Tjin’s Toko in Amsterdam

Toko Tjin's in Amsterdam

Tjin’s
1e van der Helststraat 64
1072NZ Amsterdam
tel. 020-671 77 08

Op de hoek van de 1e van der Helststraat met de Govert Flinck straat zit een Surinaamse snackbar annex broodjeszaak met daarachter een gezellige, propvolle toko met smalle gangetjes. In de basis gericht op de Surinaamse keuken, maar de Aziatische keukens zijn goed vertegenwoordigd. Daarnaast staan ze bekend om hun ruime assortiment Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse producten. Kleine versafdeling, maar bijvoorbeeld wel twee soorten verse tofu, waaronder de kleine, extra zachte tofu. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Kortom, een gezellig zaakje.

Voor de openingstijden klik: hier
Tjin’s heeft nu ook een: webshop.

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Toko Tjin's in Amsterdam

Atariya / Dank in Amsterdam Buitenveldert

Dank in Amsterdam Buitenveldert

Dank Atariya Supermarket
Kastelenstraat 262
1082EJ Amsterdam Buitenveldert
tel. 020-6464587

Mooie, ruime Japanse supermarkt in Amsterdam Buitenveldert met een behoorlijk groot assortiment. Ik vond hier de betere sushi-rijstsoorten Sasanishiki en Koshihikari. En het door David Chang gebruikte “green yuzu kosho” (daarover later meer). Verschillende soorten gedroogde paddestoelen en zeewieren, naruto en andere soorten kamaboko (fishcake), gesneden buikspek of rundvlees (bijv voor in de sukiyaki), natto, mochi, gyoza en natuurlijk noodles, sauzen, curries, drankjes, sake, noem maar op. Ook een versschap met wat groenten en kruiden als shiso blad, verschillende soorten tofu, konnyaku, miso en een kleine selectie sushi. De naam is sinds ik er was veranderd in Atariya, maar het lijkt erop dat er verder niet veel veranderd is. Er is een klein aanbod van verse Japanse gerechten om mee te nemen of te nuttigen in het kleine zitje ter plekke.

Openingstijden:
12:00-20:00u maandag
10:00-20:00u dinsdag t/m vrijdag
10:00-18:00u zaterdag
12:00-17:00u zondag

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam
Klik hier voor andere: Japanse toko’s in Nederland.

Dank in Amsterdam Buitenveldert

Meidi-Ya in Amsterdam

Meidi-Ya in Amsterdam

Meidi-ya
Beethovenstraat 18-20
1077JG Amsterdam
tel. 020-6737410


LET OP: Meidi-Ya sloot op zaterdag 30 januari 2016 voorgoed haar deuren!
Twee oud-werknemers begonnen daarna de webshop: depachika-japan.com, maar die is sinds 1 November dit jaar jammer genoeg ook gesloten.

Mooie, ruime, schone Japanse delicatessen zaak. Links, voorin een grote counter met een ruime keus aan ter plekke gemaakt verse sushi, sashimi, onigiri, gyoza, yakitori en andere Japanse hapjes. Rechts staat een zeer goed gevulde koelvitrine met verschillende soorten miso, tofu, ingelegde groenten en Japanse bijzonderheden maar weinig verse groenten. Achterin een paar flinke vrieskasten met Japanse hapjes, seafood, viseitjes, natto en verschillende soorten fish cakes. En links achterin nog een hele hoek met de gebruikelijke ingrediënten als sojasaus, azijn, thee, gedroogd zeewier, noodles en allerlei soorten sauzen. Ruime keus in merk en kwaliteit, al hangt daar wel een prijskaartje aan.

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam
Klik hier voor andere: Japanse toko’s in Nederland.

Meidi-Ya in Amsterdam

Kip in Meestersaus

Kip in Mastersauce
Kip (parelhoen of piepkuiken kan ook) wordt voor het grillen eerst zachtjes gepocheerd in een zogenaamde “meestersaus”. Deze warme, kruidige bouillon op basis van sojasaus, rijstwijn en allerlei kruiden en specerijen staat in sommige beroemde restaurants in China al decennialang dagelijks te pruttelen. Telkens als er kippetjes in worden gepocheerd wordt ie beter en lekkerder. Ik vries mijn meestersaus tussendoor in, hij is van 2006, in september werd ie 18, een tienersaus!

Klik hier voor het recept…

Mom in the Kitchen in Amstelveen

Korean shop Mom in the Kitchen, Amstelveen

Mom in the Kitchen / 맘인더키친
Kostverlorenhof 18
1183HE Amstelveen
tel. 020-3452988


LET OP: Mom in the Kitchen is permanent gesloten!

Sympathieke Koreaanse winkel in winkelcentrum Kostverlorenhof in Amstelveen. Het leek misschien niet zo groot, maar ze waren echt gespecialiseerd in Koreaanse producten en wat dat betreft zeer ruimgesorteerd. In het midden van de zaak 6 diepvrieskisten vol mandu (dumplings), dumplingvelletjes, dungesneden rund- en varkensvlees, vis, garnalen. Een koelkast met verschillende soorten kimchi en pickles als danmuji (gele, ingelegde rettich). Een versvak met verse groenten, verschillende soorten tofu, zeewiersalades, van die dingen. In de kasten langs de zijwanden flessen Koreaanse sojasaus, gochujang (chilipasta), doenjang, noodles, soorten thee, cereals, drankjes, bedenk het maar.

Normaal stond Mom in de zaak, maar wegens vakantie nam een van haar dochters de honneurs waar (dus die staat hieronder op de foto). Vriendelijk en gastvrij, vast net als haar moeder. Vroeger kon je boven, met uitzicht op de winkel bescheiden lunchen.

Klik hier voor andere: toko’s in Amstelveen
Klik hier voor andere: Koreaanse toko’s in Nederland.

Mom in the Kitchen in Amstelveen

Toko Manisan in Amstelveen

Toko Manisan, bankrashof in Amstelveen

Toko Manisan
Bankrashof 132,
1183NW Amstelveen
tel. 020 – 6472824

In het winkelcentrumpje Bankrashof aan de Oranjelaan in Amstelveen zit een beetje verscholen achter de Renault dealer een Indonesisch gespecialiseerde toko. Niet zo’n heel groot assortiment, maar als je Indisch wilt koken zul je hier vast goed kunnen slagen. Bovendien heeft het personeel verstand van zaken zodat ze je goed kunnen helpen en adviseren.

Maar belangrijker is waarschijnlijk de enorme counter vol Indonesische lekkernijen voor als je zelf geen tijd of zin hebt om te koken. Om mee te nemen, maar er is ook gelegenheid om het daar op te eten. De winkel ziet er een beetje afgeleefd uit, maar deze counter en de schalen met eten zien er juist superfris en schoon uit. Ik testte de tempe kering en die was heerlijk. Goed pittig ook, dus geen concessies aan de Hollandse smaak.

Toko Manisan, bankrashof in Amstelveen

Shilla in Amsterdam (Buitenveldert)

Japanse winkel Shilla in Amsterdam Buitenveldert

Shilla
Gelderlandplein 187, (was voorheen 32-34)
1082 LW Amsterdam (Buitenveldert)
tel. 020-6428432

NB. Shilla heeft ook nog een winkel op de Westwijkplein 62 in Amstelveen.
En de webshop is ook eindelijk in bedrijf: Shilla

Shilla Amsterdam is een mooie, moderne, gezellige winkel, gespecialiseerd in Koreaanse en Japanse producten en delicatessen in winkelcentrum Gelderlandplein. Vriendelijke bediening en bij veel producten zit op het schap een klein kaartje met tekst en uitleg. Er is dus geen enkele reden voor Nederlanders om hier drempelvrees te hebben.

Naast een zeer ruim assortiment van minimaal alle Japanse en Koreaanse producten die al beschreven staan op deze site (en dus nog veel meer) hebben ze een grote counter (groter dan op de foto hieronder lijkt) met verschillende soorten eigengemaakte kimchi (mat kimchi, sen kimchi, kaktugi kimchi en nira kimchi), home made pickles, verschillende zeewiersalades, bijgerechtjes (mumalleangi, durait, yunkun jorim of myulchi), allerlei soorten sushi (nigiri, maki, sashimi) en allerlei soorten gemarineerde vleesplakjes (bulgogi) om zelf thuis te bbq-en. Ook weer met uitnodigende, kleine, verklarende bordjes over wat het allemaal is en wat het kost.

Onderin het souterrain bijzondere thee- en sake serviezen, rijstkokers (van die dure), sukiyaki-, yakitori- & yamaga nabe pannen, stenen bibimbap schalen en meer. Ook wat “picknicktafels” waarvan niet helemaal duidelijk is of je er nog steeds kunt lunchen of niet. Erg gezellig zal dat niet zijn, wel lekker.

PS. Bovenstaande is geschreven nav een bezoek aan de “oude winkel” op nummer 32-34. We zijn nog niet in de nieuwe winkel geweest. Die is nog mooier geworden.

Openingstijden (veranderen nogal eens, dus check ook hun site):
11:30-18:00u maandag
09:30-18:00u dinsdag t/m zaterdag
12:00-17:00u zondag

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam
Klik hier voor andere: Koreaanse toko’s of Japanse toko’s in Nederland.

Shilla (Japanse en Koreaanse winkel) Gelderlandplein, Amsterdam Buitenveldert.

Roppongi in Amsterdam

Roppongi in Amsterdam

Roppongi
Rozengracht 15
1016LP Amsterdam
tel. 020-4160139

Roppongi was een klein, modern, sympathiek Japans zaakje op de Rozengracht, maar het winkeltje bestaat tegenwoordig alleen nog online : Roppongi.
De workshops blijven en ook kun je ze nog live tegenkomen op diverse beurzen en markten.

Klik hier voor: toko’s in Amsterdam (die je nog wel kunt bezoeken)
Klik hier voor andere: Japanse toko’s in Nederland.

Holwha in Amsterdam (Duivendrecht)

Holwha

Holwha
De Flinesstraat 24,
1099CB Amsterdam (Duivendrecht)
tel. 020-6222868

Op industrieterrein Duivendrecht (aan de A10, afslag 11-Amsterdam-Amstel richting s111) tegenover de makro zit Holwha, een gezellige, grote winkel vol (Aziatische) keukenspulletjes en serviesgoed. Wokken, pannen, rijstkokers, professionele wokbranders, stomers, rode geluks lampionnen, envelopjes, wierrook, etc etc. Alles tegen scherpe prijzen. Voor de professional, maar ook voor particulieren heerlijk om eens rond te snuffelen.
Meubels hebben ze ook, kisten, kasten, kamerschermen enzo.

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Holwha

Curry leaves (kerrie blaadjes)

Kerrie blad (curry leaf) Hoe heet het?
Kerrieblad, kerrieblaadjes, curry blad, curry leaves, sweet neem leaves, karipatta (India), Daun kari (Indonesië), Murraya koenigii / Bergera koenigii / Chalcas koenigii (L), zoete neem (Suriname).

Wat is het?
Curry leaves zijn de blaadjes van een speciale boom uit India, Pakistan en Sri Lanka. Ondanks de naam hebben kerrieblaadjes weinig van doen met kerriepoeder. Kerriepoeder is een mengsel van allerlei specerijen zoals komijn, koriander en fenegriek. Curryblaadjes ruiken warm & kruidig en passen perfect in curry gerechten.

Hoe te gebruiken?
Verse blaadjes waren in Nederland amper te vinden mede omdat er een tijdlang een importverbod gold voor curryblaadjes uit landen waar die besmet kunnen zijn met de hier nog onbekende Yellow Dragon Disease Bacterie. Deze bacterie maakt citrusbomen ziek. Maar tegenwoordig (anno 2023) worden er veel curryblaadjes geteeld in Europa (Spanje), dus dat probleem is er niet meer. Je vindt ze bij de grotere Aziatische supermarkten en natuurlijk bij Indiaas gespecialeerde toko’s. Als curryblaadjes nog jong en fris zijn kunnen ze als smaakmaker op het einde van een gerecht worden toegevoegd (ik zag Jamie Oliver dat ooit doen), maar meestal zijn de blaadjes al wat ouder en taaier en dus minder lekker om op te eten. In dunne reepjes snijden kan al wat helpen en er voor het eten weer uitvissen ook. Traditioneel worden ze vaak samen met bijvoorbeeld mosterdzaadjes in het begin van een recept in de hete olie gebakken. Gedroogde blaadjes zijn wel te vinden, maar de moeite niet waard, laat ze dan liever weg in een recept. Verse blaadjes gaan snel achteruit, maar invriezen is een optie. Je kunt te tegenwoordig ook wel ingevroren kopen bij de toko.

Tips, weetjes & recepten

  • Niet verwarren met de kerrie-plant (Helichrysum italicum) die rond de Middellandse zee groeit. Die curry-plant is onbekend in India. En ook rond de Middellandse zee gebruiken ze ‘m niet of amper in de keuken.
  • Zaden of plantjes zijn wel (online) te vinden, bijvoorbeeld bij: www.happyexotics.com. Schijnt het best goed te doen in een pot op je terras.
  • Lees uitgebreid verder op Katzer’s page: curry leaves

Wat en waar is er te koop? (klik hier)

Toko Joyce in Amsterdam Noord

Toko Joyce in Amsterdam Noord

Toko Joyce
Waterlandplein 256
1024NB Amsterdam (noord)
tel. 020-4945074

Wegens grootschalige renovatie van het Waterlandplein zat deze typisch Indonesische toko een tijdlang in een tijdelijke pand aan de werengouw, maar nu weer op het Waterlandplein. Een bescheiden, overzichtelijk winkeltje met voornamelijk de ingrediënten uit de Indonesische keuken. En zoals het hoort en flinke counter heerlijke, versbereide gerechten en snacks. Apart te bestellen of als onderdeel van een lekkere bak nasi rames.

Voor de openingstijden klik: hier

Klik hier voor andere: toko’s in Amsterdam

Toko Joyce in Amsterdam Noord

Kerriepoeder (curry powder)

Kerrie poederKerrie of kerriepoeder is mengsel van verschillende specerijen. Er bestaat geen vaststaand of authentiek recept, het verschilt per land, regio of zelfs familie. In warmere oorden zit er vaak meer chilipoeder in en is het mengsel dus roder van kleur. In Nederland kennen we vooral kerrie djawa, een mengsel uit de Indische keuken en tegenwoordig ook hindoestaanse kerrie, uit de Surinaamse keuken. Uit India is de Kerrie Madras beroemd.

In de basis zit vaak komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper, gedroogde chili, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad, maar de variaties zijn eindeloos: kurkuma, gedroogde gember, ajowan, venkel, salamblad, piment, kruidnagel, kardemom, kaneel en meer.
Hieronder een kleine verzameling kerrie recepten:

Klik om verder te lezen

Mosterdzaad (geel, bruin of zwart)

Yellow, Brown and Black Mustard seeds
Hoe heet het?
Eigenlijk zijn er drie soorten mosterdzaad:
* wit/geel mosterdzaad (Brassica hirta/alba)
* bruin/sarepta mosterdzaad (Brassica juncea)
* zwart mosterdzaad (Brassica nigra)

Wat is het?
Mosterdzaadjes zijn de mooie ronde zaadjes van verschillende planten uit het geslacht Brassica. In Europa vooral gebruikt om mosterd van te maken. Mosterdzaad heeft onbewerkt amper smaak. De scherpe smaak komt pas vrij nadat het gekneusd wordt en vermengd met water. Zwarte mosterdzaadjes zijn iets groter dan bruine mosterdzaadjes en smaken iets scherper/pittiger.

MosterdzaadHoe te gebruiken?
In de Indiase keuken wordt zwart of bruin mosterdzaad vaak een paar tellen in hete olie getoast voordat de overige ingrediënten in de pan gaan. Die techniek heet “Tarka”. Mosterdzaad is dan eerder kruidig en nootachtig dan scherp. Verder is mosterdzaad vaak onderdeel van allerlei kruidenmengsels, masala’s en kerriepoeders. Koel, droog en luchtdicht nog maanden zo niet jaren te bewaren.

MosterdzaadTips, weetjes & recepten

  • Recept met geel mosterdzaad: je eigen cajun kruiden mengen
    Recept met bruin mosterdzaad: zalm curry (van Madhur Jaffrey)
  • Zwart mosterdzaad is eigenlijk alleen handmatig te oogsten en kom je daarom niet vaak tegen in de schappen, al is het toch wel te krijgen bij Indiase toko’s. Gelukkig lijkt het erg op bruin mosterdzaad dat veel makkelijker te vinden is, alleen een ietsiepietsie milder smaakt.
  • In sommige vertaalde Indiase recepten staat dat je bruin mosterdzaad gerust kunt vervangen door geel mosterdzaad, maar ik zou dat echt nooit doen. Andersom wel.
  • In India gebruikt men ook vaak mosterdolie. Rauw (in vinaigrettes) smaakt die pittig en scherp, bij verhitting smaakt ze zoet en nootachtig.
  • Zie ook de post over: Japanse mosterd (wa-garashi) of voor veel meer informatie over mosterd: mosterdplanten.blogspot.com

Wat is er te koop? (klik hier)

Verschil komijn, karwij, venkel, anijs enzo

Komijn, karwij, kummel, anijs, venkel, het valt soms niet mee om al die zaadjes uit elkaar te houden. Zeker als er dan ook nog zwarte komijn blijkt te bestaan of zoiets als ajowan. Ze lijken ook zo op elkaar, wat niet gek is want ze behoren tot dezelfde familie: de schermbloemenfamilie.

Verschil Karwij, komijn, anijs, ajowan, venkel

Hierboven zie je de verschillen.
Hieronder lees je de verschillen: klik om verder te lezen…

Djinten (komijnzaad)

djinten of komijnHoe heet het?
Komijn, komijnzaad, djinten, djintan, djienten, jinten, cumin (GB), jintan (Indonesië), Jira / Jeera (India), keomin / 커민 (Korea), kumin / クミン (Japan), Thì là ai cập (Vietnam), Thian-khao / เทียนขาว (Thailand), zī rán / 孜然 (China).

Wat is het?
Djinten of komijn is een plant uit de schermbloemen familie, zusje van bijvoorbeeld anijs, karwij en venkel. We gebruiken eigenlijk alleen de zaadjes. Onmisbaar in de Indonesische en Indiase keuken, maar ook daarbuiten wordt het veel gebruikt. Oerhollands is de komijnenkaas.

Hoe te gebruiken?
Hele zaadjes eerst licht roosteren, niet te lang, anders worden ze bitter. Daarna heel, gekneusd of gemalen gebruiken. Je kunt ook reeds gemalen komijn kopen, reuze handig, maar die verliest wel snel geur en smaak. Hele zaadjes zijn (uiteraard luchtdicht) veel langer houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop? (klik hier)

Ketoembar (korianderzaad)

koriander-zaad (ketoembar)Hoe heet het?
Koriander, korianderzaad, ketoembar, ketumbar, coander, wantsenkruid, duizelzaad, coriander / coriandi seeds (Eng.), pak chi / ผักชี (Thailand), hạt giống rau mùi (Vietnam), dhania (India).

Wat is het?
Ketoembar is het zaad van de koriander plant. In het Nederlands is het niet altijd duidelijk of men met koriander het zaad of het blad bedoeld. De Amerikanen hebben dat beter geregeld, die zeggen coriander tegen het zaad en cilantro tegen de blaadjes. Gelukkig kun je uit een recept vaak wel opmaken wat bedoeld wordt. Smaakt anders dan verse koriander, warmer, kruidiger, minder zepig.

Hoe te gebruiken?
Hele zaden kun je eerst licht roosteren in een droge koekenpan en daarna kneuzen of fijnmalen. Er is ook gemalen koriander te koop, maar die loopt snel terug in kwaliteit. Wordt gebruikt in allerhande curries en boemboes in vele Aziatische keukens.

Tips, weetjes & recepten

  • Er bestaan een paar variëteiten. Korianderzaad in India is bijvoorbeeld vaak iets groter, bleker en milder van smaak dan die wij kennen. (foto).
  • Recept: Geroosterde groenten met tabil (kruidige oliedressing met oa koriander, karwij en komijn.
  • Lees ook de post over gewone, verse koriander en die over
    mexicaanse koriander.

Andere posts met/over koriander:

Verse kruiden: Koriander Culantro / Mexicaanse Koriander Tijgersalade

Wat is er te koop? (klik hier)

Zwarte komijn (kala jeera)

Black CuminHoe heet het?
Zwarte komijn, black cumin, Kashmiri cumin, kala jira, kala jeera, Bunium persicum (L).

Wat is het?
Zwarte komijn is feitelijk geen zaadje, maar een gedroogde vruchtje. Vooral bekend in Iran, Afghanistan, Pakistan en het Noorden van India. Hoewel “gewone komijn” van zichzelf al heerlijk ruikt, ruikt zwarte komijn een beetje raar. Aards en muf, als een gefermenteerde, zwarte theesoort. Maar meegebakken in gerechten komt er een lekkere, nootachtige smaak/geur vrij.

Hoe te gebruiken?
Maakt (vaak) onderdeel uit van Indiase garam masala. Meefruiten aan het begin van het kookproces.  Zoals andere gedroogde kruiden koel en droog behoorlijk lang te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop? (klik hier)

Fenegriek (zaad)

Fenegriek zaadHoe heet het?
Fenegriek, fenegriekzaad, foenegriek, Grieks hooi, bokshoornklaver, fenugreek (GB), trigonella foenum-graecum (L), hú lú bā / 胡芦巴 (China), cỏ ca ri / hồ lô ba (Vietnam), Luk sat / ลูกซัด (Thailand), kelabat (Indonesië), methi (India).

Wat is het?
Fenegriek is een plant uit de enorme vlinderbloemenfamilie. Komt van oorsprong uit Mesopotamië en verspreidde zich van daaruit naar links (Middellandse zee) en naar rechts (Azië) de wereld over. Wij kennen in Nederland voornamelijk het gelige, hoekige zaadje, maar het blad is ook lekker (daarover lees je: hier). De zaadjes hebben een heerlijk kruidige, warme, kerrie-achtige geur. Het is dan ook een belangrijk ingrediënt in veel kerrie-mengsels.

Hoe te gebruiken?
Fenegriekzaad wordt gebruikt in ingelegde groenten, chutneys, kerrie mengsels en currypasta’s. Even roosteren haalt de bittere smaak eraf. Geweekte zaadjes zijn lekker door een salade. Fenegriek kun je ook laten kiemen of spruiten, net als taugé, op een vochtig schaaltje in het donker. Alleen werd het in even afgeraden toen men vermoedde dat er met EHEC-bacterie vervuilde zaden (uit Egypte) op de markt waren. Feneriekzaad kun je in een koffiemolen ook vermalen tot fenegriekpoeder. De zaadjes zijn luchtdicht nog jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Simpel, lekker recept van Madhur Jaffrey: Lamscurry Madras.
  • Tip: roer wat zachte geitenkaas met een theelepeltje geroosterde, gemalen fenegriek door gekookte spinazie. Ook lekker: laat wat fenegriekzaadjes in tot 60°C verwarmde olie trekken. Combineert goed met vis en schaaldieren.
  • Fenegriek is erg lekker in kaas, dus als je ergens fenegriek kaas tegenkomt moet je beslist proeven en kopen. De fenegriek wordt dan zoeter, lijkt een beetje op stukjes walnoot, maar lekkerder.
  • In de Joodse keuken gebruikt men fenegriekpoeder om een soort gelei van te maken. Het poeder wordt een nacht geweekt in water, daarna afgegoten en de gelei opgeklopt met vers water tot een romige, schuimige saus: hilbeh.

Wat is er te koop? (klik hier)

Ramen (Noodle Soep)

Japanse noedelsoep Ramen
Ramen = bouillon + noodles + vlees + toppings + garnering.
In Japan en China is dit wat men eet na een avondje stappen of overwerken. Op elke hoek van de straat zit wel een noodlebar en vaak zijn ze tot laat in de nacht open. Amerika is ook al in de ban van de noodle-soep, nu Nederland nog.

Ik gebruikte voor mijn versie net wat me uitkwam uit het Momofuku kookboek, maar gaf er vooral mijn eigen draai aan. Dat is ook de lol van ramen, iedere regio, ieder dorp, iedere kok heeft zijn eigen versie.

Mijn bouillon maakte ik van:
2 kippenbouten
1 kg varkensbotten (half uurtje geroosterd in de oven)
8 gedroogde Chinese champignons
4×7 cm stukje kombu
100g Chinees spek (of gerookt ontbijtspek)
4 lente-uitjes
1 kleine ui
1 bospeen
1 el zout
3 el Chinese sojasaus of Kikoman
1 el mirin
3 liter water

Ik deed het op mijn eigen, luie manier: alles 45 minuten in de snelkookpan, zeven, invriezen en dan langzaam laten ontdooien zodat je een prachtig heldere bouillon overhoudt. Ik vond de bouillon lekker maar ben benieuwd hoeveel anders het zou smaken als je alles op de traditionele, langzame, tig-stappen manier zou doen.

Vervolgens is het heel simpel. Je pakt een grote kom, doet daarin de hete bouillon en begint je ingrediënten toe te voegen. Zorg er alleen wel voor dat alles op temperatuur is, want regel 1 bij ramen is: gloeiendheet serveren.

Toppings:
* ramen noedels (4 minuutjes gekookt in water zonder zout)
* een paar dunne plakjes Momofuku buikspek
* een zachtgekookte eitje (ik deed de mijne 45 minuten op 60°C-63°C)
* geblancheerde sugarsnaps
* geblancheerde waterkastanjes
* gekookte grote garnalen (bij gebrek aan Narutomaki)
* rauwe enoki paddestoelen
* Koreaans gedroogde pepersliertjes (shilgochu)
* lente-ui
* Chinese bieslook

Tips & weetjes

  • Lees op mijn andere blog over: mijn manier van bouillon helder maken.
  • Wil je weten hoe je deze soep nou “hoort” te eten? Kijk naar deze beroemde scene uit de film Tampopo waarin een oude, Japanse meester het uitlegt: klik.
  • Filmtip: Tampopo is een Japanse filmklassieker over een alleenstaande moeder (Tampopo) die op een dag besluit dat ze in haar middelmatige noodlebar de beste ramen van de stad wil gaan serveren. Met de hulp van een oude trucker (met cowboy hoed) en allerlei andere bijfiguren gaat ze op zoek naar de perfecte bouillon, de perfecte noodles, de perfecte toppings. Met humor, surrealisme en erotiek. Lieve western-achtige feelgood movie waarin duidelijk wordt dat in Japan alles om eten draait. Zelfs na 25 jaar nog leuk om naar te kijken.
  • Op wikipedia lees je veel meer over: ramen (Engels)
  • Klik hier voor een overzicht: alle Japanse noodles op een rijtje