Toko Afoe Cencie in Den Haag

Afoe Cencie Den Haag
Afoe Cencie
Wesselsstraat 161
2572RW Den Haag
tel. 070-3260233

Afoe cencie is iets kleiner dan toko-buurmannen Supertoko of Indian Gate, maar niet minder sympathiek. Een selectie aan verse Indiase en Surinaamse soorten groenten en fruit, een counter met Indiase zoetigheden een paar diepvrieskisten en schappen met rijst, dahl, olie, meel etc. De rijstspecialist, staat er op de gevel, misschien is dat hun specialiteit.

Klik hier voor andere: toko’s in Den Haag
Klik hier voor andere: Indiaas georiënteerde toko’s in Nederland

Afoe Cencie Den Haag

Toko China Trading in Den Haag

China Trading Den Haag
China Trading
Hobbemaplein 37
2526 JB Den Haag
tel. 070-3452069

China Trading B.V. staat er op de gevel, maar het is heus gewoon een winkel. Bedienen de Indiase toko’s hier rond het Hobbemaplein voornamelijk de Surinamers met Indiase roots (Hindoestanen), ik vermoed dat deze winkel de Surinamers met Chinese roots bedient. Het is in ieder geval veel meer Chinees georiënteerd maar met typisch Surinaamse producten als zoutvlees en bakkeljauw. Verse groenten als cassave, bakbananen, sopropo, taugé etc en diepvriezers met exotische vis. Naar eigen zeggen altijd lage prijzen en dat straalt het ook wel een beetje uit. Naast de toko zit China Trading / CT Broodjeszaak waar je de lekkerste Surinaamse broodjes haalt.

Voor de openingstijden klik: hier
Klik hier voor andere: toko’s in Den Haag

China Trading Den Haag

Curry van kip, kokosmelk en tamarinde

Curry van kip, kokosmelk en tamarinde
Een simpele door-de-weekse, milde curry die je zo in elkaar draait en ook goed te doen is voor kinderen. Heerlijk friszuur door de tamarinde (eventueel te vervangen door citroensap), mooi geel door de geelwortel (al pakt het de ene keer geler uit dan de andere keer, getuige de beige foto) en zoet door de kokosmelk. Chilipeper kan, maar hoeft niet.

Klik hier voor het recept…

Dong Nan Hang Supermarket in Delft (centrum)

Toko Dong Nan Hang in centrum Delft

Dong Nan Hang
Nieuwe Langendijk 66
2611VL Delft
Tel. 015 25 78 778

Toko Dong Nang Hang zat een tijdje op de Einsteinweg naast de Makro maar is verhuisd naar de Langendijk. Een stuk praktischer voor Delftenaren op de fiets. Deze grote winkel met veel gangpaden heeft een heel ruim assortiment met een nadruk op producten uit China. In het midden staan diepvrieskisten en aan de rechterkant is een grote koelvitrine met verse kruiden als munt en koriander, verse paddenstoelen als shimeji of konings oesterzwamm, groenten als zoete aardappels (wit!) en wintermeloen en natuurlijk verse tofu uit een blauwe emmer. Het versaanbod is niet zo groot als bij Amazing Oriental, maar die zitten buiten de stad en straks zelfs helemaal in Ypenburg.

Openingstijden : alle dagen, ongeveer van 11:00u tot 19:00u
Klik hier voor andere: toko’s in Delft

Dong Nan Hang in Delft

Ovalette (Ovalett, SP of TMB)

Pengembang Kue (Ovalett, TMB, SP)
Hoe heet het?
Pengembang kue, Ovalette, Ovalett pengemulsi, SP pengemulsi, TMB pengemulsi.

Wat is het?
In Nederland zijn we gewend cake te maken van boter, suiker, eieren en bloem, maar in Indonesië maken ze voornamelijk cake zonder boter (wij noemen dat biscuit, de Engelsen sponge). Zonder boter is het iets moeilijker bakken en daarvoor hebben ze bij Koepoe Koepoe een emulgator (Maleise woord : pengemulsi) uitgevonden, speciaal om dit soort cakes zachter, luchtiger en stabieler te maken en langer houdbaar bovendien. Ook cakes mèt boter worden extra fluffy en zijdenzacht van deze toevoeging.

Hoe te gebruiken?
Er bestaan 3 varianten: Ovalett, TMB en SP. Ovalett is “de standaard versie”, in SP zit vanille aroma en in TMB extra gele kleurstof, maar buiten dat werken ze alledrie hetzelfde en zijn dus onderling uitwisselbaar. Op de verpakking staat dat je 70mg op 1 kg beslag gebruikt, maar 70 mg is 0,07 gram en dat lijkt me wel erg weinig. In recepten op internet is het vaker iets van een eetlepel (dus half zo’n potje) op een beslag van 800 gram. Elders spreekt men van 1 theelepel per 5 eieren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop? (klik hier)

Aubergine beignets

Eggplant Fritters
Een gerechtje dat we in China altijd bestelden als we gingen eten bij the Golden Tripod Attic. Ik wist toen zeker dat het plakjes courgette waren, ondertussen moet ik toegeven dat het waarschijnlijk toch aubergine was. Geschilde plakjes aubergine welteverstaan, vandaar misschien de verwarring. Gevuld met smeuïg varkensgehakt, door een beslagje gehaald en knapperig gefrituurd. Zeker geen licht gerechtje, het ziet er ook niet uit, maar het is wel lekker! Ik schil de aubergine niet, gebruik een tartaartje in plaats van varkensgehakt omdat ik me dan geen zorgen hoef te maken of het wel helemaal gaar is, stop lekker veel smaakmakers in het tartaar en gebruik een tempura beslag voor een extra knapperig resultaat.

Klik hier voor het recept…

Varkensoren

Chinese Varkensoren
Hoe heet het?
Varkensoren, reepjes varkensoor, shredded pig’s ear, zhū ěr / 猪耳.

Wat is het?
Varkensoren worden in een kruidige bouillon met o.a. sojasaus, shaoxing rijstwijn, steranijs in een paar uur gaar gesudderd. Het vlees (eigenlijk vel) is zacht en jelly-achtig, het kraakbeen heeft een crunch, maar is makkelijk door te bijten. Het zijn maar 2 texturen en is daarom “goed te doen”.

Hoe te gebruiken?
Meestal worden de varkensoren in dunne reepjes, koud geserveerd. Als een soort appetizer. Gemengd met wat lente-ui en een frisse dressing of dipsaus.

Zelf varkensoor maken, kant-en-klaar kopen of eten in n restaurant? (klik hier)

Pakora van ui (Indiaas gefrituurde uien beignets)

Indiaas gefrituurde uien
Onion pakora / pakoda / pakodi / ponako / bhaji / bhaji / bajji / fritters, allemaal woorden voor dezelfde snack: een Indiase versie van gefrituurde uienringen maar dan heerlijk gekruid en in een jasje van kikkererwtenmeel. Net als bij Japanse tempura kun je Indiase pakora van allerlei groenten maken, maar mijn favoriet is die van ui. Hoe je van een oerhollandse ui zo’n exotisch lekker hapje kunt maken.

Klik hier voor het recept…

Ajowan (of Ajwain)

ajwain / ajowanHoe heet het?
Ajowan zaadjes, ajowan karwij, koningskomijn, ajwain , ajwain caraway, bishop’s weed (foutief), carom seeds, ajwain / owa / vaamu / oma / omam / ajwana / ajmo / jowan / asamodagam (India), Trachyspermum ammi (L).

Wat is het?
Ajowan zaad is eigenlijk geen zaadje maar het gedroogde vruchtje van een eenjarig kruid dat oorspronkelijk groeide in het oostelijk Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt ajowan gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten en India. De smaak lijkt op die van karwij en thijm, maar dan sterker. Uiterlijk lijken de vruchtjes op anijs-zaadjes.

Hoe te gebruiken?
Ajowan kan snel overheersen en gerechten een bitter bijsmaakje geven. De dosering komt dus nauw. In India wordt het in/op brood gebruikt. Maar ook in groenten-, curry- en dahlgerechten. Op de verpakking staat “do not consume uncooked”, maar dat is eerder een aanbeveling dan een voorschrift: je roostert de zaadjes voor gebruik of bakt ze even mee in boter of olie. Luchtdicht verpakt (liefst in het donker) is ajowan nog jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Let op, deze carom-zaadjes zijn iets anders dan cardemom-zaadjes. Dat is dus geen tikfout. En op sommige verpakkingen staat “Ajwain (Lovage Seeds), maar lovage seeds zijn zaadjes van de maggiplant (Lavas), dat is ook iets anders.
  • Zie de schermbloemigen allemaal op een rijtje: komijn, koriander, karwij, venkel etc
  • Eventueel vervangen door karwij-zaadjes en/of gedroogde thijm.

Wat is er te koop? (klik hier)

Poha (rijstvlokken)

Poha / Rijstvlokken / flattened rice
Hoe heet het?
Rijstvlokken, flattened rice, beaten rice, pressed rice, rice flakes, poha, pohe, poya, phovu, chuda, atukulu, aval,chiura, chira, chiura, baji, avalakki, pawa, pauwa, pauaa, paunva (India).

Wat is het?
Rijsvlokken zijn platgeslagen rijstkorrels. Meestal van gewone witte rijst, maar het kan ook van rode rijst en tegenwoordig zelfs zilvervliesrijst. Hoe dunner het vlokje hoe hoger aangeschreven. Je koopt poha bij Indiase toko’s in de gradaties thin, medium of thick. De rijst is rauw of parboiled, maar kan zonder bereiding gegeten worden.

Hoe te gebruiken?
Rauw zoals je cornflakes of muesli eet, met wat (kokos)melk en suiker. Spoel de rijstvlokken eerst in een zeef onder de koude kraan af. De dunste varianten zijn dan meteen klaar voor gebruik, de wat dikkere varianten laat je even 10 minuten met aanhangend water in de zeef staan en de dikste variant spreid je eerst uit over een diep bord om vervolgens met wat water te besprenkelen. De natte vlokken moeten zacht aanvoelen, zonder harde stukjes. Je kunt het nu roerbakken als nasi. Of bijvoorbeeld als vervanger van rijstbloem gebruiken in gerechten, je krijgt dan een andere textuur. Poha is luchtdicht nog wel een jaar of twee te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop? (klik hier)

Kanda Poha (Indiaas ontbijt met rijstvlokken)

Kanda Poha
Kanda poha is een simpel en licht verteerbaar gerecht uit Maharashtra in India dat net als nasi goreng in Indonesië voornamelijk als ontbijt wordt gegeten. Alleen heb je voor kanda poha geen kliekje gekookte rijst nodig maar rijstvlokken(=poha). Rijstvlokken zijn na afspoelen meteen klaar voor gebruik. Met een paar specerijen (komijn, mosterdzaad, kurkuma ), wat ui (=kanda/kandha) en pinda’s heb je in een handomdraai een verrassend lekker en licht gerecht. Als ontbijt of voor wie zich niet helemaal lekker voelt en toch wat wil eten.

Klik hier voor het recept…

Chinese Broodjes

Chinese Buns
Speciaal voor iedereen die regelmatig langs een Chinese bakker komt maar nooit naar binnen stapt kocht ik een selectie aan Chinese broodjes. Eigenlijk zijn die allemaal lekker, ik durf ze iedereen aan te bevelen, behalve aan puristen die alleen zuurdesem of speltbrood willen eten. Chinese broodjes zijn namelijk altijd witte, zachte, enigszins zoete broodjes, soms met lekker kruimellaagje, soms niet. Vaak uit de oven, soms gefrituurd en soms gestoomd. Soms met zoete vulling (zoals custard of kokos), soms met hartige vulling (zoals cha siew, kipkerrie, tonijn of kaas), soms ook zonder vulling. Een Hollander zou zich bekocht kunnen voelen door de bescheiden hoeveelheid vulling, maar dat hoort nu eenmaal zo.

Naast deze broodjes verkopen ze ook pasteitjes, soms gemaakt van chewy kleefrijst, vaker van een superkruimelig, niet-al-te-zoet, soms helemaal-niet-zoet deeg waarin in plaats van boter reuzel is gebruikt. Met een vulling die hartig, zoet of halfzoet is.

Klik hier om te zien hoe al die broodjes er van binnen uitzien…

Meidi-Ya in Amsterdam sluit haar deuren

Meidi-Ya in Amsterdam

Op zaterdag 30 januari om 17:00u sloot Japanse winkel Meidi-ya in de Beethovenstraat in Amsterdam voorgoed haar deuren. Meidi-Ya maakte onderdeel uit van een keten van winkels, maar de vestiging in Amsterdam was de enige buiten Azië. Het management wilde af van die vreemde eend in de bijt en besloot de winkel te sluiten.

Gelukkig heeft Amsterdam ook nog Japanse winkels Dank op de Kastelenstraat 262 en Shilla op het Gelderlandplein 187, beide in Amsterdam Buitenveldert.

Twee oud-werknemers van Meidi-Ya begonnen een webshop (depachika-japan.com) waarin veel van de producten uit de winkel online te bestellen waren, maar jammer genoeg werd die webshop op 1 November alweer gesloten.

Klik hier voor andere (en ik denk alle) : Japanse toko’s in Nederland.

QQ Bakery

Chinese bakker QQ in Rotterdam

QQ Bakery in Chinatown Rotterdam
Westersingel 5
3014 GM Rotterdam
tel. 010-2104381

QQ Bakery in Chinatown Den Haag
Gedempte gracht 263
2512 AM Den Haag
tel. 070-3458231

QQ Bakery zat al een tijdje in Den Haag en heeft sinds 2015 ook een vestiging in Rotterdam: op de Westersingel, net om de hoek bij Wah Nam Hong, zeg maar schuin tegenover de Tai Wu. Achterin de winkel zit de eigen bakkerij waar dagelijks verse hartige en zoete broodjes, pasteitjes, mochi, cake, koekjes en taart wordt gebakken. Bijna alles kost 1 euro per stuk en 10 euro voor een dozijn. Ze verkopen er ook bubble tea en er staan een paar kleine tafeltjes waar je even kunt zitten om alles op te eten.
Tip: toen ik er was verkochten ze ook heerlijke verse rijstnoedels!
(€ 2,50 voor een opgevouwen plak van ruim 500 gram. Zie: foto)

Voor de openingstijden klik: hier
Website : www.qqbakery.nl (waar je ook taarten op maat kunt bestellen)
Klik hier voor andere : Chinese bakkers
Klik hier voor : Chinese broodjes en pasteitjes op een rij

Chinese bakker QQ Bakery in Rotterdam

St. Anny Food

St. Anny Food in Rotterdam
St. Anny Food heeft 3 vestigingen:
West-Kruiskade 42, 3014 AT Rotterdam. Tel. 010-4362252
Wagenstraat 77, 2512 AR Den Haag. Tel. 070-3657228
Stormsteeg 8, 1012 BD Amsterdam. Tel. 020-3416606

St. Anny Food is al jaren een grote producent van dimsum gerechtjes. Onder het merk Delico zijn hun diepvriesproducten bij menig toko in heel Europa te koop: ha kau, siu mai, wontons, cha siu bao, noem maar op. Allemaal zonder onnodige toevoegingen, in hun fabriek in Cappelle aan de IJssel gemaakt. Hun assortiment is in grote diepvrieskasten te koop in hun winkels, maar sinds een tijdje hebben die winkels ook tafeltjes waaraan je oa de dimsums van Delico als snelle hap kunt eten. Naast hun dimsum verkopen ze ook de bekende Chinese broodjes, pasteitjes, cake, koekjes en taart. Het meeste voor 1 euro per stuk en 10 euro voor een dozijn.

Voor de openingstijden klik: alle dagen van 9:30-19:30u, vrijdag tot 20:00u, zondag vanaf 12:00u
Klik hier voor andere : Chinese bakkerijen
Klik hier voor : Chinese broodjes en pasteitjes op een rij

Chinese broodjes bij St. Anny Food

Mei Sum a.k.a. Felicity Bakery

Mei Sum Chinese bakker (Felicity)

UPDATE: beide winkels van Mei Sum / Felicity Bakery, die op de Westkruiskade 34 en die in de de markthal zijn gesloten.
Vlak in de buurt zitten wel twee andere Chinese bakkers: klik voor meer info.
Klik hier voor meer uitleg over: Chinese broodjes en pasteitjes

Chinese bakker Mei Sum in Rotterdam

Curry van geroosterde pompoen met tomatensaus

Pompoen met tomaten curry
Het voordeel van pompoen is dat je hem lekker lang kunt bewaren en als je dan een keer “niks in huis hebt”, dan heb je altijd nog die pompoen. Het nadeel van pompoen is dat het een beetje een saaie, muffe groente is. Maar niet in dit gerecht! In combinatie met de spicy tomatensaus zet je zonder al teveel moeite iets lekkers op tafel. Je eet het met naan of rijst of nasi kuning, een lepel Turkse yoghurt en misschien nog wat kip. Je kunt de pompoen ook vervangen door zoete aardappel, ook al zo lekker lang te bewaren, maar een stuk makkelijker te schillen en doseren.

Klik hier voor het recept…

Mixed Pickles (gemengd tafelzuur)

Mixed pickles
Hoe heet het?
Mixed pickles / mixed ginger (GB), gemengd tafelzuur / gemengde gember (NL), mixed pickles / gemischter eingelegter ingwer (D), mixte pickles / mixte gingembre (F), 美珍什錦子姜 (China). Soms ook chinese vruchten of gembervruchten genoemd.

Wat is het? Mixed Pickles van Mee Chun
Er duizenden soorten pickles maar dit blauw-witte blikje Mixed Pickles van Mee Chun is in vrijwel elke toko en zelfs gewone supermarkten in Nederland te koop. Het zijn stukjes gember, ui, (groene) papaya, komkommer en wortel ingelegd in azijn, suiker en zout. Het smaakt als gekonfijte stemgember, maar dan iets frisser en wordt veel gebruikt in de Kantonese en Surinaamse keuken.

Hoe te gebruiken?
Gewoon in een schaaltje op tafel zetten en als pickles voor of tijdens de maaltijd eten. Of net als geconfijte gember op een blokje kaas of gewikkeld in een plakje gerookte eendenborst als borrelhapje serveren. Maar meestal worden deze blikjes inclusief het vocht gebruikt in makkelijke recepten voor zoetzure kip of zoetzure vis. Soms worden de stukjes voor verwerking eerst iets kleiner gesneden. Eenmaal geopend nog wel een paar dagen in de koelkast te bewaren. (maar nooit in het blikje zelf)

Tips, weetjes & recepten

  • Surinaams recept: Zoetzure kip of zoetzure vis
  • Op het blikje staat raar genoeg dat je het moet schudden voor gebruik. Geen idee waarom. Zou iemand dat echt doen?

Wat is er te koop? (klik hier)

Sichuan Bitterballen

bitterballen
Zelf bitterballen of kroketten maken is op zich niet zo moeilijk, maar het is wel een werkje. En als je dan die moeite neemt, dan kan het maar beter iets bijzonders zijn, iets wat je ook echt niet zomaar in een winkel zou kunnen kopen of restaurant bestellen. En ik durf te stellen dat deze bitterbal van Sichuan style roodgekookt rundvlees uniek is in de wereld.

Eigenlijk is elk soort stoofvlees dat je stooft in bouillon geschikt om bitterballen of kroketten mee te maken. De basis van het recept blijft: bloem in boter bakken, bouillon erbij zodat het een soort roux wordt, gelatine erdoor, vlees erbij, af laten koelen, ballen van draaien, paneren, frituren, klaar! De truc die het allemaal dummyproof maakt is de gelatine. Die verzekert dat het koude mengsel stevig genoeg is om met warme handen ballen van te draaien zonder dat je teveel bloem hoeft te gebruiken, want bloem is niet lekker terwijl je van die gelatine in een gefrituurde, hete bal helemaal niks meer terug proeft.

Klik hier voor het recept…