Nagaimo (Japanese mountain yam)

NagaimoHoe heet het?
Nagaimo, yamaimo, tororoimo, Chinese yam, Japanese mountain yam, Korean yam, Dioscorea opposita (L), huaishan yao (淮山药), shan yao (山药)

Wat is het?
Nagaimo is een zetmeelhoudende, zeer lichte, crispy wortel uit de familie van de yam. Crispy als een vers radijsje, maar dan met de vreemde eigenschap dat er vrijwel meteen na het aansnijden een doorzichtig, plakkerig vocht uit begint te druipen. Geraspt ontstaat er een witte, plakkerige smurrie die de Japanners “tororo” noemen. De schil is vaak lichtgeel en dun, zoals op de foto, maar soms ook meer als die van een zanderige aardappel.

Hoe te gebruiken?
In tegenstelling tot alle andere soorten in de yam-familie is nagaimo niet giftig en kan dus ook rauw gegeten worden. Veel smaak heeft het niet, het is vooral de behangselplak-structuur van de geraspte wortel waar het om gaat. Die gaat door het beslag van gevulde pannenkoeken (Okonomiyaki) of in een kom soba noodlesoep: lekker glibberen. De wortel is best lang te bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook toch niet.

Tips, weetjes & recepten

  • Yamaimo is de verzamelnaam voor een aantal Japanse yam-soorten, namelijk:
    nagaimo (mooie, langwerpige variant, zoals in deze post)(A)
    ichoimo (als een half bot voor de hond)(B)
    yamatoimo (knollig, als een aardappel)(C)
    jinenjyo (dunner, langer en veel grilliger van vorm)(D)
    Klik hier voor: het bijbehorende plaatje waarop je A/B/C/D ziet.
  • Recept voor mijn versie van: okonomiyaki
  • Zie hier een illustratief filmpje over het maken van okonomiyaki uit de serie Cooking with dog of de informatieve blogpost van Just One Cookbook.
  • Overgebleven nagaimo kun je geschild en in schijfjes van 1,5 cm bakken in wat olie tot mooi bruin. Met op het laatst een scheutje licht sojasaus die je laat bubbelen tot de schijfjes een laagje hebben. Pas op dat de sojasaus niet verbrandt.

Gebakken en geglaceerde Nagaimo (Japanese Mountain Yam

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Nagaimo Root
land van herkomst: China
etiket: 山药 nagaimo root
prijsindicatie: € 4,50 update 2023: 6,50 p/kg
Redelijk standaard in het assortiment van Amazing Oriental en Wah Nam Hong


Extra foto (waarom het hier spermawortel heet)

Geraspte yam


Reacties

Nagaimo (Japanese mountain yam) — 8 reacties

  1. In welke toko heb je dit gekocht? Ik heb al eerder okonomiyaki gemaakt maar kon dit niet vinden, dus heb maar okonomiyakimix gebruikt (daar zit dan nagaimopoeder in).
    Alvast bedankt voor de info!

  2. Ah deze wilde ik gisteren kopen, maar ik kon niet meer op de naam komen toen ik in de toko stond. Heb toen iets meegenomen wat burdock heet volgens de verpakking, maar de wortel leek me al verdacht lang. Ken je burdock (in het Nederlands klis- of klitwortel, volgens google) misschien, en heb je enig idee wat ik daarmee zou kunnen?

  3. Ja, wel eens gekocht en ook gegeten.
    Kwam laatst een recept tegen waarin het zat, even zoeken…

    Om te beginnen op het JustHungry blog: hoe te snijden. Daarna kan het in elke soep of stoofpot. Daar vond ik ook recept voor: Kenchinjiru (Japanse boeddhistensoep). Maar ik heb zo’n vermoeden dat het ook in gewone Hollandse soepjes lekker zal zijn.

    Als je een perfecte toepassing ontdekt hoor ik het graag, want gobo staat uiteraard nog wel op de to-do-lijst.

  4. Die snijdtip kwam goed van pas: de wortel was enorm vezelig! Waarschijnlijk niet te eten als je hem niet ragfijn snijdt.
    Ik kwam een recept tegen waarvoor ik de ingredienten in huis had, gebakken met wortel en sojasaus, sesam en sesamolie. De smaak viel me niet tegen, een beetje zoetig, medicinaal bijna. Ik vraag me af hoe hij smaakt na heel lang stoven.

  5. Ah, bedankt voor de feedback. Volgens mij heb je verschillen in kwaliteit. Hoe ouder, hoe vezeliger. Heel toevallig zat ik net naar een Japanse tv-show te kijken waar ze de burdock bejubelen. Misschien leuk om te zien hoe het verbouwd wordt en hoe ze het gebruiken in Kamameshi. En je ziet hoe knapperig en crunchy die is als ie vers uit de grond komt, al snijden ze ‘m daarna net zo, dus misschien toch vezeliger dan het lijkt. Hier ’t filmpje: Kamameshi versus Stone cooked bibimbap

    Zo, post geschreven: burdock root. Dus daar verder over gobo of kliswortel.

  6. Ah, bedankt! Zie je dan ook nog verschil tussen die wortels? Dat ze meerdere varianten hebben of is het allemaal wel die van hierboven op de foto?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *