Hoe heet het?
Lapsang souchong (lapsong souchong), gerookte thee, russian caravan, lāpǔshān xiǎozhǒng / 正山小种 / 烟小种 (China).
Wat is het?
Lapsang souchong is een bijzondere zwarte thee uit de regio Wuyi in de Chinese provincie Fujian. De thee wordt in bamboemanden boven vuurtjes van dennenhout gedroogd waardoor het doordrongen wordt van een intense rooksmaak. De theesoort die gebruikt wordt kan verschillen, het gaat om het proces.
Hoe te gebruiken?
Uiteraard kun je er gewoon thee van zetten: lekker bij een haard- en kampvuur of bij een Indiase maaltijd. Maar daarnaast is deze thee heel geschikt om mee te koken. De rokerige smaak maakt het een vegetarisch alternatief voor de smaak van bacon en ontbijtspek. Bijvoorbeeld in bouillons, marinades en sauzen. Sommigen malen het tot een poeder en gebruiken dat om vlees of vis mee te kruiden. Je kunt ook wat lapsang souchong toevoegen aan het water dat je gebruikt om te stomen of aan het pocheervocht voor kip of vis. De thee kun je ook in plaats van houtsnippers gebruiken in een (stovetop) smoker .
Tips, weetjes & recepten
- Recept: thee-eieren
- Recept: dressing voor komkommersalade
Wat is er zoal te koop?
merk: Butterfly Brand No. 1 land van herkomst: China etiket: China Black Tea, Lapsang Souchong ingrediënten: zwarte thee prijsindicatie: € …? (200g) |
Geweldige thee, een soort warme whiskey zonder alcohol :-P ik ken veel mensen die het ondrinkbaar vinden, maar ik ben gek op die diepe, adembenemende, bijna hartige geur :-D
Vraagje: wat weerspiegelt er in het thee-ei? Ik kan er echt niks van maken! Gewoon nieuwsgierigheid…
Ik dronk het voor het eerst op mijn babysit-adres. Super vond ik het!
Jaren niet gedronken en toen weer “ontdekt”. Helemaal toen ik erachter kwam dat je er ook mee kunt koken. Dat maakt de thee nog spannender.
De reflectie, euh, dat ben ik: de camera-lens en 4 worstenvingertjes. :-)
Wegshoppen was te ingewikkeld.
Lapsang Souchong is de thee die in mijn leven de poort heeft geopend naar de wonderbaarlijke theewereld.
Niks worstenvingertjes, jij hebt elegante vingertjes! :-))
Ik zie het net staan: warme wiskhey zonder alcohol.
Ierse Buckler?
Bij Kaldi hebben ze Tarry Lapsang Souchong, die is erg lekker.
Ik drink het al heel lang: soms gewoon voor de lekker; soms als ik geen zin in koffie heb maar wel een “sterke” smaak, vaak als het druilerig (chocolademelk)weer is. Mijn partner noemt het “je fikkie-stook-thee” :)
De meeste mensen die het niet kennen, vinden het stinken.
Ik vind het zelf een hele “warme” thee.
Dat klinkt wel heel spannend, Léon.
En dank je, Ed, maar op die foto zijn het toch echt worstenvingertjes. Had beter een reflectie aan de binnenkant van het ei kunnen opzoeken, had ik spinnenvingers gehad. ;-)
“Fikkie-stook-thee” dekt de lading heel goed, Janette. Toen ik foto’s aan het nemen was rook de keuken ook zo heerlijk naar smeulend hout. Heerlijk. Ik snap werkelijk niet hoe mensen dat nou niet lekker kunnen vinden!
@ gek he? Smeulend hout ruikt lekker, die thee ruikt gewoon naar kampvuur… mensen eten rookworst, schinken, paling, gerookte kip en dan is dit opeens een brug te ver…
Net of je een asbak uitlikt, ontzettend smerig’
Ik moet zeggen, na het een aantal keer geprobeerd te hebben, dat het ook niet bepaald mijn thee is. Helaas, maar we gaan er wel snel mee proberen te koken.
Sinds we deze thee drinken hebben zowel mijn man als ik veel last van hoofdpijn. Is dit toeval. Of hebben meer mensen hier last van bij deze thee?
Ja leuke thee he die lapsang, wij hebben nu een special biologische iets duurder maar wel heel errug lekker.
Koffie thee &zo..
Hoogstraat 153b
3131bb vlaardingen
Op het einde van de markt in Rotterdam bij de Jacobsplaats,
de “theegigant” Vele soorten Chinese thee.
Geen kleur en smaakstoffen. Rookt zijn Chinese thee zelf.
Please help translate the recipe
English for tea leaf
Egg soak in tea
There is section to translate this
Thank you
Translate thank you
There is this company that built a very nice tool for you. It’s called google translate. Look!
https://translate.google.com/?hl=en&sl=nl&tl=en