Hoe heet het?
Koreaanse chilipasta, Koreaanse chilisaus, gochujang / kogujang / kochujyan / kuchujang / 고추장, korean chili paste, hot pepper paste, 朝鲜辣椒酱, 苦椒醬.
Wat is het?
Gochujang is een typisch Koreaanse, donkerrode, gladde pasta gemaakt van chili-poeder, (kleef)rijst-meel, gefermenteerde sojabonen-meel en zout. Soms nog met extra smaakmakers als knoflook, zoete aardappel, jujube of honing, maar in de basis is het dus chilipeper, rijst en sojabonen dat het liefst jarenlang in aardewerken potten in de zon te fermenteren wordt gezet. Tegenwoordig zal dat wat sneller gaan.
Hoe te gebruiken?
Als smaakmaker in Koreaanse stoofpotjes (Jjigae), marinades, noodle-gerechten, soepen, maar ook “rauw” in dipsausjes. De smaak is zoetig, aards en gefermenteerd (alsof er alcohol in zit), maar bovenal blijft het natuurlijk een chilisaus: scherp! In de ijskast nog maanden/jaren te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: Korean wraps (gemarineerde stukjes kip in ’n blaadje sla)
Recept: bibimbap (Koreaanse klassieker, soort nasi in een pot) - Grace van One Fork One Spoon deed vergelijkend warenonderzoek en vond het potje dat ik ook in mijn ijskast heb staan (zie foto hieronder) de lekkerste. Komt dat even goed uit. :-)
Wat is er te koop?
Van een voormalig collega kreeg ik de tip om deze pasta te gebruiken voor het maken van Kimchi, het resultaat was heel goed.
Heerlijk Kimchi, maar hoe kun je zelfgemaakte kimchi bewaren? En tot over welke periode?
Ik zit daar zelf ook altijd een beetje mee. Je zou denken lang, maar dat is toch niet zo. De kimchi die je koopt is ook meestal niet echt lang houdbaar, zeker niet na openen. Ik denk dat je op je neus af moet gaan. En oog, onderstaande zelfgemaakte kimchi bijvoorbeeld is niet goed meer. ;-)
Hoe/ waar is deze gochujang pasta on-line te bestellen?
Hier vind je een lijst met : online toko’s.
Ik denk dat er meerdere zijn die deze Koreaanse chilipasta verkopen.
@Robin, je kan kimchi oneindig lang bewaren, daar het fermenteerd. Als je er wat uit haalt duw je met een lepel op de kool, zodat ie weer onder het vocht staat. Zit er wat schimmel op, dan kan je dat stuk verwijderen en de rest gewoon eten. Bron: Maangchi.com
Ja, doeg he? :-)
Er zijn grenzen.
Precies, ik woon niet in Noord Korea.
Inderdaad. Achter de grens zijn weer nieuwe belevenissen!
Online te koop bij de webshop van amazing oriental.
Hier een snel en simpel recept voor een beef bowl.
-300 gram gehakt.
-3 sjalotjes.
-3 teentjes knoflook.
-3 eetlepels gochujang.
-halve eetlepel honing.
-zwarte peper.
Hak de sjalotjes fijn. Pers de knoflook.
Fruit de knoflook in wat olie. Voeg de sjalotjes en gehakt toe. Als het gaar is de honing en gochujang erbij. Nog een paar minuten laten verwarmen.
Serveren met een gebakken ei en strooi er wat sesamzaadjes over.
En rijst natuurlijk!
Klinkt simpel èn lekker. Bedankt. :-)