Hoe heet het?
Lotus stengels / lotus scheuten, lotus stems / lotus shoots / lotus rootlets / lotus stalk, ngó sen (Vietnam), saai buaa / สายบัว (Thailand), 蓮の茎 (Japan).
Wat is het?
Lotusstengels zijn de soms wel twee meter lange, slanke, stelen van de lotusbloem. Net als de meer bekende lotuswortel geven deze lotusstengels doorgesneden een prachtig wagenwiel patroon prijs. Ze zijn crunchy en smaken zoetig. In Thailand en Vietnam vers te koop, in Nederland vooralsnog alleen ingelegd in glazen potten.
Hoe te gebruiken?
Verse lotusstengels worden rondom geschild en daarna rauw gegeten in salades, ingelegd zuur of geroerbakt in warme gerechten. In Nederland vind je waarschijnlijk alleen ingelegde lotusstengels. Ze zien er ingelegd nog steeds prachtig uit, mooi wit, hebben een crunch maar smaken niet echt heel lekker. Leuker is om ze om te spoelen en een dagje in je eigen inlegmengsel te leggen.
Tips, weetjes & recepten
- Filmpje: hoe de lotusstengels worden geplukt en klaargemaakt.
- Klassiek Thais gerecht: Makreel en lotusstengels in kokosmelk.
- Raar: Evil Mad Scientist ontdekt rare draden in de stengels.
- Lees de posts over: lotuswortel, lotusstengel, lotusblad en lotusbroodjes.
- Of lees de posts over: andere “eetbare stengels” zoals taro of knoflookstengel
Meer foto’s
Het bovenaanzicht als je een pot met lotusstelen open maakt.
Maak een eigen mengseltje op basis van azijn, suiker, chilipeper en je favoriete kruiden. Misschien nog wat rode ui voor een roze kleur?
Binnen een dagje smaken je lotusstengels al een stuk beter dan zo uit het potje.
Als je de ingemaakte lotusstengels in iets kleinere, schuine stukjes snijdt zien ze er überschattig uit. Leuk om een voorgerecht of salade mee op te leuken.
Wat is er zoal te koop?
Hoi robin deze zijn wel vers te krijgen bij de de toko.
Sorry ik haal ze door elkaar met lotus wortel.
Aha, ja, de lotus wortel, inderdaad, die is wel te vinden. :-)