Misua Noodles (Long Live Noodles)

Misua of mee suah noedels
Hoe heet het?
Long life noodles, lang leven noedels, misoa (Indonesië), misua / mee sua / miswa / min seen / miàn xiàn / 面线 (China).

Wat is het?
Misua noodles is extra lange, dunne noodlesoort uit de provincie Fujian in het Oosten van China werd traditioneel gegeten op speciale feestdagen en verjaardagen. Tegenwoordig populair in heel Azië, ook op gewone dagen. Misua lijkt een beetje op glasnoodle of rijstvermicelli, maar is dunner, geler en niet gemaakt van mungbonen of rijstmeel, maar gewoon van tarwe en zout. De noodles zijn nog een beetje buigzaam (zie foto) en daarom breken ze niet in de verpakking, wat behoorlijk belangrijk is omdat juist deze noodles symbool staan voor een lang en fortuinlijk leven.

Hoe te gebruiken?
Misua wordt meestal in de soep gegeten. Kort koken in ruim water (1-2 minuten is genoeg), overdoen in soepkom en soep erop scheppen. Vaak met varkensvlees en rode rijstwijn, maar het is lekker in allerlei soepjes. Koud in salades of roerbakken kan vast ook.

Tips, weetjes & recepten

  • dingesSimpel recept: bak een klein beetje gember en knoflook in wat olie, voeg kippenbouillon en kip- of varkensvlees toe en laat sudderen tot vlees gaar is. Voeg een kopje of meer rode rijstwijn toe, laat 5 minuutjes koken en voeg dan de gekookte misua noedels toe. Lekker!
  • In Taiwan, waar veel misua wordt gegeten kennen ze een tweede variant van deze noodles: misua wordt (in de fabriek) op hoge temperatuur gestoomd tot die begint te carameliseren en bruin wordt. Deze noodles zijn daarna bijna niet meer kapot te koken en dus supergeschikt voor stoofpotjes en suddergerechten.
  • Prachtige foto’s uit Taiwan: op traditionele wijze misua noodles maken
    of dit filmpje: Longlife Noodles uit de serie China Eats 2015

Wat is er te koop? (klik hier)

Glasnoodle-salade à la Kasia

 Glasnoodle-salade van Kasia VermaireDe Kasia waar deze salade naar is vernoemd is Kasia Vermaire: health coach, food inspirator en Nederlands eerste vrouwelijke thee-sommelier. Ze ontwikkelt nieuwe creaties met thee en geeft presentaties over nieuwe manieren om thee te serveren. Ze doet aan food & tea pairing en adviseert horecagelegenheden met betrekking tot thee. Lees meer daarover op haar website: www.kasiavermaire.com.

Het thema voor het foodblogevent van augustus inspireerde haar tot onderstaande Aziatische salade waarin ze maar liefst 27 ingrediënten met elkaar in balans brengt en waarbij ze een bijzondere ijsthee van oolong en pandanblad bedacht.

Klik hier voor Kasia’s recept…

Mungbonen (katjang idju)

mungbonenHoe heet het?
Mung bonen, mung bean, golden gram, grean bean, mung, mongo, moog, moong (India), kacang hijau / katjang idju (Indonesië), đậu xanh (Vietnam), tua-kieow / ถั่วเขียว (Thailand), ryokutō / リョクトウ/ 緑豆 (Japan ), nohk-doo /녹두 (Korea).

Wat is het?
Mungbonen zijn de kleine, gedroogde zaden van de Vigna radiata plant. Familie van bijvoorbeeld de azukiboon en de kousenband. Van buiten fris groen, van binnen ivoorwit. Je koopt ze in Nederland altijd gedroogd. Groen zoals links op de foto of gepeld en gesplit als spliterwten, of beter gezegd als “dahl“.

Hoe te gebruiken?
Zet de mungbonen eerst 6-12 uur te weken in koud water, dan koken tot ze zacht zijn, in hartige, maar vaker nog in zoete gerechten. Al dan niet ontveld. Of laten ontkiemen om taugé te maken. In Korea bakt men van gemalen, geweekte mungboontjes (zonder vliesje) heerlijk, luchtige pannenkoekjes.
Liefst in het donker en lunchtdicht eigenlijk gewoon nog jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Mungbonen weken

Wat is er te koop? (klik hier)

Kona Karashi (Japanse mosterd)

kona karashi (Japanese mustard)Hoe heet het?
Japans mosterdpoeder, Japanese mustard powder, hot mustard, wa-garashi / 和からし (Japanse mosterd), kona-karashi / 粉からし (Japanse mosterdpoeder), neri-garashi / ねりからし (Japanse mosterdpoeder-pasta).

Wat is het?
Kona karashi is de Japanse variant van mosterd, meestal in poedervorm. De smaak is heter dan de meeste Westerse mosterdsoorten, een klein beetje bitterder en minder zuur omdat in tegenstelling tot onze mosterd er geen azijn wordt toegevoegd. Maar verder wel gewoon van gemalen mosterdzaad, dus enorm veel verschil is er nou ook weer niet.

Hoe te gebruiken?
Je mixt het poeder met een klein beetje water (1:1), liefst vlak voor gebruik, want onder invloed van lucht verdwijnt de smaak/scherpte vrij snel. Dan serveer je het bijvoorbeeld bij steak, schnitzel, oden, miso-soep of natto. Of je mixt het met sojasaus, ketchup of mayonaise tot een sausje. Er zijn erg veel mogelijkheden. Het poeder is vrij lang houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

  • Japanse mosterd is ook in tubes te koop, vergelijkbaar met de tubes wasabi.
  • Vaak gemengd met een beetje kurkuma (koenjit) voor de kleur.
  • Eigenlijk best vergelijkbaar met Colmans’s English Mustard Powder. En dus onderling uitwisselbaar

Wat is er te koop? (klik hier)

Rode (Thaise) rijst

Rode rijstHoe heet het?
Rode rijst, rode Thaise rijst, rode vita rijst, red cargo rice, khao deng (Thailand).

Wat is het?
Rode thaise rijst is een langkorrelige rijstsoort uit Thailand, vergelijkbaar met jasmijnrijst, maar ongepeld, dus wat dat betreft beter vergelijkbaar met zilvervliesrijst, maar dan wel lekker. Rode rijst heeft een stevige beet en een nootachtige smaak. Liefst koel, donker en luchtdicht nog maanden te bewaren.

Hoe te gebruiken?
Voor het beste resultaat de rijst eerst een half tot twee uur voorweken in koud water, maar noodzakelijk is dat niet. Wel even afspoelen voor gebruik en dan koken in de verhouding 1 kopje rijst op 2-2½ kopjes water. Het zal iets langer duren dan gewone witte rijst, minuut of 30-40. Rode rijst net als gewone rijst liefst luchtdicht, donker en koel bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept: Rode rijstsalade met witlof, nootjes en abrikozen.
  • Tip: vervang zilvervliesrijst in recepten met rode rijst.
  • Lees ook de post over: rode gistrijst (rood gefermenteerde rijst) of eerder besproken rijstsoorten.
  • Niet verwarren met: Camargue, een rode rijst uit Zuid Frankrijk (best klaar te maken als een risotto), Bhutanese rode rijst, een rondkorrelige rijstsoort uit Bhutan of wilde rijst, die soms ook rode rijst wordt genoemd. Ook niet met Griekse rode rijst, dat is rijst gekookt met tomatenpuree.

Wat is er te koop? (klik hier)

Rode rijstgist

Red Rice YeastHoe heet het?
Rode rijstgist, rode gistrijst, rode gist, rode gefermenteerde rijst, red yeast rice, red fermented rice, red kojic rice, red koji rice, anka / ang-kak (Indonesië), hong-gug / 홍국 (Korea), hóng qú mǐ / hung kuk mai / 红曲米 (China).

Wat is het?
Rode rijstgist is gekookte, gewone, witte rijst die men 4-6 dagen laat fermenteren met de schimmelcultuur Monascus purpureus waardoor de rijst prachtig rood kleurt.

Hoe te gebruiken?
Rode rijstgist wordt veel gebruikt als natuurlijke kleurstof, bijvoorbeeld in gefermenteerde tofu , rode rijstazijn en soms ook in char siu (Chinese babi pangang), Peking eend en allerlei roodgekleurde, Chinese gebakjes. Daarnaast wordt het ook gebruikt in allerlei Chinese, Japanse en Koreaanse rijstwijnen die daardoor prachtig rood of roze kleuren. Rode rijstgist kun je ook gewoon 25 minuten koken in de verhouding 1 kopje rijst op 1½-2 kopjes water en bij je avondmaal serveren, maar aanbevelen kan ik dat niet. (bitter en metaalachtig!) Luchtdicht maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Lees ook de post over: rode rijstwijn uit Fujian met stap-voor-stap recept om het thuis zelf te maken.
  • Omdat rode rijstgist enorm gezond zou zijn wordt het ook in geconcentreerde (tablet) vorm verkocht bij drogist en reformzaken. Iets met cholesterol, bloeddruk en spijsvertering.
  • Click to read this post about red rice yeast in english

Wat is er te koop? (klik hier)

Rijstzemelen (Nuka)

rijstzemelen / rice bran / nukaHoe heet het?
Rijstzemelen, zilvervliesjes, rice bran, nuka / 糠 / ぬか (Japan).

Wat is het?
Rijstzemelen zijn de vliesjes die je overhoudt als je van gewone rijst witte rijst maakt. Het zit boordevol vezels en voedingsstoffen. Het lijkt een beetje op strandzand, alleen weegt het veel minder.

Hoe te gebruiken?
Men maakt er rijstolie van, gebruikt het om de vaat mee te doen, fikkies te stoken of ijsblokken van elkaar gescheiden te houden. In het Westen wordt ook wel gebruikt in brood of muffins, om die gezonder of glutenvrij te maken, maar de leukste toepassing is toch om thuis nukazuke te maken! Nukazuke zijn Japanse, ingelegde groenten. Niet ingelegd in azijn, maar in een licht fermenterend mengsel van rijstzemelen, water, zout en eventuele smaakmakers zoals chilipeper en gember. Met een beetje liefde en aandacht (je moet het mengsel dagelijks omwoelen) gaat het jaren mee en kun je er al die tijd je eigen groenten in “pickelen”.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop? (klik hier)

Rode Rijstwijn uit Fuzhou

Rode rijstwijn en het residu
Hoe heet het?
De wijn: rode rijstwijn uit Fujian, red glutinous rice wine, 红糟酒, Fuzhou red wine, Foo-chow red wine, uang chew, ang chiew.
Het residu: red wine lees, fermented red rice, 红糟, 紅糟, hong zhao, ang zhao, ang chow.

Wat is het?
Een speciale, rode rijstwijn uit de provincie Fujian (Oost-China, recht tegenover Taiwan) en specifieker nog: uit de hoofdstad Fuzhou (Foochow). De wijn wordt gemaakt door gekookte kleefrijst samen met rode rijstgist, wat wijngist en water ongeveer een maand te laten fermenteren. Het alcoholpercentage variëert tussen de 10% en 15%. De smaak hoort zoet en fruitig (eufemisme voor zurig?) te zijn, maar toch ook wel sterk alcoholisch. Niet echt een slobberwijntje.

Hoe te gebruiken?
De wijn wordt met kleine beetjes gedronken en schijnt enorm gezond zijn. Maar er wordt vooral mee gekookt, net als met het rijst-residu, de zogenaamde “red wine lees”. Dat wordt dus nooit weggegooid, sterker nog, dat residu wordt apart verkocht. Alleen niet in Nederland, jammer genoeg. Gewoon een paar eetlepels meebakken of meestoven voor kleur en (de beetje bittere) smaak. Wijn en “wine lees” zijn in de koelkast weken, misschien wel maanden te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wegens niet te koop, hieronder het recept. (klik hier)

Zwarte knoflook

Zwarte, gefermenteerde knoflookHoe heet het?
Zwarte knoflook, gefermenteerde knoflook, black garlic, hēi dàsuàn / 黑大蒜 (China), kuro ninniku / 黒にんにく(Japan), geom eun maneul / 검은 마늘 (Korea).

Wat is het?
Zwarte knoflook zijn gewone, witte knoflookbollen (Allium sativum) die men 30 tot 40 dagen bij een temperatuur 65-80°C in een vochtige (70-80%) ruimte te fermenteren legt. Daarvoor is geen schimmel, startercultuur of andere toevoeging nodig, het zijn puur de aanwezige suikers en aminozuren in de knoflook die een soort maillardreactie aangaan. Vandaar de zwarte kleur en de zoetige smaak. De structuur is zacht en plakkerig, als een te zacht dropje. Het ruikt heerlijk, naar kruidige bouillon of sojasaus maar het is absoluut niet zout. Naast dat alles smaakt het natuurlijk ook nog gewoon naar knoflook en heeft het als voordeel dat je adem er niet van gaat stinken.

Hoe te gebruiken?
Je kunt de gepelde teentjes zo (rauw) opeten of gebruiken zoals je normale knoflook zou gebruiken. Bijvoorbeeld heel simpel met wat pasta en olie, alleen hoef je de knoflook dan niet zo lang te laten zweten als rauwe, witte knoflook. Ik denk dat zwarte knoflook ook een goede vervanger voor zwarte boontjes kan zijn, zeker in een zoutarm dieet. Afgesloten in het donker nog maanden te bewaren, liefst in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

  • Lijst met recepten: in het Nederlands en hier nog een paar in het engels.
  • Sommige gefermenteerde producten zijn soms een beetje wennen qua smaak, maar deze zwarte knoflook durf ik iedereen aan te bevelen. Gewoon lekker. Bovendien erg gezond.

Wat is er te koop? (klik hier)

Dun Yong in Amsterdam

DunYong in Amsterdam

Dun Yong / 敦容
Stormsteeg 9
1012BD Amsterdam
tel. 020-6221763

Op de hoek van de Gelderse Kade met de Stormsteeg zit de oudste toko van Nederland, verdeeld over 5 etages, met op de begane grond de food afdeling. Ruime, schone paden en schappen met allerlei sauzen, noodles, kruiden etc. Voor veel producten is een kleine uitleg/gebruiksaanwijzing op het schap te vinden wat getuigt van de vriendelijkheid en behulpzaamheid in deze zaak.

Rechts achterin een hoekje met diepvrieskasten vol dimsum, seafood etc. Van oorsprong vooral Chinees georiënteerd, maar ook hier zijn alle keukens wel vertegenwoordigd. Voorin een behoorlijke versafdeling met groenten, fruit, tofu, (zout-) vlees en andere dingen.
Bij de trap, achter gesloten glas liggen de duurdere delicatessen als conpoy, haaienvinnen, vogelnestjes, flessen Moutai en blikken abalone.

Openingstijden:
09:00-19:00u maandag t/m vrijdag
09:00-18:00u zaterdag
12:00-18:00u zondag
Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

DunYong in Amsterdam

Indeling van de etages
kelder: klein serviesgoed, bento, Japanse bbq’tjes, etc
BG: food (ingrediënten, verse groenten, diepvriezen etc)
1e: Chinese kadootjes, boedha’s, lampionnen, spelletjes, kalligrafie en kitch.
2e: vijzels, stoompannen, Chinees fondue pannen, rijstkokers, etc.
3e: meubels, vazen, potten, beelden, Chinese kleren
4e: pannen, rijstkokers en serviezen voor restaurantkeukens, waaronder een hele rij wokbranders van Van Holten.

NB. Kookstudio Flavours of the Far East zit op de 2e verdieping. (maar wordt verbouwd en ligt tijdelijk stil)

PS. Dit is de toko waar Wouter Klootwijk over schreef in zijn stukjes over de platte wok of de pollepels.
Klik voor andere adressen van ruim gesorteerde toko’s: hier.
Mijn tip voor keukeninrichting: Yongda (Den Haag, Leidschenveen & online)

Dun Yong in Amsterdam

Wah Nam Hong in Amsterdam (Gelderse Kade)

Aziatische winkel Wah Nam Hong in Amsterdam

Wah Nam Hong (华南行)
Geldersekade 90
1012BM Amsterdam
tel. 020-6270303

Midden in Amsterdam aan de Gelderse Kade zit deze vestiging van Wah Nam Hong. Iets bredere gangpaden dan de Oriental even verderop op de Nieuwmarkt, maar toch ook tjokvol gestouwd met stellingen, schappen, kratten en dozen. Zoals alle vestigingen van Wah Nam Hong Chinees gespecialiseerd, maar voor de andere Aziatische keukens kun je hier ook goed terecht. Een flinke verse groente afdeling. Ook wat serviesgoed en andere keukenbenodigdheden.

Openingstijden:
09:00-18:00u maandag t/m vrijdag
09:00-17:30u zaterdag
zondag gesloten, geen koopavond

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Wah Nam Hong in Amsterdam (Duivendrecht)

Wah Nam Hong Flinessstraat
Wah Nam Hong Mega Food & Drink
De Flinesstraat 18,
1115RK Amsterdam (Duivendrecht)
tel. 020-4638833

Grote Cash & Carry vestiging Groothandel van Wah Nam Hong op industrieterrein Amstel Duivendrecht (op de A10, afslag 11-Amsterdam-Amstel richting s111). In 2009 verhuisden ze al eens naar het pand op nummer 24, recht tegenover de benzinepomp van de Makro, maar in maart 2019 verhuisden ze naar een nog mooier, groter pand op nummer 18, recht tegenover de Makro zelf. Deze Wah Nam Hong is al jaren gewoon toegankelijk voor particulieren maar soms bereiken ons berichten dat een pasje verplicht zou zijn. (lees de ervaringen hieronder) Een dat pasje je alleen krijgt met een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel en een bijbehorend legitimatiebewijs. Maar misschien dat met de laatste verhuizing dit vage gedoe ook voorbij is.

Binnen zijn mooi ruime, hoge, schone gangen. Grote schappen met allerlei soorten frisdranken, instant noodles, sauzen, potjes, zakjes, wokken en serviesgoed. Rijen vol diepvriezers en een een flinke versafdeling. Al is het van oorsprong een Chinese winkel, ze richten zich hier duidelijk op alle exotische keukens zoals Chinees, Japans, Vietnamees, Thais, Surinaams, Fillipijns, etc etc.

Openingstijden:
09:00-18:00u maandag & dinsdag
09:00-20:00u woensdag
09:00-21:00u donderdag & vrijdag
09:00-19:00u zaterdag
10:00-17:00u eerste & laatste zondag van de maand

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Toko Wah Nam Hong, Flinessstraat

Oriental in Amsterdam (Nieuwmarkt)

Oriental in Amsterdam

Oriental, Nieuwmarkt (东方行)
Nieuwmarkt 27
1011JS Amsterdam
tel. 020-6262797

Op de Nieuwmarkt in hartje Amsterdam zit deze een beetje gedateerde vestiging van Amazing Oriental. Een wirwar aan supersmalle paadjes en als er al wat meer ruimte is is die volgestouwd met opgestapelde dozen. Dat maakt winkelen een beetje een claustrofobische ervaring. Verder wel het assortiment en de kwaliteit die we gewend zijn van de Oriental groep. Voor alle Aziatische keukens kun je hier terecht.

Voor de openingstijden klik: hier
Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Oriental in Amsterdam

Oriental in Amsterdam (Duivendrecht)

Oriental groothandel, Amsterdam Duivendrecht

Oriental (groothandel)
De Flinesstraat 6,
1099CB Amsterdam (Duivendrecht)
tel. 020-6941016

De groothandelsvestiging van winkelketen Amazing Oriental zit op industrieterrein Amstel Duivendrecht (op de A10, afslag 11 richting S111) tegenover de makro.
Grote, hoge, ruime loods. Niet de modernste vestiging, niet de gezelligste, maar wel lekker groot met enorm assortiment gericht op alle Aziatische en Caraïbische keukens. Met een kwaliteit en prijs waar je altijd van op aan kunt.

Let op: jarenlang kon je hier als particulier ook terecht, maar het lijkt erop dat sinds 2015 men soms wel en soms niet om een pasje vraagt. En dat pasje krijg je alleen met een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel en een bijbehorend legitimatiebewijs.

Voor de openingstijden klik: hier
Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Oriental Duivendrecht

China Town Supermarket in Amsterdam

China Town Supermarkt in Amsterdam

China Town Supermarket
Geldersekade 96
1012BM Amsterdam
tel. 020 6245229

LET OP: deze toko is gesloten!
Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Ouderwets rommelige toko van maar twee gangpaden breed, maar die lopen dan wel helemaal van de vooringang aan de Geldersekade tot aan de achteringang aan de Zeedijk. In de basis Chinees georiënteerd, maar van alles is er te krijgen. Verbazingwekkend veel eigenlijk. Daarnaast een bescheiden versafsdeling en ook wat serviesgoed en de typisch kitcherige prulletjes.

China Town Supermarkt in Amsterdam

Tjin’s Toko in Amsterdam

Toko Tjin's in Amsterdam

Tjin’s
1e van der Helststraat 64
1072NZ Amsterdam
tel. 020-671 77 08

Op de hoek van de 1e van der Helststraat met de Govert Flinck straat zit een Surinaamse snackbar annex broodjeszaak met daarachter een gezellige, propvolle toko met smalle gangetjes. In de basis gericht op de Surinaamse keuken, maar de Aziatische keukens zijn goed vertegenwoordigd. Daarnaast staan ze bekend om hun ruime assortiment Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse producten. Kleine versafdeling, maar bijvoorbeeld wel twee soorten verse tofu, waaronder de kleine, extra zachte tofu. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Kortom, een gezellig zaakje.

Voor de openingstijden klik: hier
Tjin’s heeft nu ook een: webshop.

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Toko Tjin's in Amsterdam

Atariya / Dank in Amsterdam Buitenveldert

Dank in Amsterdam Buitenveldert

Dank Atariya Supermarket
Kastelenstraat 262
1082EJ Amsterdam Buitenveldert
tel. 020-6464587

Mooie, ruime Japanse supermarkt in Amsterdam Buitenveldert met een behoorlijk groot assortiment. Ik vond hier de betere sushi-rijstsoorten Sasanishiki en Koshihikari. En het door David Chang gebruikte “green yuzu kosho” (daarover later meer). Verschillende soorten gedroogde paddestoelen en zeewieren, naruto en andere soorten kamaboko (fishcake), gesneden buikspek of rundvlees (bijv voor in de sukiyaki), natto, mochi, gyoza en natuurlijk noodles, sauzen, curries, drankjes, sake, noem maar op. Ook een versschap met wat groenten en kruiden als shiso blad, verschillende soorten tofu, konnyaku, miso en een kleine selectie sushi. De naam is sinds ik er was veranderd in Atariya, maar het lijkt erop dat er verder niet veel veranderd is. Er is een klein aanbod van verse Japanse gerechten om mee te nemen of te nuttigen in het kleine zitje ter plekke.

Openingstijden:
12:00-20:00u maandag
10:00-20:00u dinsdag t/m vrijdag
10:00-18:00u zaterdag
12:00-17:00u zondag

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam
Klik hier voor andere: Japanse toko’s in Nederland.

Dank in Amsterdam Buitenveldert

Meidi-Ya in Amsterdam

Meidi-Ya in Amsterdam

Meidi-ya
Beethovenstraat 18-20
1077JG Amsterdam
tel. 020-6737410


LET OP: Meidi-Ya sloot op zaterdag 30 januari 2016 voorgoed haar deuren!
Twee oud-werknemers begonnen daarna de webshop: depachika-japan.com, maar die is sinds 1 November dit jaar jammer genoeg ook gesloten.

Mooie, ruime, schone Japanse delicatessen zaak. Links, voorin een grote counter met een ruime keus aan ter plekke gemaakt verse sushi, sashimi, onigiri, gyoza, yakitori en andere Japanse hapjes. Rechts staat een zeer goed gevulde koelvitrine met verschillende soorten miso, tofu, ingelegde groenten en Japanse bijzonderheden maar weinig verse groenten. Achterin een paar flinke vrieskasten met Japanse hapjes, seafood, viseitjes, natto en verschillende soorten fish cakes. En links achterin nog een hele hoek met de gebruikelijke ingrediënten als sojasaus, azijn, thee, gedroogd zeewier, noodles en allerlei soorten sauzen. Ruime keus in merk en kwaliteit, al hangt daar wel een prijskaartje aan.

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam
Klik hier voor andere: Japanse toko’s in Nederland.

Meidi-Ya in Amsterdam

Kip in Meestersaus

Kip in Mastersauce
Kip (parelhoen of piepkuiken kan ook) wordt voor het grillen eerst zachtjes gepocheerd in een zogenaamde “meestersaus”. Deze warme, kruidige bouillon op basis van sojasaus, rijstwijn en allerlei kruiden en specerijen staat in sommige beroemde restaurants in China al decennialang dagelijks te pruttelen. Telkens als er kippetjes in worden gepocheerd wordt ie beter en lekkerder. Ik vries mijn meestersaus tussendoor in, hij is van 2006, in september werd ie 18, een tienersaus!

Klik hier voor het recept…