Hoe heet het?
Lange koriander, Mexicaanse koriander, stinkdistel, culantro, Puerto Rican coriander, Myanmar coriander, Black Benny, Saw leaf herb, saw tooth coriander, spiny coriander, pricky coriander, parsley (foutief), Apiaceae, Europagrass, Eryngium foetidum (L), recao (Puerto Rico), cilantro ancho (Dominicaanse republiek), chadon beni (Trinidad), phak chi farang / ผักชีฝรั่ง (Thailand), cì yánsui / 刺芫荽 (China).
Wat is het?
Mexicaanse koriander is een kruid dat oorspronkelijk uit de Caraïben komt, maar nu ook favoriet is in Thailand, Maleisië en Singapore. De smaak lijkt enorm op die van verse koriander, maar dan sterker. De langwerpige bladen zijn scherp gekarteld en behoorlijk stevig.
Hoe te gebruiken?
Waar gewone koriander smaak verliest als je het meekookt en daarom meestal op het allerlaatste moment aan een gerecht wordt toegevoegd kun je Mexiaanse koriander prima mee laten sudderen in stoofpotjes en soepen. Ook rauw te gebruiken in salsa’s of in zelfgemaakte currypasta’s (in plaats van de korianderwortel). In de ijskast bewaren, blijft langer goed dan koriander.
Tips, weetjes & recepten
- De Thaise naam “pak chi farang” wordt in Thailand ook gebruikt voor peterselie. Vandaar het foutieve en verwarrende “parsley” op het etiket.
- Naar verluidt makkelijk en zelfs in de winter te kweken. Zaden kun je hier bestellen: Vreeken Zaden
- Klik hier voor meer achtergrondinformatie (in het Engels) over dit kruid.
Andere posts met/over koriander:
Wat is er te koop?
merk: Belicious land van herkomst: Thailand etiket: Parsley, Europagrass, ผักชีฝรั่ง prijsindicatie: € 1,20 (100g) |
Het heet cilantro, volgens mij.
Nee, cilantro is juist de naam van gewone koriander. Waarschijnlijk noemt men daarom deze mexicaanse variant soms culantro. Om de overeenkomst èn het verschil aan te geven.
donde puedo comprar maceca en holanda
Weet er iemand hoe ik het best Mexicaanse koriander kweek thuis?
Bij https://www.vreeken.nl/ verkopen ze zaad om zelf Mexicaanse koriander te kweken, daar schrijven ze dit bij: “Als gewone koriander het in de zomer (en zeker in de kas) begeeft, groeit deze tropische koriander lekker door! Het lange gezaagde blad is dik, smal en lang houdbaar. De koriandersmaak is zelfs iets duidelijker aanwezig dan bij echte koriander! De eenjarige plant bloeit met zachte distelbloemen. Zeer populair in Vietnam en omstreken en op de Caraïbische Eilanden (in de salsa!). Zaad kiemt traag (6-8 weken) dus vroeg beginnen. Geef ze een humeus vochthoudend plekje. ”
En misschien kun je het wel “stekken”, Mexicaanse koriander kopen en in wat water wegzetten? Dat er dan worteltjes aan gaan groeien? Wie weet. ;-)
Ik woon inmiddels 8 jaar in Mexico en in de Mexicaanse keuken wordt cilantro erg veel gebruikt. Culantro is de naam voor cilantro in Costa Rica. Ik heb de Mexicaanse koriander hier in Mexico nog nooit gezien.
Maar ik besef dat het “maar” een naam is.
Grapig, een collega van me die vaak in Mexico is had het ook nog nooit gezien. Maar zoals je zelf al terecht opmerkt, het is maar een naam.
It is not the same as cilantro. Culantro is also known as recao in Puerto Rico, where I have lived, and it is definitely not the same as cilantro. I have had a very hard time locating it in the The Netherlands!
Thanks for the confirmation. I’ll add the name recao to the post, even though Puerto Rico isn’t in Asia. ;-)
En Dominicaanse Republiek is cilantro ancho.
Nou vooruit, zet ik die er ook bij. :-)
Minerva, where did u eventually buy the culantro because i live in the netherlands and i can only find a site where i can buy the seeds, do you know where i can buy the culantro itself?
Hi Pom, the Amazing Oriental supermarkets often sell culantro.
Maybe you there is one in your neighborhood?
https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/amazing-oriental/
Verkooop bij
•’Toko Aroy’ in Bergen op Zoom
•Bij de Chines suprmarkt in Delft (in de buurt van de IKEA en de •De ondergrondse Chinese supermarkt op de Grotemarktstraat in Den Haag
Dit is veruit mijn favoriete kruid uit Thailand. Ik kocht het daar in de supermarkt met wortel eraan, onder de naam Pak Chi Farang. De kok waar we kookles volgden gaf me de tip om de wortels eraf te snijden, in vochtig keukenpapier mee op het vliegtuig te nemen en thuis te planten. Dit werkt uitstekend. Het is heerlijk en onmisbaar in het Thaise gerecht ‘gesauteerd varkensvlees met look en groene peperbolletjes’ . Dus nog lekkerder en smaakvoller dan gewone koriander.
Lieve mensen, kan ik sawtooth coriander min of meer ongestraft gebruiken als vervanger voor Persicaria odorata, oftewel Laksa Leaf oftewel Vietnamese coriander?
Hi Karen, had je al wel de post gezien over Vietnamese koriander?
https://www.aziatische-ingredienten.nl/daun-laksa/
Ik zou het eerder vervangen door gewone koriander, maar Mexicaanse npkan natuurlijk ook.
I know Culantro very well. (And I love it and prefer it much more than normal coriander) In Amsterdam I found it on a Chinese shop. Below I leave the link. It is situated in the Nieuwmarkt District (Red-Light District) I paid €3.50 for 100 gr.Fresh leaves, they told me they get it every week, they call it Parsley (Stinking) And comes from Thailand, thus, do not ask for any other name or brand because they only know Parsley (Stinking). I leave here the link, I hope all of you will enjoy it. By the way, you could also take a look at my books, you only need to Google my name: Just-Thony.
https://www.wahnamhongchinatown.nl/