Hoe heet het?
Mung bonen, mung bean, golden gram, grean bean, mung, mongo, moog, moong (India), kacang hijau / katjang idju (Indonesië), đậu xanh (Vietnam), tua-kieow / ถั่วเขียว (Thailand), ryokutō / リョクトウ/ 緑豆 (Japan ), nohk-doo /녹두 (Korea).
Wat is het?
Mungbonen zijn de kleine, gedroogde zaden van de Vigna radiata plant. Familie van bijvoorbeeld de azukiboon en de kousenband. Van buiten fris groen, van binnen ivoorwit. Je koopt ze in Nederland altijd gedroogd. Groen zoals links op de foto of gepeld en gesplit als spliterwten, of beter gezegd als “dahl“.
Hoe te gebruiken?
Zet de mungbonen eerst 6-12 uur te weken in koud water, dan koken tot ze zacht zijn, in hartige, maar vaker nog in zoete gerechten. Al dan niet ontveld. Of laten ontkiemen om taugé te maken. In Korea bakt men van gemalen, geweekte mungboontjes (zonder vliesje) heerlijk, luchtige pannenkoekjes.
Liefst in het donker en lunchtdicht eigenlijk gewoon nog jaren te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: Koreaanse mungbonen-pannenkoekjes.
Recept: tau suan (dessert soepje van split-mungbonen). - Of lees deze instructie om thuis taugé te kweken. (alles in het Engels)
- Via een niet gemakkelijk thuis na te doen proces wordt ook zetmeel gewonnen uit mungbonen (zoals men ook uit aardappelen aardappelzetmeel wint of uit maïs maïzena). Van dit mungbonenzetmeel worden bijvoorbeeld glasnoedels gemaakt of allerlei drilpuddingachtige toetjes en lekkernijen. Zie ook dit lekkere recept voor : zelfgemaakte mungboon noedels
Wat is er zoal te koop?
merk:Kirin (Wah Nam Hong) land van herkomst: niet vermeld etiket: Katjang idju / mungo beans ingrediënten: mungbonen prijsindicatie: € 1,75 (500g) |
|
merk: Golden Chef land van herkomst: Thailand etiket: Mung Bean, Haricots Mungo ingrediënten: mungbonen prijsindicatie: € ,,50 (400g) |
|
merk: Cock Brand land van herkomst: Thailand etiket: Green Mung Bean ingrediënten: mungbonen prijsindicatie: € 1,45 (400g) |
|
merk: Cock Brand land van herkomst: Thailand etiket: peeled split mung bean / gepelde groene bonen ingrediënten: mungbonen prijsindicatie: € 1,50 (400g) |
|
merk: Kirin (Wah Nam Hong) land van herkomst: niet vermeld etiket: Dhal Moong / Katjang idju gepeld ingrediënten: mungbonen prijsindicatie: € 1,75 (500g) |
|
merk: Tepung Hoenkwe Tjap Boenga land van herkomst: Indonesië etiket: Tepung Hung Kwe Cap Bunga ingrediënten: mungbonen zetmeel, vanille prijsindicatie: € 2,95 (120g) |
|
merk: Pine Brand land van herkomst: Thailand etiket: Mung Bean Starch / groene bonen meel ingrediënten: groene bonen prijsindicatie: € 4,50 (500g) zie ook de post over: liang fen |
Hallo
Ik zou een heel bekend chinese recept (van Singapore/Malesie) met mungbonen aanbevelen, dat is Tau Suan (Split Green Bean Soup). Het is vaak geserveerd als een ontbijtgerecht of een dessert.
Hier is een recept als je het zal willen proberen
https://noobcook.com/tau-suan-split-green-bean-soup/
Sorry, my dutch is not so good, I have only learnt it for 2 years. :)
cheers
Bee
Bedankt voor je aanbeveling, ik heb de link naar dat recept ook boven in de post toegevoegd.
Grappig, die broodsticks (you tiao) in de dessertsoep ken ik van een dimsum gerecht, Zhaliang, dan zit het verstopt in rolletjes zachte rijstvellen.
You’re dutch seems fine to me! :-)
Wil je met jouw blog Everybody Eats Well niet meedoen aan het Foodblogevent Augustus? Een authentieke Singaporese salade lijkt me leuk! (mag best in het engels)
Hi Robin,
You moet eens de broodsticks (you tiao/ you char kway) proberen met Tau Suan of Dou Hua (zoete beancurd dessert). Spittig genoeg kan ik geen van beide desserts hier in europa vinden. You Tiao heb ik ooit besteld van een dimsum restaurant in Antwerpen maar dat kostte 2.50 euro per stuk. Can you imagine? Het kost slechts 0.20 euro per stuk in Singapore!
Toevallig heb ik vandaag een pittige maleische salade gemaakt. Als ik klaar ben met de foto en de recept in mijn blog, zal ik je laten weten :)
Ik eet niet vaak desserts, maar zal hier bij de Chinees eens vragen, misschien dat ze Dou Hua hebben. Ik heb geen idee of die broodsticks hier in Rotterdam ergens te koop zijn, ik zal er eens op letten. Benieuwd wat ze er dan hier voor vragen. ;-)
Ben benieuwd naar je salade. Leuk dat je meedoet!
Waar kan ik de groene mungboontjes vinden van thaise herkomst? Ik hoor graag!
Volgens mij komen ze bijna altijd uit Thailand, dus ik zou denken: zoek een toko uit de toko adreslijst en de kans is groot dat ze mungboontjes uit Thailand verkopen.
Van mung boontjes wordt een meel mee de zogenaamde HungKue meel. Hiervan wordt bijvoorbeeld cendol gemaakt en ongol-ongol.
Kan men deze bonen ook in Nederland kweken?
Nou ja, je kunt ze laten ontkiemen en dan opkweken, dan merk je het vanzelf? Ik weet het niet, ik heb zelf geen tuin, vandaar. Een snel rondje google maakt me ook niet wijzer, dus ik denk dat je je vraag beter op een moestuinforum kunt stellen?
waar zijn ze te koop in welke winkels
In eigenlijk alle Aziatische winkels wel, Annie.
Dus zoek hier een toko bij je in de buurt:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst/
Of zoek er eentje online die het je opstuurt:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/online-tokos/