Hoe heet het?
Matta rijst, rode rijst, Sri Lankaanse rode rijst, Kerala Matta rice, Rosematta rice, Palakkadan Matta rice, Kerala Red rice, Red parboiled rice.
Wat is het?
Matta rijst is een in Nederland onbekende rijstvariant die veel in het zuiden van India en Sri-Lanka wordt gegeten. Het is (zeker gekookt) niet de allermooiste rijst, maar wel een bijzondere rijst. In textuur doet het denken aan parelgort or tarly: een beetje chewy, springerig. De smaak is ook wat anders, wat aardser, nootachtiger, eigenlijk ook een beetje als parelgort.
Hoe te gebruiken?
De rijst een paar keer spoelen en het liefst een half uur tot 2 uur laten weken in koud water maar noodzakelijk is dat niet. Dan afgieten en opzetten met een snuf zout en water in de verhouding 1 kopje (droge) rijst : 2 kopjes water. Deze matta rijst heeft iets langer nodig om gaar te worden, al gauw zo’n 40 minuten. De rauwe rijst is net als andere rijst luchtdicht op een donkere plaats nog wel een jaar te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Filmpje : traditionele manier van rode rijst koken in Sri Lanka
- Deze rijst wordt door sommigen als extra gezond betiteld. Iets met cholesterol, bloedsuikerspiegel enzo.
- Niet verwarren met : Thaise rode rijst of Chinese rode rijstgist
Waar is het te koop?
Matta rijst vind je waarschijnlijk niet bij een gewone of gewone Aziatische supermarkt. Je zult op zoek moeten naar:
* een speciaal Indiaas of Surinaams georienteerde toko
* of een online Indiase toko zoals bijvoorbeeld Ekiran.nl.
* en reform zaken wellicht?
Wat is er te koop?
Ik zou graag 20kilo Matta Rice bestellen bij u kan dat .
Ik woon in Noord-brabant plaats Nieuw-Vossemeer.( Graag leveren )
Laat me weten of het mogelijk is en geef ook even de prijs op ….met vriendelijke groet Jan wijmans
Nee, sorry, ik verkoop niks, ik schrijf alleen maar stukjes over Aziatische ingrediënten.
Misschien kun je eens zoeken in deze lijst van online toko’s. Sommige zijn gespecialiseerd in Indiase produkten.
https://www.aziatische-ingredienten.nl/online-tokos/