Momofuku Kookboek

Zelf Momofuku Pork Bun maken Oesters met Kimchi Consommé Ramen Zachtgekookt ei Momofuku Momofuku's Mosselen Momofuku Cherrytomaten salade met silken tofu

Momofuku is het kookboek van David Chang, een geniale mafkees die in 2003 besloot een noodlebar in New York te openen waarin hij dingen ging serveren die hij zelf lekker vond (een broodje buikspek bijvoorbeeld) in een ambiance die hij zelf leuk vond (keiharde muziek, gasten op krukjes aan een toog, tot diep in de nacht open) en daarmee plaats 26 in de top 50 van beste restaurants ter wereld veroverde.

Een Amerikaan met Koreaanse roots, klassiek geschoold in de Franse keuken en een voorliefde voor robuuste gerechten uit verschillende Aziatische keukens: buikspek, kippenvleugels, noodlesoup en ander calorierijk eten. Hij gebruikt de moderne (moleculaire) kennis en geeft aan alles zijn eigen twist. Zo ook aan klassiekers uit de Westerse keuken: een gepocheerd eitje met geroosterde asperges en miso-boter. Of oester met kimchi-consommé in plaats van rode wijnazijn. Sashimi van bot (vis) met karnemelk dressing en maanzaadjes. Mosselen met doenjang sojabonensaus.

Het lijkt op het eerste gezicht misschien ondoenlijk om thuis na te maken, maar de recepten zijn eigenlijk best simpel en degelijk. De meeste ingrediënten staan beschreven op deze site en zijn ook redelijk goed verkrijgbaar in de beter gesorteerde Aziatische supermarkten en helemaal in de gespecialiseerde Koreaanse en Japanse winkels. Omdat de smaken zo “nieuw en anders” zijn en een stoel reserveren bij een van zijn restaurants in New York voor de meesten van ons niet is weggelegd is het echt de moeite waard om zelf aan de slag te gaan. Ene Steph uit Amerika maakte alle recepten en blogde erover op: Momofuku for 2. Ik maakte er nog maar een paar, daarvan zie je het resultaat op de fotootjes hierboven.

Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel via onderstaande linkjes of de banner rechtsboven en sponsor automatisch deze site.

Bij Bol, klik:
Momofuku Kookboek

NB. Let op, er is een Amerikaanse editie (die werkt met ounces, cups en inches) en een Engelse versie met grammen, milliliters en centimeters. Beide in het Engels uiteraard, er is nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar.


Reacties

Momofuku Kookboek — 9 reacties

  1. Leuk! Ik vind zijn recepten ook wel bij jouw kookstijl passen, bedenk ik me nu: soort van Asian comfortfood.

  2. Hoi Robin,

    Leuk stukje, en inderdaad een fantastisch boek. De recepten zijn lekker en eigenwijs (ja, ik ben gek op noodles) maar ook de verhalen zijn leuk om te lezen. Chang geeft een blik in zijn leven en laat zien hoe het restaurant pas een succes werd toen hij niet meer volgens het boekje ging werken. Leuk.

    Overigens, toen ik het boek net had begon ik een zoektocht naar lekkere ramen noodles. Mocht je ook op zoek zijn, Hakubaku is een merk dat echt erg lekker is.

  3. Dankjewel, Gerben. Nadat ik deze post geschreven had realiseerde ik me al dat ik inderdaad vergeten ben te vermelden dat Chang ook uitgebreid verhaalt over zijn leven, het restaurant, het onstaan van recepten en zoektocht naar leveranciers. (Dat zal het werk zijn van zijn co-auteur Peter Meehan) Erg leuk leesvoer, bedankt voor je aanvulling.

    En Hakubaku is toevallig ook het merk dat ik gebruikte voor mijn ramen soep: ramen. Authentiek uit Australië. ;-)

  4. Ik heb onlangs ook de site van Momofuku for 2 ontdekt, en as we speak, ligt de procureur in de marinade om er morgen char siu mee te maken. Nog nooit gemaakt leek me leuk…en lekker. Zit er over te denken om ook de lotusbroodjes te maken. Maar ik las net het recept en zag dat het 50 stuks oplevert!! Hmmm, even ruimte maken in de vriezer. ;)

  5. Ik hoor van veel mensen die de broodjes zelf maakten dat het de moeite niet waard is. Die uit de vriezer van de toko zijn al lekker genoeg. ;-)

  6. Ik ga vanmiddag met moeder langs de toko. Zal daar de vriezer eens induiken. Het vlees is natuurlijk allang op maar volgend weekend maak ik het weer omdat schonezus dan komt eten. Evt dan in een broodje serveren.

  7. Tip: op Netflix staat de serie ‘The mind of a chef’. Een aantal afleveringen in sezoen 3 zijn aan David Chang gewijd. Erg leuk en veel inspirerende recepten. Ook de andere chefs die in de serie aan bod komen zijn zeer de moeite waard.
    Voor degenen die de serie ‘Chefs Table’ kennen, ‘The mind of a chef’ is practischer en minder filosofisch dan het wat pretentieuze ‘Chefs Table’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *