Mungbonen (katjang idju)

mungbonenHoe heet het?
Mung bonen, mung bean, golden gram, grean bean, mung, mongo, moog, moong (India), kacang hijau / katjang idju (Indonesië), đậu xanh (Vietnam), tua-kieow / ถั่วเขียว (Thailand), ryokutō / リョクトウ/ 緑豆 (Japan ), nohk-doo /녹두 (Korea).

Wat is het?
Mungbonen zijn de kleine, gedroogde zaden van de Vigna radiata plant. Familie van bijvoorbeeld de azukiboon en de kousenband. Van buiten fris groen, van binnen ivoorwit. Je koopt ze in Nederland altijd gedroogd. Groen zoals links op de foto of gepeld en gesplit als spliterwten, of beter gezegd als “dahl“.

Hoe te gebruiken?
Zet de mungbonen eerst 6-12 uur te weken in koud water, dan koken tot ze zacht zijn, in hartige, maar vaker nog in zoete gerechten. Al dan niet ontveld. Of laten ontkiemen om taugé te maken. In Korea bakt men van gemalen, geweekte mungboontjes (zonder vliesje) heerlijk, luchtige pannenkoekjes.
Liefst in het donker en lunchtdicht eigenlijk gewoon nog jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Mungbonen weken

Wat is er zoal te koop?


groene bonen (mungboontjes)

merk:Kirin (Wah Nam Hong)
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Katjang idju / mungo beans
ingrediënten: mungbonen
prijsindicatie: € 1,75 (500g)

 Zakje met mungbonen

merk: Golden Chef
land van herkomst: Thailand
etiket: Mung Bean, Haricots Mungo
ingrediënten: mungbonen
prijsindicatie: € ,,50 (400g)

Mungbonen (kacang idju)

merk: Cock Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Green Mung Bean
ingrediënten: mungbonen
prijsindicatie: € 1,45 (400g)

 Gepelde mungbonen

merk: Cock Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: peeled split mung bean / gepelde groene bonen
ingrediënten: mungbonen
prijsindicatie: € 1,50 (400g)

 Dahl moong (split mung-bonen)

merk: Kirin (Wah Nam Hong)
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Dhal Moong / Katjang idju gepeld
ingrediënten: mungbonen
prijsindicatie: € 1,75 (500g)

Hung Kwee meel

merk: Tepung Hoenkwe Tjap Boenga
land van herkomst: Indonesië
etiket: Tepung Hung Kwe Cap Bunga
ingrediënten: mungbonen zetmeel, vanille
prijsindicatie: € 2,95 (120g)

mung-bonen meel

merk: Pine Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Mung Bean Starch / groene bonen meel
ingrediënten: groene bonen
prijsindicatie: € 4,50 (500g)
zie ook de post over: liang fen

Reacties

Mungbonen (katjang idju) — 11 reacties

  1. Hallo

    Ik zou een heel bekend chinese recept (van Singapore/Malesie) met mungbonen aanbevelen, dat is Tau Suan (Split Green Bean Soup). Het is vaak geserveerd als een ontbijtgerecht of een dessert.

    Hier is een recept als je het zal willen proberen
    https://noobcook.com/tau-suan-split-green-bean-soup/

    Sorry, my dutch is not so good, I have only learnt it for 2 years. :)

    cheers
    Bee

  2. Hi Robin,

    You moet eens de broodsticks (you tiao/ you char kway) proberen met Tau Suan of Dou Hua (zoete beancurd dessert). Spittig genoeg kan ik geen van beide desserts hier in europa vinden. You Tiao heb ik ooit besteld van een dimsum restaurant in Antwerpen maar dat kostte 2.50 euro per stuk. Can you imagine? Het kost slechts 0.20 euro per stuk in Singapore!

    Toevallig heb ik vandaag een pittige maleische salade gemaakt. Als ik klaar ben met de foto en de recept in mijn blog, zal ik je laten weten :)

  3. Ik eet niet vaak desserts, maar zal hier bij de Chinees eens vragen, misschien dat ze Dou Hua hebben. Ik heb geen idee of die broodsticks hier in Rotterdam ergens te koop zijn, ik zal er eens op letten. Benieuwd wat ze er dan hier voor vragen. ;-)

    Ben benieuwd naar je salade. Leuk dat je meedoet!

  4. Van mung boontjes wordt een meel mee de zogenaamde HungKue meel. Hiervan wordt bijvoorbeeld cendol gemaakt en ongol-ongol.

  5. Nou ja, je kunt ze laten ontkiemen en dan opkweken, dan merk je het vanzelf? Ik weet het niet, ik heb zelf geen tuin, vandaar. Een snel rondje google maakt me ook niet wijzer, dus ik denk dat je je vraag beter op een moestuinforum kunt stellen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *