Mirin (Japanse zoete rijstwijn)

MirinHoe heet het?
Mirin, shio mirin, 味醂 , みりん

Wat is het?
Mirin is een zoete, Japanse rijstwijn die vaak voor 40-50% uit suiker bestaat. Er zijn 3 varianten.
* hon mirin = echte mirin met 10-14% alcohol.
* shio mirin = mirin met 1,5% toegevoegd zout.
* shin mirin / aji mirin / mirin-fu chomiryo = dit is geen mirin maar smaakt er ongeveer naar en bevat vaak hooguit 1% alcohol.
De laatste twee varianten zijn uitgevonden zodat er geen accijns op geheven wordt en/of een alcoholvergunning nodig is om het te verkopen. Niet geschikt om zo te drinken, maar wel om mee te koken. De smaak zou ik omschrijven als witte balsamico azijn met veel suiker. Hoe echter/duurder de mirin, hoe complexer de smaak. Hoe echter de mirin, hoe minder toevoegingen op het etiket en hoe meer alcohol.

Hoe te gebruiken?
In marinades, teriyaki en yakitori. Na openen buiten de koelkast nog maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Gebruik mirin bijvoorbeeld in een marinade voor kipkluifjes met wat hoisinsaus en knoflook. In een oven van 200C ongeveer 40 min. bakken
  • Niet verwarren met: sake. Dat is “gewone” Japanse rijstwijn. Niet zoet en veel sterker dan mirin.
  • Zie alle besproken: rijstwijnen op een rijtje.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Marukin マルキン
land van herkomst: Japan
etiket: Marukin Shin Mirin, japanse kookwijn みりん
ingrediënten: maïsmeel, dextrose, smaakversterker E621 (=ve-tsin), gefermenteerde rijst, voedingszuur E363 (=barnsteenzuur) en E297 (=fumaarzuur)
prijsindicatie: € 3,95 (500ml)

Echte mirin

merk: Unibio
land van herkomst: Japan
etiket: Hon Mirin (op traditionele wijze gefermenteerd)
ingrediënten: rijst, rijstgist, water, alcohol (14%), suiker
prijsindicatie: € ? (300ml)

Flesje Mirin

merk: Mizkan / Mitsukan
land van herkomst: Japan
etiket: Honteri Mirin Fu
ingrediënten: corn syrup, water, fermented rice for seasoning, vinegar, fermented soybean protein for seasoning (0,9% alcohol)
prijsindicatie: € 2,42 (250ml)

 Mirin

merk: Obento
land van herkomst: Thailand
etiket: mirin seasoning
ingrediënten: glucose syrup, fructose syrup, water, fermented rice seasoning, soy sauce, preservative (E211). Niet glutenvrij.
prijsindicatie: € … (200ml)

NB. De laatste 2 flesje lijken geen “pure mirin”, maar eerder een dressing/saus op basis van mirin te zijn.


Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* speciaal Japans georienteerde toko’s
* Toko’s in België
* Online Toko’s


Reacties

Mirin (Japanse zoete rijstwijn) — 5 reacties

  1. Eindelijk goede mirin gevonden. Met 14 % alcohol. Wat een verschil met al die andere troep. Wordt geimporteerd uit Japan. Te koop bij Ekoplaza en Marqt. Merk: Terrasana. Blauw etiket op het flesje. Duur! 4 a 5 euro. Ook nog biologisch. Met shochu, ofwel koji- ferment!
    Ik ben namelijk Tonkotsubouillon aan het maken voor tonkotsu ramen met chasu (gemarineerd buikspek), ajitsuku tamago (gemarineerde, zachtgekookte eieren, mayu (zwarte knoflookolie en knoflookpuree.
    Recept uit Ramen van Tove Nilsson. Hoog aangeprezen boek!

  2. En dan is er ook nog aji-mirin … aji betekent ‘smaak’. Ergo het ‘smaakt’ als mirin, maar is het niet. Het is een mirin-vervanger met een gereduceerd percentage alcohol en gemaakt van additieven. Onder andere het merk Kikkoman fabriceert dit.

  3. Bedankt, Jolan. Volgens mij is aji-mirin weer een andere naar voor shin mirin of mirin-fu chomiryo. Dus inderdaad geen echte mirin, meer een suikerbrouwseltje. :-)
    Ik heb de post een beetje geupdate.

  4. Vanwege mijn religie gebruik ik ook geen alcohol in mijn eten.
    Ik heb altijd gedacht dat Miron Seasoning van Obento geen alcohol bevatte.
    Kunt u dat nu bevestigen met wat ik hierboven lees?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *