Hoe heet het?
Pengembang kue, Ovalette, Ovalett pengemulsi, SP pengemulsi, TMB pengemulsi.
Wat is het?
In Nederland zijn we gewend cake te maken van boter, suiker, eieren en bloem, maar in Indonesië maken ze voornamelijk cake zonder boter (wij noemen dat biscuit, de Engelsen sponge). Zonder boter is het iets moeilijker bakken en daarvoor hebben ze bij Koepoe Koepoe een emulgator (Maleise woord : pengemulsi) uitgevonden, speciaal om dit soort cakes zachter, luchtiger en stabieler te maken en langer houdbaar bovendien. Ook cakes mèt boter worden extra fluffy en zijdenzacht van deze toevoeging.
Hoe te gebruiken?
Er bestaan 3 varianten: Ovalett, TMB en SP. Ovalett is “de standaard versie”, in SP zit vanille aroma en in TMB extra gele kleurstof, maar buiten dat werken ze alledrie hetzelfde en zijn dus onderling uitwisselbaar. Op de verpakking staat dat je 70mg op 1 kg beslag gebruikt, maar 70 mg is 0,07 gram en dat lijkt me wel erg weinig. In recepten op internet is het vaker iets van een eetlepel (dus half zo’n potje) op een beslag van 800 gram. Elders spreekt men van 1 theelepel per 5 eieren.
Tips, weetjes & recepten
- Basisrecept voor spongecake gemaakt met ovalett
- Miss B’s recept voor perfecte pandan chiffon cake zonder ovalett
- Let op, dit product is niet vegetarisch, niet halal en niet geschikt voor mensen met een angst voor E-nummers.
- Let op, niet verwarren met de kleur- en smaakstoffen Koepoe Koepoe.
En zocht je informatie over VX Pengembang Kue, dat is eigenlijk gewoon de Indonesische variant van bakpoeder of zocht je info over Krim Bubuk Pelapis Keu, dat is cream of tartar. Meer daarover hier: rijsmiddelen
Wat is er zoal te koop?
Hallo,
Waar kan ik dit product kopen?
In echt heel veel toko’s in Nederland. Zeker bij de wat grotere of de Indisch georiënteerde toko’s.
Ik heb mijn 1e bolu kukus gemaakt met SP in december. Het was meteen gelukt! Nu heb ik perongeluk TBM gebruikt en het is mislukt tot 2x toe.
Later kwam ik er dus achter dat ik TBM had gebruikt.
Lees hier boven dat eigenlijk hetzelfde is, maar dus niet lijkt.
Hoe komt dat het mislukt is dan?
Ja, dat is wel heel moeilijk te zeggen zo op afstand. Misschien was dat potje niet goed, misschien heb je toch een iets ander recept gebruikt? Het net even anders gemaakt? Oven open gedaan tijdens het bakken? Ik heb echt geen idee. Ik bak niet veel. Wat was er precies mislukt aan dan?
De Ovalette/SP/TBM koop ik bij Oriental Supermarkt (Ypenburg) en inderdaad heel veel Indonesische recepten die ik geregeld maak, zie je dit ertussen staan. Het heeft de consistentie van vaseline of iets dergelijks en in veel recepten heb je maar een theelepel nodig. Gisteren heb ik voor het eerst een Jackfruit Cake gemaakt (Indonesisch recept) hierin een theelepel bij toegevoegd.
Voor het eerst de SP gebruiken.
Als het in recept staat gist te gebruiken kan dat of is die SP een vervanging van de gist?
Oei, dat gaat mijn bakpet een beetje te boven, Cora. Maar ik zou niet denken dat deze produkten ook gist vervangen. Als er gist staat zou ik gewoon echt gist gebruiken.
Maleis bestaat niet in Indonesië . in indonesië wordt de “bahasa indonesia” gesproken of te wel indonesische taal.
In Malaysia wordt de bahasa malayu gesproken.
Als je het heel netjes wilt zeggen misschien wel, H.
Maar ik ben niet zo netjes, in mijn volksmond heet het gewoon “Maleis”.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Maleis