Hoe heet het?
Bidsprinkhaankreeft, mantis garnaal (NL), mantis shrimp / stomapod / pissing shrimp (GB), shako / 蝦蛄 (Japan), lài niào xiā / laaih liu hā / 攋尿蝦 (China), tôm tít / tôm tích (Vietnam), tatampal / hipong-dapa / alupihang-dagat (Filipijnen).
Wat is het?
Mantis garnaal lijkt op het eerste gezicht op een garnaal of scampi (vandaar dat de Engelsen het een shrimp noemen) maar het is een kreeftachtige uit de orde van de bidsprinkhaankreeften. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze meer naar kreeft dan naar garnaal smaken. Er zat niet veel vlees aan de (ontdooide) exemplaren op de foto, de structuur was een beetje als die van gerookte makreel, maar dan vetloos, droog dus. Ze roken vissig. Vers uit het water zullen ze ongetwijfeld heerlijk zijn.
Hoe te gebruiken?
In Japan eet men ze gekookt, bovenop een blokje sushirijst en soms ook rauw als sashimi. In andere landen gekookt, gestoomd, gegrilld of gebakken. Met weinig smaakmakers om ze daarna te dippen in een dipsausje of juist met veel smaakmakers zoals gember, knoflook en chilipeper. Eigenlijk zo’n beetje als garnaal. Ingevroren natuurlijk nog lang te bewaren. Vers nog nooit in Nederland gezien.
Tips, weetjes & recepten
- De naam pissing shrimp (plassende garnaal) heeft het beestje gekregen omdat het een waterstraal sprietst als je het oppakt.
- Lees meer over de terechte bijnaam van dit beestje: karatekreeft.
- In de Middellandse zee kent men ook een soort bidsprinkhaankreeft, de: squilla mantis. Niet zo groot en saai bruin. Eigenlijk precies zoals die op de foto.
Wat is er zoal te koop?
merk: Wei Brothers land van herkomst: China etiket: Boiled Mantis Shrimp 12cm up ingrediënten: mantis garnalen prijsindicatie: € 7,95 (400g) |
Van de meeste dingen die ik op je site lees krijg ik kriebels om ze te proberen, maar deze laat ik schieten – zijn veel te koel tijdens het duiken!
Oh, kom je ze wel eens tegen bij het duiken? Leuk! Verse mantis shrimp, ik zou ze meenemen. Hoewel, ik geloof dat ze je naar kunnen verwonden als je pech hebt. :-)
Heb ze nog nooit in eindhoven gezien.
Gisteren gegeten op Pulau Aman “klein eilandje bij Penang Malaysia.
Heel erg vers bracht ze levend naar de kok, deze kookte ze maar de smaak viel me tegen.
@Karl. Heb je ze wel al eens in een restaurant gespot?
@Ben Tol. Had je ze zelf gevangen? Of zelf gekocht op zo’n markt waar ook kraampjes zijn waar ze de dingen die je net kocht voor je klaar maken? Wat precies viel je tegen aan de smaak? Ook de structuur? Sorry voor mijn nieuwsgierigheid. ;-)
Ik heb ze nog nooit in een restaurant gezien.
wij hebben ze gegeten in Andalucia en zelf a la plancha klaargemaakt met olie en look.het is moeilijk ze te ontdoen van hun pel omdat ze wat steken. Ze zijn niet slecht maar er zit heel weinig vruchtvlees in en ze hebben helemaal niets te maken met de smaak van kreeft , maar ook niet van een gamba of langoustine of zo…mooie beestje om te zien, maar wij kopen ze niet meer…
Oh, dus vers ook niet om over naar huis te schrijven. Jammer.