Li Hing Mui Powder (Chinees pruimenpoeder)

Li Hing Mui poeder
Hoe heet het?
Li Hing Mui Powder, Li Hing Mui powder, Chinese gedroogde pruimenpoeder, witte pruimenpoeder. Het poeder van de li hing mui / 旅行梅 of wah moi / hua mei / 话梅.

Wat is het?
Li hing mui poeder wordt gemaakt door gedroogde Chinese pruimen (die drogere variant zoals op de foto hierboven) te vermalen tot poeder. Dit poeder smaakt fris, zoet en zuur door het suiker, zout en zoethout waar de pruimen mee zijn ingelegd. Omdat er witte en rode gedroogde pruimen zijn is er ook wit en rood pruimenpoeder. Die rode kleur komt van een toegevoegde kleurstof, dus in smaak maakt het niet uit, maar rood staat wel leuker in sommige toepassingen. Het poeder wordt veel gebruikt in Hawaii en Taiwan.

Zelf Li Hing Mui poeder maken?
Het poeder zal niet in alle toko’s te vinden zijn, maar de gedroogde pruimen misschien wel. Koop zo’n zakje gedroogde pruimen bij de toko, let op dat die geen pitten hebben (!) en droog ze in een voedseldroger volledig droog (ik deed 3 uur op 70°C). Maal fijn in een koffiemolentje of curryblendertje.

Hoe te gebruiken?
Li Hing Mui powder wordt bijvoorbeeld over stukjes vers snack-fruit (appel, ananas, mango, etc) gestrooid, net zoals chaat masala. Maar ook over stukjes fruit die daarna gedroogd worden (appel, abrikozen, etc). Meng het met suiker om je versgebakken donuts in te wentelen. Eigenlijk kun je overwegen om in allerlei recepten met suiker & kaneel de kaneel te vervangen met li hing mui poeder, denk bijvoorbeeld aan appeltaart. Ook leuk én lekker om de rand van een cocktailglas mee te decoreren. Tot slot, in Hawaii zijn zure gummibeertje een hit, dat zijn simpelweg gummibeertje gemengd met citroensap en li hing mui poeder (zie foto na de klik).

Tips, weetjes & recepten

  • Klik hier voor alle posts over: allerlei soorten pruim, pruimenwijn, pruimensaus, etc.
  • Niet verwarren met gevriesdroogd pruimenpoeder, dat is gewoon het poeder van pure pruim, zonder de extra smaken die li hing mui heeft. Omdat gevriesdroogd pruimenpoeder ook wordt gebruikt in desserts, baksels en snacks zou je kunnen overwegen die eens met li hing mui poeder te vervangen.
  • De L.A. Times deed ooit een smaaktest van allerlei li hing mui snacks onder 8 van hun journalisten. Ik weet niet of Amerikanen nu de beste smaakraadgevers zijn , maar toch leuk om te lezen: smaaktest li hing mui

Wat is er zoal te koop?

Witte pruimen poeder
merk: Mei Yuan
land van herkomst: Taiwan
etiket: Geconserveerd Wit Pruimpenpoeder (met suiker en zoetstoffen)
ingrediënten: Pruim (88,2%), Zout, Glucose, Zoetstoffen (E951, E961), Zoethoutextracten, Aroma
prijsindicatie: € 1,95 (50g)


EXTRA FOTO’S
Li Hing Mui Gummy Bear (Unicorns)
Dit waren gummibeertjes – oh nee eenhoorns – gemengd met 2 tl citroensap, 1 tl fijne suiker en 2 tl li hing mui poeder. Ziet er écht niet uit, maar als je van zure matten houdt, houd je ook van dit. Alleen jammer dat de lekkere, zure smaak snel “op” is. Je moet dus óók van gummibeertjes houden. :-)

Zelfgemaakt Li Hing Mui Powder
Ik kocht een zakje Chinese gedroogde pruimen en sneed ze 1 keer overlangs door en liet ze nog eens 3 uur drogen in een voedseldroger. Daarna maakte mijn elektrische koffiemolentje er poeder van. Viel eerlijk gezegd niet tegen! Ik dacht dat ik rode pruimen had gekocht, maar eenmaal thuis bleken ze toch redelijk bruin. Ik denk dat men ook in China steeds meer anti kleurstoffen is. Op de foto bovenaan de post zie je de pruimen die ik later maalde en het kant-en-klare poeder uit een zakje dat dus lichter van kleur is.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *