Hoe heet het?
Korean rice cakes, sticky rice cake, rijstplakjes, rijst-sticks, tteok / ddeok / ddeock / duk / dduk / ddeog / thuck / 떡 (Korea).
Wat is het?
Een deeg van water en rijstmeel, kleefrijstmeel of een mengsel van die twee wordt eerst gestoomd en daarna een tijdlang gekneed zodat de gluten goed vrij komen en het deeg superelastisch en plakkerig wordt. Daar worden slierten van gedraaid die in stukjes worden gesneden of schuin in plakjes. De structuur is chewy en plakkerig (als taaie Italiaanse penne), de smaak is die van rijst. Erg lekker, al zijn er ook mensen die ervan gruwen.
Hoe te gebruiken?
De plakjes zijn bedoeld voor in de soep (tteokguk / 떡국 / Korean New Year Soup) en 10-15 minuten meegekookt in de bouillon die daardoor wit en gebonden wordt. De staafjes worden gebruikt in de tteokbokki / 떡볶이 en simpelweg 5-10 minuten gestoofd in een pittige saus op basis van gochujang, eventueel met groenten of vlees. Er zijn ook holle staafjes te koop, ontworpen om lekker veel saus op te zuigen. Eerst afspoelen met heet water helpt het laagje olie dat tegen het plakken wordt gebruikt te verwijderen. In de koelkast maanden houdbaar. Invriezen kan ook.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: ddukbokkie (rijst cakes in pittige saus)
- Recept: Koreaanse nieuwjaarssoep (Engels met filmpje)
- Recept: fusiongerecht van tteokbokki en mapo tofu van David Chang, heerlijk op koude winterdagen.
- Instructies om: zelf rijst cakes te maken. Maar het lijkt nogal nauw te komen welk soort rijstmeel je gebruikt.
- Let op: de Chinese variant (nián gāo / 年糕) is vaak droger, taaier en moet vaak voorgeweekt en langer gekookt worden. Lang zo lekker niet als de Koreaanse variant.