Hoe heet het?
Nashi peer, Aziatische peer, zandpeer, appelpeer, Pyrus pyrifolia. Asian pear, Japanese pear, Korean pear, Taiwan pear, sand pear, apple pear, bapple, papple, bae, nashipati, nashpati, nashi (Japans) 梨, 和梨
Wat is het?
Nashi is een bepaalde soort in het geslacht peer. Sappiger, wateriger, frisser, crunchier. De naam appelpeer slaat alleen op de vorm, niet op de smaak. Het smaakt gewoon naar peer, met een vleugje roos, ananas of honing. Binnen deze soort bestaan meerdere rassen/cultivars. Het ras op de foto hierboven is de Whangkeum.
Hoe te gebruiken?
Zo uit het vuistje of koud verwerkt in gerechten. Warm bereiden in bijvoorbeeld jam, siroop of taart kan ook. Ook leuk: in plakjes bakken of grillen voor op de bloedworst of in een salade. Net als in kiwi, mango of ananas zit er in deze peer een enzym dat vlees mals maakt, vandaar dat ze wel in marinades wordt gebruikt. In Azië wordt deze peer zo hoog gewaardeerd dat hij vaak wordt weggegeven als geschenk of gegeten bij speciale (familie)aangelegenheden. Op een koele plek of in de koelkast weken te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Niet verwarren met de China-peer (Pyrus bretschneideri), Tientsin-peer of Ya-peer, een andere soort, oorspronkelijk uit het noorden van China. Deze peer lijkt wel op de nashi-peer qua smaak en textuur, maar lijkt qua vorm meer op onze peer.
- Recept: Yuk Hwe, de Koreaanse variant op Steak Tartaar
Wat is er te koop?
Heerlijk fris gerecht met deze peer (koude noodles!): https://www.maangchi.com/recipe/naengmyeon
Erg geschikt voor de warme zomerdagen.
Lachen zoals ze op het laatst die noodles doodleuk doormidden knipt. Dat zal een chinees volgens mij nooit doen. :-)
Ooit eens bij de C1000 tegengekomen en daarna nooit meer. Vond ze erg apart en lekker. Moet toch maar weer eens naar de echte toko.
Ik ben de Nashipeer op de Haagse Markt tegen gekomen afgelopen weekend. M’n eerste ervaring hiermee. Smaakt heerlijk!
Dag allemaal, een nashi peer of in het Nederlads zandoever wordt door sommige kweekers al heel lang vermeerderd, er zijn rassen met een hele lichte kleur schil en met donkerder kleuren (jute kleurig tot de kleur van
Conference peren ) de lichtkleurige soorten zijn het lekkerst en hoeven voor het uit de hand eten niet geschild te worden.
Dit perenras gedijt heel goed in ons klimaat en kan zowel als solitair als als leiboom geteeld worden.
De boom heeft een sierlijk mooi groen glimmend blad.
Om optimale vruchten te krijgen moet men na de vruchtzetting zomer-
Snoei toepassen.
De smakelijke vruchten verdienen meer bekendheid.
Mijn vader las dit tijdens kerst en is gelijk aan het googelen geslagen, die wil nu een nashiperenboom in zijn tuin.;-)
Als het zover is, zal ik er hier verslag van doen. Bedankt voor je info, Claes!
Robin hoeft haar vader niet te volgen m.b.t. nashiperen en zijn interesse . (grapje)
Ik heb al gegoogelt en de nashiperenboom is gevonden op Fruitbomen kwekerij Houweling. Het is het ras “Nijisseiki” geworden.
Op 3 februari opgehaald in Boskoop. Gelijk een leiboom van de kweepeer “Portugal” meegenomen. Tevens vriendenbezoek en wandeling in geboortedorp. De dag erop bomen gepoot & ingegraven.
Hee Pap! Leuk. :-)
Kan dat gewoon, midden in de winter?
Bestaat er ook pisang nashi (gebakken peren)?
Nashi goreng dus? Goreng betekent gebakken, pisang is de banaan. ;-)
Ik weet het niet, je kan natuurlijk alles frituren wat je wilt.
En Chinezen kennen sticky apples, dat zijn stukjes appel gedoopt in cararmel (of eigenlijk ook gefrituurd in suiker)
Dat zou je vast ook met nashi peer kunnen doen.
En, is de nashiperenboom een succes geworden? :) Ik wil er misschien eentje kado geven (heb zelf geen tuin helaas). Google geeft al een webshop in NL met 3 verschillende rassen.
Ik heb het even voor je nagevraagd en de boom doet het prima. Deze herfst zaten er 3 peren aan. Hij had ze alleen te vroeg geplukt, dus ze waren niet zo lekker. Maar de boom doet het goed. (die kweepeer die hij ook kocht, die doet het beduidend minder)
Ik kreeg een paar nashiperen cadeau. De eerste heb ik rauw opgegeten. Ik vond er niet veel smaak aan . De andere heb ik gekookt met wat zoetstof en aardbeien siroop. Hij smaakte heerlijk net een stoofpeer,gegeten met yoghurt.
Klinkt goed!
ben benieuwd hoe de peer smaakt, was nu te koop bij REAL in duitsland bij ons net over de grens in Bocholt, laat de peer nog ff een paar dagen liggen, is nog niet helemaal rijp.
Maar pas op, ze worden niet zacht, zoals gewone peren. Ze blijven stevig als appels.
Hoeveel suiker bevat deze nashi peer
Dat zijn nou van die dingen die je beter op een site als bijvoorbeeld nutritionix.com kunt opzoeken. Daar vind je dat een asian pear 8,6 gram aan suikers bevat.
De peer was lekker he kristel
Ik heb de nashi peer dag voor kerst 2016 bij de lidle gekocht. Heerlijk fris waterig met een heerlijk smaakje jammer dat ze er in de zomer niet zijn
Nashipeer, nog nooit van gehoord. Toen ik een prachtige fruitmand kreeg met heerlijke vruchten waar ik die Nashipeer vond. Kan het aanbevelen bij zwoele warme dagen. Lekker als ontbijt en als tussendoortje. Heerlijk fris uit de koelkast als tussendoortje. Deze vrucht bevat veel water, is niet zoet…een echte dorstlesser. Zal het zeker nog kopen. Bedankt schoonzus en schoonbroer voor dit mooi cadeau.
Ik heb 37 jaar geleden in nieuw zeeland in een appelboomgaard gewerkt. Daar kwam ik voor het eerst de nashi peer tegen. Ik moesr ze toen zelf plukken. Ze waren heerlijk. Toen ik weer terug was in Nederland heb ik een paar jaa later nog één keer de nashi peer bij een groetenboer zien liggen,daarna nooit meer. Ik ga denk ik z’n boom kopen en in de tuin zetten. Bedankt voor de informatie waar ik ze nu kan vinden.
Ik zie ze steeds vaker in het assortiment, ook bijvoorbeeld bij mijn Turkse groentenboer. Maar als je ergens achteraf woont zal een eigen boom vast een beter alternatief zijn. Maar let op waar je ze plant, die boom van mijn vader (zie reactie korneel, 7 februari 2014) doet het bijvoorbeeld erg slecht. Dus het komt wel nauw waar je hem plant.
Toko Aroy in Bergen op Zoom heeft regelmatig nashi peren of andere koreaanse of chinese peren in hun assortiment
Nu in de aanbieding bij DEKA markt
3 voor 1 euro.
En…..echt lekker
Dat is een mooie prijs!
Vind er niet veel smaak aan,maar ik maak er een lekker toetje van:
3 nashiperen schillen, in stukjes snijden
opzetten met water tot ze er iets onder staan
een scheutje limonadesiroop bij (Teissiere of Karvan) voor de kleur
5 min koken, zachter zetten
een pakje dr.Oetker jellypoeder(aardbeiensmaak) erdoor mengen EN vuur uit
goed doorroeren en
overgieten in een puddingvorm
Goed laten afkoelen
eten met gele vla en yoghurt en slagroom óf met een bolletje vanille/slagroom ijs.
Mijn schoonmoeder maakte het altijd als zondagtoetje ( is duits)
Ik ben de enige v.d.fam die het nog maakt en dat vindt altijd aftrek en kom altijd tekort.
Het is een calorie-bom,maar met een etentje…..who cares!
Hm, wat apart, Barbara. :-)
Hoe lang moet een Nashi peer (Aziatische zandpeer) koken????
Want ik heb gehoord van dat een Nashi peer (Aziatische zandpeer 2 uur moet koken,vandaar de vraag van mij.
Het ligt er natuurlijk aan wat je ermee wilt doen! Maar een nashipeer is rauw ook al lekker, net als een gewone peer of appel. Dus er móet echt niks. Ik bak wel eens ringen/schijven, maar dan net zoals appels tot ze lekker bruin gebakken zijn. Ik maakte er ook wel eens “appelmoes” van en ook dat was vergelijkbaar met appelmoes maken van appels. Gewoon half uurtje, tot ze zacht zijn.
Waar hoorde je dat je ze 2 uur moet koken?
Kweeperen, díe moet je wel 2 uur koken, maar nashipeer niet hoor.