Mijn favoriete recept voor pak choi. Zo lekker dat we het niet vaak anders eten. Je kunt de pak choi heel laten, halveren, in lange repen snijden, grote of juist kleine stukken, stomen, koken, roerbakken of grillen, het blad apart bereiden van de stronken, het maakt allemaal niet zoveel uit. Wat het lekker maakt is de dressing van gember, knoflook, sojasaus en citroensap die je er daarna overheen giet. Je eet het warm of lauwwarm.
Lekker met witte rijst en Kip in Meesteraus of Chinees gestoomde vis.
RECEPT WARME PAK CHOY SALADE
uit: Supersalades
Verwarm een steelpannetje en voeg toe:
2 el olie
Bak daarin zachtjes:
1 el fijngehakte, verse gember
1 el fijngehake knoflook
Gewoon tot het rauwe er vanaf is, een minuutje of zo.
Voeg dan toe:
1 tl suiker
1 tl sesamolie
2 el lichte sojasaus of Kikoman
1 el citroensap
Tip: ipv sojasaus & citroensap kun je ook 2 el ponzu saus gebruiken.
Dit sausje kun je van tevoren maken en voor gebruik even opwarmen.
Hou wat sojasaus of citroensap gereed om eventueel extra op smaak te brengen.
Stoom, kook, roerbak of grill een paar stronken pak choi.
Heel, gehalveeerd of in stukjes.
Leg de gare pak choi op een schaal of verdeel over schaaltjes.
Sprenkel de warme dressing erover.
Bestrooien met wat geroosterde sesamzaadjes.
Pietje Preciezen bakken/stomen eerst de in reepjes gesneden, knapperige stelen van paksoi (zeg in 4-5 minuten) en doen daarna het in reepjes gesneden blad erbij (totdat dat geslonken is, zeg 1 minuut).
De ingrediënten voor het sausje: olie, knoflook, suiker, sesamzaadjes, gember, sesamolie, citroensap, sojasaus. Al kunnen de gember & knoflook samen en de suiker, sojasaus, sesamolie en citroensap ook. Maar dat staat lang zo leuk niet op de foto.
Ik verdeel de paksoi meestal over individuele kommetjes en verdeel het (opgewarmde) sausje over de kommetjes. Sesamzaadjes erover en smullen maar. Vergeet niet af en toe een lepel rijst in het vocht te dopen.
Das toevallig, ik had al paksoi gekocht voor bij de mapo dofu (what else :) van vanavond.
Ik gril wel eens little gems, maar aan deze variant had ik nog niet gedacht!
Thnx!
Normaal eet ik het gewoon gestoomd, in kleine stukjes, maar zo’n gegrillde halve ziet er wel aantrekkelijker uit he?
Deed het laatst ook met een oestersausachtig sausje:
Dat bracht me op het idee om het voor bovenstaand recept, dat ik dus al jaaaaaaren maak ook eens te grillen.
Enthousiast als ik ben ging ik dit leuke receptje gelijk proberen doe ik i.p.v. Sojasaus per ongelijk Loempiasaus erdoor.
Nu was m’n verse gember op dus toch maar even geproefd en wat denk je … LEKKER !
Van de week ook maar even het originele receptje aanhouden en dan wat beter opletten :)
Kan inderdaad nooit vies zijn, loempiasaus over de paksoi. :-)
Deze salade ga ik morgen eens maken, mini
Paksoi al in huis van de toko!
En? Was het wat? Heb je de paksoi gegrilld of gewoon in stukjes gestoomd of gebakken?
Wat ik ook wel eens doe is de gehalveerde (shanghai)paksoy bereiden (grillen/stomen/bakken), op een schaal leggen met de open kant boven en er dan een paar eetlepels rokendhete zonnebloemolie overheen gieten. Het sist enorm als het goed is en de paksoy wordt waar de hete olie landt plaatselijk gecaramelliseerd. Lekker bijsmaakje.
Afmaken met wat verdunde lichte soya of een ander zoutig sausje, bv dat van hierboven want dat klinkt erg goed.