Maldive Fish

Maldive FishHoe heet het?
Maldive fish, Maledive fish chips, umbalakaḍa / උම්බලකඩ (Sri-Lanka)

Wat is het?
Maldive Fish is een van de meest typerende ingrediënten uit Sri-lankaanse keuken (ook de Maledivische keuken, maar wie heeft daar ooit van gehoord?). Voor maldive fish wordt een bepaalde tonijnsoort (bonito cq skipjack) in dikke repen ter conservering gekookt, gerookt en daarna ook nog in de zon gedroogd. Na dit proces lijken de filets op wrakhout. In Japan doet met iets soortgelijks en schaaft er bonito vlokken van, maar de Maldive Fish wordt in een vijzel met geweld versplinterd of tot poeder vermalen.

Hoe te gebruiken?
Maldive fish splinters worden soms in redelijke hoeveelheid als “vis” aan een groentecurry toegevoegd maar vaker in veel kleinere hoeveelheden als “smaakmaker” gebruikt in alle mogelijke curries. Een beetje zoals men vissaus of trassie in andere Aziatische keukens gebruikt. De splinters moet je wel even mee laten koken tot ze weer zacht worden. Je zou ter vervanging wellicht Japanse bonito vlokken kunnen gebruiken, die zijn iets makkelijker te vinden, maar gewoon weglaten kan ook. Eenmaal gevonden blijft Maldive fish gelukkig jarenlang goed.

Tips, weetjes & recepten

Andere posts over gedroogde vis enzo:

Gedroogde garnaaltjes Gedroogde inktvis Gedroogde st. Jacobs schelpen, Conpoy Katsuobushi, gedroogde bonito flakes Gedroogde ansjovis Ikan Teri, gedroogde ansjovis

Wat is er zoal te koop?


 Maldive Fish

merk: Leela Exports & Imports
land van herkomst: Sri Lanka
etiket: Maldive Fish Chips
ingrediënten: Maldivd Fish (Tuna fish)
prijsindicatie: € geen idee meer.. (175g)

Reacties

Maldive Fish — 11 reacties

  1. Leuk! :)

    De geur associeer ik nog het meest met Tetra-vissenvoer, misschien is dat ook wel als alternatief te gebruiken :P

  2. Hahahaha, jakkes! Maar nee, die vissenvoervlokken, dat is een soort papier, gemaakt van gedroogde vissen-slurrie. Er staat me iets van bij dat iemand dat ooit heeft gegeten… Klootwijk?

  3. Klinkt ook een beetje als die Aziatische gedroogde kleine visjes of garnaaltjes die erg goed als smaakmaker gebruikt kunnen worden.

  4. Weet jij nog waar je het hebt gekocht?
    Ik heb onlangs het boek Serendip van Peter Kuruvita gekregen waarin de fishflakes veelvuldig worden gebruikt.
    Ik heb natuurlijk bonitovlokken, maar die zijn toch heel anders qua structuur (zacht ipv hard) en misschien ook qua smaak.
    Via internet kan ik het alleen in Engeland vinden.

  5. Dank je wel, Robin.
    Hier in Den Haag zit ook een Spice World en een paar hele goede, authentiek Indiase toko’s. Dus niet de Surinaams/Hindoestaanse maar waar mensen uit India spullen kopen.
    Hun assortiment is dan ook ongelofelijk uitgebreid.
    Ik moet daar toch weer eens naar toe (Roti Chanai kopen!!!) en dan kijk ik voor de fishflakes.
    Ze hadden de laatste keer dat ik er was ook bananenbloemen, heb jij daar wel eens wat mee gemaakt?

  6. Klinkt als een goeie toko. Zo’n echt Indiase is toch weer heel anders dan een goegesorteerde, grote, Aziatische supermarkt.

    Bananenbloemen, hihi, ja, 1x een poging gewaagd. Je moest ze “pellen” tot je ergens op uit kwam. Ik weet niet meer precies hoe of wat, behalve dat ik ze helemaal “opgepeld” had. ;)
    Ze staan nog wel op de to-do-list. In Thailand maken ze er lekkere fritters mee. Misschien eerst eens proberen met bananenbloem uit blik. Voor de feel.

  7. Ik heb ze gevonden!!! Bij Gate of India aan het Hobbemaplein in Den Haag. 200 gram voor € 5,25. Nu kan ik eindelijk uit het Srilankese kookboek Serendip gaan koken.
    Toen ik daar toch was heb ik gelijk verse roti paratha (gruwelijk lekker), gedroogde hibiscusbloem (heerlijk voor limo of thee), hele black dried lime (voor in de Ottolenghi gerechten), jaggery , een bos verse curry leaves en een pot home made mangochutney meegenomen.
    Ik ben blij! :)

  8. Ik kom er net achter dat de winkel helemaal niet Gate of India heet, maar India Gate. Hobbemaplein 50.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *