Hoe heet het?
Mandu (만두), mandoo, Koreaanse dumpling, Koreaanse jiaozi, Koreaanse ravioli.
Wat is het?
Mandu is een dichtgevouwen deeglapje gemaakt van bloem, warm water en een snufje zout, gevuld met een mengsel van kleingehakte groenten en/of champignons, vlees, vis, tofu of hoe kan het ook anders: kimchi. Mandu wordt soms de Koreaanse variant op jiaozi of gyoza genoemd, maar door een iets andere constistentie van het deeg lijkt het meer op wonton.
Hoe te gebruiken?
Er zijn 3 manieren om mandu klaar te maken:
* koken in ruim water (mulmandu, 물만두)
* stomen (jjinmandu, 찐만두)
* bakken of frituren (gunmandu, 군만두)
Maar let op, de kimchi dumplings op de foto waren slordig dichtgeplakt en daarom niet geschikt om te koken. Stomen of bakken is dan beter. Als de vulling al veel smaak van zichzelf heeft is een simpele dip van sojasaus met eventueel een scheutje zoete, zwarte rijstazijn al genoeg. Of toch ook nog wat Koreaans peperpoeder als je het niet kunt laten.
Tips, weetjes & recepten
- Bekijk ook de post met: Oosterse dipsausjes
- Recept: zelf kimchi mandu maken (NB In plaats van het deeg zelf te maken kun je dus ook kant-en-klare wonton-wrappers kopen)
- Lees meer op wiki over: Mandu (Engels)
Typisch Koreaans dipsausje voor Mandu
2 el suiker
4 el lichte sojasaus of Kikoman
4 el water
4 el rijstazijn
1 lente-ui in ringetjes
1/2 tl geroosterd sesamzaad
1/2 tl sesamolie
1/2 tl gochugaru (Koreaanse peperpoeder)
of als je dat niet in huis hebt een fijngehakt spaans pepertje
Of klik hier voor : 7 dipsausjes voor dumplings
Wat is er zoal te koop?
merk: Samlip General Foods Co., Ltd land van herkomst: Korea etiket: Kimchi Dumpling ingrediënten: wheat flour, kimchi, palmoil, onion, cabbage, green onion, ginger, garlic, salt, cornstarch prijsindicatie: € 3,65 (675g) |
|
merk: Bibigo Mandu land van herkomst: Koreaans merk, gefabriceerd in Duitsland etiket: Mandu Kimchi & Pork Original dumpling ingrediënten: Varkensvlees en -vet 24%, groentes 19% (kool, ui, lente-ui, knoflook), tarwemeel, kimchi 18% (kool van napa, radijs, rode parprikapoeder, knoflook, verdikkingsmiddel (E415), gefermenteerde ansjovissaus), water, tofu (sojabonen, water, verstevigingsmiddelen (E511)), getextuurde soja-eiwitten, tapioca zetmeel, gistextract, rode paprikapoeder, oestersaus (water, suiker, zout, maïszetmeel, oesterextract, kleurstof (E150c)), zout, tarwegluten, sesamolie, suiker kalfsfond, smaakstoffen, raapzaadolie, erwtenvezels, specerijen. prijsindicatie: € 4,- (525g) |
|
merk: Bibigo Mandu land van herkomst: Koreaans merk, gefabriceerd in Duitsland etiket: Mandu Korean BBQ Flavoured Original dumpling ingrediënten: Rundvlees en -vet 31%, groentes 24% (kool, ui, knoflook, lente-ui), tarwemeel, water, BBQ-smaak gebrachte vlees 6% (varkensvlees en-vet 72%, rundvlees en -vet 8%, barbecuesaus 4% (bevat soja, tarwemeel), suiker, knoflook, getextuurde soja-eiwitten, lente-ui, sesamolie, sojasaus (bevat soja, tarwe), erwtenvezels, perenmoes, ananasmoes, zout, suikerstroop, gistextract, specerijen), suiker, sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) sesamolie, tapiocazetmeel, gistextract, smaaktsoffen, zout, tarwegluten, suikerstroop, getextureerde soja-eiwitten, raapzaadolie, specerijen. prijsindicatie: € 4,- (525g |
|
merk: All Groo land van herkomst: Korea etiket: Vegetable Son Mandu/ Handgemakte Groente Dumpling ingrediënten: Tarwemeel (36%), tofu (11%) (soja), ui (11%), bosui (10%), bieslook (7%), sojaproteïne, maïsolie, galsnoedels (zoete aardappelmeel), gedroogd radijs (3%, maiszetmeel, knoflook, zout, suiker, gember, sesamolie, zwarte peper, smaakversterker (E621), sojaolie, emulgator (E322 soja, E417), bevochtigingsmiddel (E420) prijsindicatie: € 2,99 (540g |
|
merk: All Groo land van herkomst: Korea etiket: Shrimp Gyoza Mandu / Garnalen gyoza Dumpling ingrediënten: Tarwemeel (22%), wittekool, surimi [Koolvis, suiker, bevochtigingsmiddel (E240), emulator (E542)] , water, garnalen (10%), ui, tofu, (soja), inktvis, aardappelzetmeel, knoflook, maïsolie, oestersaus [oesterextracten, water, suiker, smaakversterker (E621), verdikkingsmiddel (E1420), kleurstof (E150a)], garnalenpoeder (1%) [gedroogde garnalenpoeder, dextrine, suiker, smaakversterkers (E621, E640, E635)], suiker, gember, zout, sojaolie, emulgator (E322 soja), bevochtigingsmiddel (E420) prijsindicatie: € 4,50 (540g |
Welke Koreaanse dumpling is het lekkerst?
De kimchi mandu van Samlip is altijd erg lekker. En eigenlijk alle dumplings van het merk Bibigo ook. De onderste twee van het mer All Groo waren een grote teleurstelling. De zogenaamde garnalen gyoza was ook gevuld met surimi (!) en inktvis en had daardoor ook een vieze, vissige smaak en geur. Misschien dat daarom de vegetarische dumplings van hetzelfde merk ook niet lekker waren. Die waren lomp en groot. Ik zal dat merk voortaan mijden, all goor.
Dit recept betreft ’n niet Koreaanse, niet traditionele, moderne variant met een jasje van rodekoolblad, niet van deeg, en dient gestoomd. Een lust voor het oog is het zeker in mijn ogen, ik wil ze dan ook maken. Denk er wel over om er wat gefrituurde, pittige tempeh aan toe te voegen…:
Purple Cabbage, Eggplant and Shiitake Mushroom Dumplings
Ziet er superleuk uit, maar ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat dit lekkerder wordt dan “echte” mandu’s. Het zal wel een uitkomst zijn voor mensen die glutenvrij moeten eten en toch gezellig dumplings willen eten.