Hoe heet het?
Lao Gan Ma chili saus of LaoGanMa chili olie. Ook LGM Chili Sauce, Old Godmother sauce, Grand Mother sauce en soms Angry Lady sauce vanwege het ietwat chagrijnige hoofd op elk potje. In het Chinees: 老干妈 / Lǎo Gàn Mā. Letterlijk oude peetmoeder.
Wat is het?
Lao gan ma is de merknaam van een reeks van Chinese chilisauzen waarvan de bekendste de “Crispy Chilli in Oil” is. Daarop voortbordurend is er ook een variant met gefermenteerde zwarte bonen en eentje met pinda’s (van links naar rechts op de foto). De sojaboontjes en stukjes ui zijn knapperiger dan je zou verwachten en de chili minder scherp. De saus heeft veel fans over de hele wereld en het merk dijt gestaag uit met steeds meer varianten zoals die met stukjes koolrabi, tofu of gefermenteerde groenten.
Hoe te gebruiken?
LaoGanMa chilisaus gebruik je zoals sambal: gewoon een schepje bovenop je noodles, rijst, jiaozi of wat je maar lekker lijkt. In dipsauzen, dressings of soepen. De saus hoeft dus niet verhit te worden maar dat kan wel. Een roerbakgerecht knapt al gauw op van een schep Lao Gan Ma chili olie. Eenmaal geopend in de koelkast nog maanden te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Lees het bijzondere verhaal van Tao Huabi: de Chinese weduwe die dankzij haar Crispy Chilli in Oil multi-miljonair werd
- Voor de zwaarverslaafden zijn er ook potten van 750 gram op de markt. Zelf maken is ook een optie: zelf LaoGanMa saus maken
- Recept: Lao Gan Ma Noodles
Wat is er zoal te koop?
Lekker met Lao Gan Ma
Recept: Lao Gan Ma Noodles
Gebakken (hard in olie) ei met op het laatst wat lao ganma chilisaus
Geen recept, maar lekker met: sojabrokken
Recept: Biefstukreepjes niet met sha cha saus maar met lao gan ma chilisaus
Leuk artikel. Waarmee kan ik de scherpte vergelijken? Een milde sambal zoals badjak of is hij pedis?
Ze is volgens die link bij de weetjes trouwens multi-miljardair, nog ff stapje rijker haha.
Ja, vergelijkbaar met of misschien zelfs iets minder pedis dan badjak. Misschien omdat het op oliebasis is? Hoe dan ook kan ik gewoon een theelepel proeven zonder dood te gaan. :-)
En ja, in het linkje staat: “Tao rose from poverty and became a multi-billionaire”
Maar ze schrijven ook: “In 2015, Tao was included in the Forbes list of richest families in China with an estimated worth of $1.05 billion”.
Ik vind 1.05 geen multi. Niet dat ik er mijn neus voor zou ophalen!
Ik heb de mijne en die van Rebecca getest, de mijne is lekkerder!
Recept:
handje pinda’s, grof gehakt
handje gefrituurde uitjes
handje gedroogde rawits, fijngehakt
8 teentjes knoflook, fijn gehakt, licht gefrituurd
stukje gember, fijngehakt, even gewokt
handje gedroogde garnalen, geweekt en fijngehakt
1 tl zwarte peper
1 el Sichuanpeper, grofgemalen
2 tl komijn, grofgemalen
2 ster anijs
2 gekneusde zwarte kardemom
5 kruidnagels
1 el suiker
1 tl zout
snuf vetsin
2 tl sesam olie
3 dl pinda olie
Hete olie over de ingrediënten gieten, behalve de uitjes, knoflook en sesamolie.
Laten afkoelen, kardemom, steranijs en kruidnagel eruit.
Uitjes, knoflook en sesamolie er bij.
Weekje laten staan voor gebruik.
Gaan we een keer proberen!
Misschien vloek ik in de kerk, ik ben geen purist en vast niet de enige. Ik ben ooit van LaoGanMa Crispy Chili Oil overgestapt naar de Chiu Chow Chilli Oil van Lee Kum Kee, daar zitten geen zwarte bonen doorheen, geen sichuanpeperkorrels en ook geen pinda, daarmee is ze misschien niet helemaal vergelijkbaar (qua consistentie wel) ze ontlopen elkaar ook niet vreselijk veel, het is allebei chilisaus. Die Chiu Chow Chili olie vind ik zelf eigenlijk een stuk lekkerder en gebruik ik sindsdien steeds. De versie met het Nederlandse etiket Bij AH waar ze chili met 1 L schrijven in een klein potje dat zo leeg is dus ik koop ze bij Amazing Oriental in een grotere pot van 335gr.
Ik ben ook geen purist. :-)
Je moet gewoon gebruiken wat je lekker vindt.
Ik heb een potje LKK gekocht, maar nog niet geprobeerd. Ik wil nog een allesomvattende post schrijven over chili-olie, maar zie daar een beetje tegenop. Omdat het veeeeeel is.