Lao Gan Ma Chilisaus

Lao Gan Ma Chilli sauce
Hoe heet het?
Lao Gan Ma chili saus of LaoGanMa chili olie. Ook LGM Chili Sauce, Old Godmother sauce, Grand Mother sauce en soms Angry Lady sauce vanwege het ietwat chagrijnige hoofd op elk potje. In het Chinees: 老干妈 / Lǎo Gàn Mā. Letterlijk oude peetmoeder.

Wat is het?
Lao gan ma is de merknaam van een reeks van Chinese chilisauzen waarvan de bekendste de “Crispy Chilli in Oil” is. Daarop voortbordurend is er ook een variant met gefermenteerde zwarte bonen en eentje met pinda’s (van links naar rechts op de foto). De sojaboontjes en stukjes ui zijn knapperiger dan je zou verwachten en de chili minder scherp. De saus heeft veel fans over de hele wereld en het merk dijt gestaag uit met steeds meer varianten zoals die met stukjes koolrabi, tofu of gefermenteerde groenten.

Hoe te gebruiken?
LaoGanMa chilisaus gebruik je zoals sambal: gewoon een schepje bovenop je noodles, rijst, jiaozi of wat je maar lekker lijkt. In dipsauzen, dressings of soepen. De saus hoeft dus niet verhit te worden maar dat kan wel. Een roerbakgerecht knapt al gauw op van een schep Lao Gan Ma chili olie. Eenmaal geopend in de koelkast nog maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Lao Gan Ma Chilli Oil

Wat is er zoal te koop?


Lao Gan Ma Crispy Chilli in Oil

variant: Crispy Chilli in Oil / Knapperige chilipeper in olie / 老干媽香辣脆油辣椒
merk: LaoGanMa
land van herkomst: China
ingrediënten: sojaolie (40%), chilli (35%), uien (8%), gefermenteerde zwarte bonen (= soja, water), zout, Sichuan peperkorrels, suiker, smaakversterker (E621).
prijsindicatie: € 2,25 (210g)

Lao Gan Ma Preserved Black Beans in Chilli oil

variant: Preserved Black Beans in Chilli Oil / Gefermenteerde zwarte bonen in chili oil / 老干妈风味豆豉
merk: LaoGanMa
land van herkomst: China
ingrediënten: sojaolie (40%), gefermenteerde sojabonen (= soja, water, zout)(30%), chili (25%), suiker, smaakversterker (E621)
prijsindicatie: € 2,50 (280g)

Lao Gan Ma Peanuts in Chilli oil

variant: Laoganma preserved chili sauce / Pinda’s in Chili Olie / 香辣酱
merk: LaoGanMa
land van herkomst: China
ingrediënten: sojaolie (45%), chilli (42%), pinda (4%), sout, suiker, Sichuan peperkorrels, smaakversterker (E621)
prijsindicatie: € 2,25 (210g)


Lekker met Lao Gan Ma
Lao Gan Ma Undo Noodles
Recept: Lao Gan Ma Noodles

In olie gebakken ei met Lao Gan Ma chilisaus
Gebakken (hard in olie) ei met op het laatst wat lao ganma chilisaus

Sojabrokjes bakken met chilisaus
Geen recept, maar lekker met: sojabrokken

Biefstukreepjes met sha cha saus
Recept: Biefstukreepjes niet met sha cha saus maar met lao gan ma chilisaus


Reacties

Lao Gan Ma Chilisaus — 6 reacties

  1. Leuk artikel. Waarmee kan ik de scherpte vergelijken? Een milde sambal zoals badjak of is hij pedis?
    Ze is volgens die link bij de weetjes trouwens multi-miljardair, nog ff stapje rijker haha.

  2. Ja, vergelijkbaar met of misschien zelfs iets minder pedis dan badjak. Misschien omdat het op oliebasis is? Hoe dan ook kan ik gewoon een theelepel proeven zonder dood te gaan. :-)

    En ja, in het linkje staat: “Tao rose from poverty and became a multi-billionaire”

    Maar ze schrijven ook: “In 2015, Tao was included in the Forbes list of richest families in China with an estimated worth of $1.05 billion”.

    Ik vind 1.05 geen multi. Niet dat ik er mijn neus voor zou ophalen!

  3. Ik heb de mijne en die van Rebecca getest, de mijne is lekkerder!

    Recept:
    handje pinda’s, grof gehakt
    handje gefrituurde uitjes
    handje gedroogde rawits, fijngehakt
    8 teentjes knoflook, fijn gehakt, licht gefrituurd
    stukje gember, fijngehakt, even gewokt
    handje gedroogde garnalen, geweekt en fijngehakt
    1 tl zwarte peper
    1 el Sichuanpeper, grofgemalen
    2 tl komijn, grofgemalen
    2 ster anijs
    2 gekneusde zwarte kardemom
    5 kruidnagels
    1 el suiker
    1 tl zout
    snuf vetsin
    2 tl sesam olie
    3 dl pinda olie

    Hete olie over de ingrediënten gieten, behalve de uitjes, knoflook en sesamolie.
    Laten afkoelen, kardemom, steranijs en kruidnagel eruit.
    Uitjes, knoflook en sesamolie er bij.
    Weekje laten staan voor gebruik.

  4. Misschien vloek ik in de kerk, ik ben geen purist en vast niet de enige. Ik ben ooit van LaoGanMa Crispy Chili Oil overgestapt naar de Chiu Chow Chilli Oil van Lee Kum Kee, daar zitten geen zwarte bonen doorheen, geen sichuanpeperkorrels en ook geen pinda, daarmee is ze misschien niet helemaal vergelijkbaar (qua consistentie wel) ze ontlopen elkaar ook niet vreselijk veel, het is allebei chilisaus. Die Chiu Chow Chili olie vind ik zelf eigenlijk een stuk lekkerder en gebruik ik sindsdien steeds. De versie met het Nederlandse etiket Bij AH waar ze chili met 1 L schrijven in een klein potje dat zo leeg is dus ik koop ze bij Amazing Oriental in een grotere pot van 335gr.

  5. Ik ben ook geen purist. :-)
    Je moet gewoon gebruiken wat je lekker vindt.
    Ik heb een potje LKK gekocht, maar nog niet geprobeerd. Ik wil nog een allesomvattende post schrijven over chili-olie, maar zie daar een beetje tegenop. Omdat het veeeeeel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *