Dan Toombs is een Amerikaan in Schotland die al 30 jaar graag kookt voor zijn gezin. In 2010 begon hij het blog The Curry Guy om zichzelf meer te verdiepen in de Indiase keuken. Omdat hij bang was dat niemand er zou lezen verzon hij à la Julie Powell een gimmick: hij nam zich voor een jaar lang alleen maar Indiaas te koken. Ontbijt, lunch èn diner! En warempel, nadat Mail Online, Mirror en People aandacht aan zijn blog besteedden stroomden de bezoekers binnen.
En nu is er dus dit boek met zijn verzamelde recepten. Ik tel 11 voorgerechten, 18 klassieke curry’s, 12 grill gerechten, 8 groentegerechten en 10 “specialiteiten van de chef”. Op de groentegerechten na veel kip, veel lam, soms seafood of vis. Daarnaast zijn er nog 2 recepten voor basiscurrysaus, 6 voor het voorgaren van vlees enzo, 14 kruiden- & specerijenmengsels, 15 x chutney & raita, 4 x brood en 5 x rijst.
“Het voorgaren van vlees”, vraag je je nu misschien af? Ja, de tweede gimmick van Dan Toombs is namelijk dat hij probeert de smaken van de “English curry house curry” te benaderen. Op de cover van de oorspronkelijk Engelse editie staat ook netjes vermeld “Recreate over 100 of the best British Indian Restaurant recipes at home”. Veel Engelsen hebben een favoriete takeaway curry en zijn teleurgesteld als hun zelfgemaakte curry heel anders smaakt. Toombs ging talloze restaurants af, won het vertrouwen van de chefs die hun geheimen en recepten uiteindelijk graag met hem deelden. Het boek geeft dus een verhelderend inkijkje in de geschiedenis en werkwijze van Indiase restaurants, maar erg praktisch voor een thuiskok is het niet. Persoonlijk vind ik het nogal omslachtig om een basiscurrysaus te maken die je overal voor kunt gebruiken, om een bouillon op basis van specerijen te hebben klaarstaan, grote hoeveelheden knoflookgemberpasta te maken en je vlees voor te garen om daarna dan in een half uur een curry op tafel te kunnen zetten. Maar als je net als Toombs op zoek bent naar die typische smaken uit Westerse Indiase restaurants, dan is dit boek misschien iets voor jou.
Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel bij Bol via deze link:
The Curry Guy van Dan Toombs
en sponsor kostenloos en automatisch deze site..
Alsof je chinees gaat leren koken en daarbij de smaken van de dorpschinees op de hoek als leidraad neemt. Terwijl echt Chinese recepten vaak juist zo eenvoudig zijn
Ja, maar ook daar is vraag naar. Genoeg mensen die graag die smaak van de Chinees thuis nabootsen. Chinese tomatensoep, Chinese babi pangang. En het heeft ook wel wat, zeker als de recepten van Mingfang Wang komen, zij maakt echt superleuke filmpjes:
https://www.youtube.com/channel/UCxPDzlts1ESakG0kz0p4aCQ
Mingfang Wang is geweldig! Ik ken haar nog van het Chinese restaurant in Hilversum, waar zij haar vader hielp. Later ben ik haar filmpjes gaan volgen, en vanaf verleden jaar koop ik haar sushi in haar afhaal restaurant in Berkel en Rodenrijs, wat mij betreft de lekkerste :)
Gelukkig ben ik niet de enige! Ik kom niet weg met dat boek…. Wat een gedoe is dat met die basissaus en dan heb je daar een ketel van… Ja leuk wat nu? Ben blij dat ik niet de enige ben..
Ik denk dat het vooral voor de Britse markt is.