Mizuna (Japanse sla)

MizunaHoe heet het?
Mizuna / 水菜 (Japan), xiu cai / shuǐ cài / 水菜 (China), Japanese mustard, Japanese greens, kyona, potherb mustard, California peppergrass, spider mustard, Brassica rapa, nipposinica (of soms Brassica juncea var. japonica).

Wat is het?
Mizuna is het Japanse zusje van ons raapsteeltje. Beide hebben een mild peperige smaak. Soms zelfs zo mild dat je geen peper meer proeft, alleen een zacht blaadje sla. Qua vorm lijkt het een beetje op rucola, maar rucola is taaier en pittiger. Mizuna blad kan ook dunner en spitser zijn, meer richting de vorm van matig krullende krulandijvie. Er bestaat naast de groene mizuna ook een rode variant.

Hoe te gebruiken?
Als hippe sla, eventueel gemengd met andere jonge slasoorten (mesclun). Als garnering of kruid. Maar traditioneel in Japan gaat mizuna op het laatste moment in de soep, stoofpot of hotpot. Je kunt de blaadjes eventueel in iets kleinere stukken snijden. In de ijskast bewaren, maar niet te lang, versnot snel.

Tips, weetjes & recepten

  • Ik heb Mizuna nog niet gesignaleerd in de Aziatische supermarkten, alleen bij de groothandel en beter gesorteerde groenteboeren. Gelukkig is mizuna heel makkelijk in potten te kweken: “het groeit als kool”. Zaadjes bestellen bij: Vreeken.
  • Mizuna kun je gerust vervangen door raapsteeltjes. Beter niet door rucola. Dat kan natuurlijk wel, maar het resultaat wordt heel anders. Vervang het dan liever door een willekeurig andere milde slasoort.

Wat is er zoal te koop?


 Mizuna

merk: Fino Fresco
land van herkomst: Italië
etiket: Insalata Italiana, Mizuna verde/groen/verte/green
ingrediënten: mizuna
prijsindicatie: € 1,75 (125g)

Reacties

Mizuna (Japanse sla) — 8 reacties

  1. Dat is inderdaad goed nieuws. Grote pot mizuna op je terras en je hebt de hele zomer verse sla. Leuk hoor.

  2. Inderdaad een tijdje geleden zaadjes gekocht bij Vreeken. Om de één of andere reden duurde het een eeuwigheid voordat er plukjes groen boven de grond verschenen, maar mijn eigengekweekte mizuna komt er nu dan toch echt aan! Daar moet straks wel een leuke Aziatische salade mee te maken zijn, dunkt me. Ben benieuwd hoe het smaakt.

  3. Cool!! Als dat nu lekker door blijft groeien heb je de hele zomer sla in je tuin. Lijkt me zo lekker om bij de hand te hebben. Ik heb alleen wat potten basilicum, tijm, rozemarijn en curryblaadjes in de vensterbank, dus zo’n moestuinbak lijkt me geweldig.

  4. Ik heb het gewoon bij de boerenbond gekocht. En op een regel gezaaid.
    morgen ga ik ze voor het eerst eten. Lijkt me heerlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *