Lap Op (gedroogde eend)

Lap Op (waxed duck)
Hoe heet het?
Gedroogde eend, dry-cured duck, cured duck, air-dried duck, waxed duck, lap op / lap ahp / lap ap pei / lap nyap / lap ngap / 臘鴨 (China),

Wat is het?
Lap Op is de Kantonese tegenhanger van confit de canard, maar dan steviger en zouter. Daarom is het qua productieproces eigenlijk beter vergelijkbaar met rauwe ham. Een typisch winterse delicatesse: eendenbouten (soms ook hele eenden) worden eerst gepekeld en daarna te drogen gehangen in de koele, droge winterlucht. In de zomer is de lucht te vochtig, maar met moderne productiemethoden is het tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar.

Hoe te gebruiken?
In zijn geheel, of in stukjes gesneden mee laten stomen in een pot rijst of ander stoofgerecht. Wordt dus niet onbereid gegeten. Vacuumverpakt zo’n 3 maanden te bewaren bij een temperatuur van onder de 18°C, maar ik raad toch de ijskast aan. Invriezen kan natuurlijk ook.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept: Lap Mei Fan (rijst met Chinese worstjes, bacon en eendenpoot in de clay pot)
  • Lees ook de posts over: Lap Yuk (gedroogd spek), Lap Cheung (Chinees worstje) en Guan Cheung (Chinees leverworstje).

Wat is er zoal te koop?


 Chinese Preserved Duck-leg

merk: Chan’s BV. Nam Kee’s.
land van herkomst: Nederland (Amsterdam)
etiket: Chinsees Gereserveerde Eendebout, 臘鴨腿
ingrediënten: eendenbout, zout, suiker, smaakversterker E621, mei kuel lu wijn.
prijsindicatie: € 35,- p/kg (± € 4,- per boutje)

Reacties

Lap Op (gedroogde eend) — 4 reacties

  1. Ik zie dat je er eens ingedoken bent, in deze materie.
    Ik heb er in het verleden al eens een vraag over gesteld.
    Het is dus hier gewoon verkrijgbaar?
    Ik heb tot nu toe enkel maar foto’s gezien van waxed meat
    zoals halve varkens, honden, ganzen, etc.
    Ik wil die eendenboutjes wel eens proberen.
    Weer eens wat anders dan mijn zelfgemaakte confit de canard.
    Maar heeft ook wel een prijsje.

  2. Ja, dat waxed meat heeft lang op mijn to-do-list gestaan.
    En ja, het is hier verkrijgbaar, bij de meer op Chinezen gerichte supermarkten zoals Wah Nam Hong of Cheung Kong. Waarschijnlijk omdat het tegenwoordig in Nederland gemaakt wordt? Of zou dat al veel langer gebeuren?

    Ik moet trouwens zeggen, ik ben er niet zo heel erg kapot van, van die gedroogde worstjes, spek of eendenbout. Maar ja, dat ben ik ook van sommige Spaanse hammen niet. Dus dat zegt niet veel. Behalve dan dat er misschien nogal wat kwaliteitsverschillen zijn? In HongKong zijn er ook bepaalde adressen waar ze “de beste Lap Mei” hebben. Dus de ene worst is de andere niet.

  3. Hoi, ik heb dus net van een chinese kennis een hele gedroogde eend gekregen, met botten en al. Weet totaal niet wat ik er mee moet doen, wellen,stomen,koken? Volgens mij is hij al gekruid ook…

  4. Ja, ik denk toch niet in zijn geheel, of je moet thuis een weeshuis hebben. :-)
    Ik denk toch echt dat je het net zo eet/bereidt als de enkele poot. Dus steeds een stuk afhakken/breken? En dat meestomen in je rijst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *