Hoe heet het?
Lotuswortel, lotusroot, raug bua (Thailand), Yeon-gun / 연근 (Korea), renkon / レンコン (Japan), lián ǒu / ngau / 蓮藕 (China).
Wat is het?
Lotuswortel is de wortel van de Heilige lotus, een bijzondere waterplant, oorspronkelijk uit Indonesië en India. De wortel bestaat uit langwerpige, gelige knollen met spikkeltjes, elk zo’n 15cm lang en aan elkaar verbonden als een grote, stugge ketting. De verrassing komt als je ‘m doorsnijdt: een prachtig patroon van luchtkamers.
Hoe te gebruiken?
Schillen met een dunschiller en in dunne plakjes snijden. Als je ze niet acuut verwerkt kun je ze beter even in wat water met citroensap of azijn leggen, ze verkleuren snel. De plakjes kun je een paar minuutjes in water met een scheutje azijn koken, daarna koud afspoelen om het kookproces te stoppen en verwerken in salades. Langer stoven of in een enkele laag bakken in een koekenpan, door een beslagje halen en frituren, chips van maken (zie recept hieronder na de klik), de mogelijkheden zijn enorm. Het gaat vooral om de crunch en het mooie patroon, de smaak is een beetje zoetig maar niet erg uitgesproken. Eigenlijk wel een allemansvriendje, zeer geschikt voor kinderen.
Tips, weetjes & recepten
- Een aantal recepten op rij: Just Hungry Blog
- De schijfjes uit diepvries en in blik worden vaak gebleekt, maar de natuurlijke kleur is helemaal niet zo wit. Eerder oranje-gelig. Dus niet schrikken als je verse lotuswortel je niet tegemoet blinkt. Ook zwarte “schakels” hoeven niks te zeggen over de versheid.
- Recept: Koude, zoetzure schijfjes lotuswortel
- Zie ook de post over: lotusblad
RECEPT LOTUSWORTEL CHIPS
in het kort
Snij lotuswortel in 3mm plakjes en frituur in 4-5 minuten op 170°C goudbruin & knapperig.
in wat meer woorden
Snijd de kontjes van de lotuswortel en spoel ze goed af. Schillen is nu niet nodig, dat is makkelijker, ze blijven mooier en omdat je het frituurt is dat ook veilig. Snijd de lotuswortel nu in schijfjes van 3mm (zie foto helemaal bovenaan de post). Met mijn mandoline ging dat niet lekker dus ik deed het met de hand. Je zou misschien denken dat nog dunner beter is, maar Nami van justonecookbook.com heeft dat uitgeprobeerd en dat is dus niet zo. Ik deed ze daarna snel in water met een scheutje azijn, maar eigenlijk is dat ook onzin, want wat maakt het uit als ze verkleuren, dat doen ze toch wel als je ze frituurt. Bovendien moet je dan weer de moeite doen ze goed af te drogen, anders spat het teveel en schuimt je frituurolie over de rand. Ze plakken gelukkig niet gauw aan elkaar dus je hoeft ze niet een voor een in de olie te laten glijden. Wat je wel moet doen is erbij blijven met ze in beweging houden, anders kleuren ze niet egaal. En natuurlijk niet teveel tegelijk, zodat de olie niet teveel afkoelt. Ze zijn klaar als ze bruin en knapperig zijn. De mijne waren misschien iets te bruin, maar wel lekker. Je laat ze beter op een rekje uitlekken en afkoelen/uitwasemen dan op een bord met keukenpapier. Doe ze niet te vroeg in een container, want als ze nog maar enigszins warm waren dan worden de chips slap. Snufje zout erop is lekker. Meer hoeft niet, maar kan wel. Bijvoorbeeld wat shichimi togarashi of aonori.
Wat is er te koop?
merk: nvt land van herkomst: etiket: lotus roots prijsindicatie: €2,75 – €3,15 p/kg |
|
merk: Cock Brand land van herkomst: China etiket: Racines de lotus congelees prijsindicatie: ± €1,60 (500g) |
niet zo..
Niet lekker? Hoe had je het klaargemaakt? Mij bevalt het ook niet altijd even goed. Kan een beetje zetmelerig zijn.
Probeer dit es: twee schijfjes en dan een klein beetje (theelepeltje) varkensgehakt met knoflook en ui ertussen plakken, dan in de wok of koekepan bakken om en om. Het gehakt geeft de smaak, de lotuswortel de crunch. Lekker ontbijtgerechtje uit Beijing (echt waar!)
Lekker ja, zoiets doen ze ook met aubergine of courgette. Soms dan ook nog door een beslagje gehaald of alleen wat bebloemd. Lekker hoor.
Maar als ontbijt? Nee, dank je, liever niet. :-D
Heb het pas op Koreaanse wijze gemaakt, Yongeun Jorim.
Erg lekker en het ziet er prachtig uit!
Geen foto en/of recept?
Jazeker!
http://www.flickr.com/photos/dutchguycooking/6328939297/
Dat ziet er inderdaad lekker uit! Wat heb je er mee gedaan?
Lotus slices blancheren, afspoelen en mengen met wat azijn (tegen verkleuren).
Inkoken in een mengsel van water, suiker, soja saus en sake.
Coaten met mulyeot en besprenkelen met sesam zaadjes.
Het exacte recept staat: hier.
Dat lijkt me wel wat, dus dat ga ik in de gaten houden ;-)
Nu ook met recept en video :)
Klik: Lotus root side dish – Yeongeon Jorim
Leuk!! :-)
Je moet er thee van zetten, als je last van bronchitis hebt, t is beter dan Hoestdrank!
Ik zag deze mooie groente in een reclame van bonduelle. Ik wou toen graag weten wat voor mooie groente het was, dankjewel voor het artikel :)
Ja, ik vroeg me al af waarom er sinds een week of zo zoveel mensen googelen naar lotuswortel! Toevallig dat iemand me het eergisteren vertelde. Ik heb de reclame voor Bonduelle Wereldgroenten Thai curry nog niet gezien, maar ga nu wel opletten als er reclame is. Grappig.
Heel erg lekkere en gezonde groente en vers is het beste.
Ikzelf stoom altijd de lotusbloemwortel en eet het samen met zilvervliesrijst/Quinoa en met andere groentjes erbij (ook gestoomd) bv.boontjes, courgettes, worteltjes, vekel enz….daarbijneem ik ofwel vis of kip. Allemaal vers natuurlijk én ook gestoomd. kruiden erbij hoeven voor mij niet. Lekker & gezond vooral voor slijmvorming = véél minder sinds ik Lotusbloemwortel erbij eet.Blij ben ik met de tip van een Macrobiotieker.
Kan je de lotuswortel gelijk planten inplaats van koken?
Hmm, nee, blijkbaar valt dat nog niet mee. Het schijnt dat ze vooral gaan rotten, niet uitlopen. Al kun je het beter op een tuiniersforum vragen.
https://www.houzz.com/discussions/2852217/growing-store-bought-lotus
Ik heb bij de Amazing Oriental gedroogde stukken lotuswortel besteld. Heeft iemand er ervaring mee hoe je die moet gebruiken? Op de verpakking staan geen aanwijzingen en wat googelen leverde ook niet echt iets op. Ik heb ze geprobeerd te weken in koud water, maar daarna blijven ze best hard. Koken lijkt wel te helpen (maar ze stinken tijdens het koken wel een uur in de wind, en houden een beetje een vies nasmaakje) en dan worden ze wel redelijk zacht.
Ik heb er geen ervaring mee. Maar ik zou ze zeker overgieten met kokendheet water en een nachtje laten weken. Met misschien een scheutje shaoxing rijstwijn erbij? En daarna alsnog vooral meestoven in soepen en stoofschotels. Maar ja, als het nu al stinkt, dan zou het ook zonde zijn. Misschien een testbatchje een paar uur sudderen in wat bouillon van een bouillonblokje? Als het dan lekker is, dan kun je het eens “voor echtes” gebruiken.