Pakora van ui (Indiaas gefrituurde uien beignets)

Indiaas gefrituurde uien
Onion pakora / pakoda / pakodi / ponako / bhaji / bhaji / bajji / fritters, allemaal woorden voor dezelfde snack: een Indiase versie van gefrituurde uienringen maar dan heerlijk gekruid en in een jasje van kikkererwtenmeel. Net als bij Japanse tempura kun je Indiase pakora van allerlei groenten maken, maar mijn favoriet is die van ui. Hoe je van een oerhollandse ui zo’n exotisch lekker hapje kunt maken.


RECEPT VOOR PAKORA VAN UI
voor 12 beignets

De uien
   250g ui (geschild)

De smaakmakers
   1 verse, groene chilipeper , in ringetjes of stukjes
   2 el gehakte, verse koriander
   1 tl geraspte gember
   1 tl zout
   1 tl gemalen chili of cayennepeper
   ½ tl gemalen koriander
   ½ tl kurkuma
   ¼ tl ajwain (of 1 tl gemalen komijn)

Het “beslag”
   80 gr kikkererwtenmeel (besan)
   40 gr rijstmeel
   olie om te frituren

Voorbereiden
Snijd de kontjes van de ui en de ui “van kop tot kont” doormidden. Haal buitenste schil eraf en snijd de ui niet in halve cirkels maar in halve maantjes. Doe de ui in een ruime kom. Voeg alle smaakmakers toe en meng goed door elkaar. Een plastic handschoentje of boterhamzakje om je handen is geen overbodige luxe als je geen gele kurkuma handen wilt. Je mag de uien een beetje kneuzen. Het is de bedoeling dat ze vocht gaan loslaten.
Strooi dan steeds een handje van het kikkererwten-rijstmeelmengsel over de uien en meng losjes door elkaar. Je hebt misschien niet alle meel nodig. Laat de uien nu 20 minuten staan. Het vocht uit de ui zorgt voor binding met het meel.

Bereiden
Verhit frituurpan of pan met een flinke laag olie tot 170ºC.
Pak nu (weer met handschoen) een beetje van het uienmengsel, boetseer het heel losjes in een plat bolletje en laat dat in de olie glijden. Bak niet teveel beignets tegelijk. Bak ze in ongeveer 3 à 4 minuten gaar en goudbruin. Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe groot je ze gemaakt hebt, hoeveel deeg er is om gaar te worden en hoe heet je olie is. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en hou ze warm in een oven van 100ºC tot je de volgende batch bakt.

Opeten
Nog warm en knapperig serveren. Lekker met chutney, zoete chilisaus, sriracha of wat ik lekker vind: een beetje rode rijstazijn met wat dunne reepjes verse gember.

Recept Onion Bhaji

Tips & Tricks, Do’s & Don’ts

  • Onion bhaji wordt vaak gemaak van rode ui, maar van gewone gele ui kan natuurlijk ook. Ik vond ze het lekkerst van de witte uien van mijn Turkse supermarkt. Sjalotjes lijken mij te klein, die zou ik niet gebruiken.
  • Er zijn ook recepten waarbij van het kikkererwtenmeel en alle specerijen eerst een dik beslag wordt gemaakt. In mijn ervaring krijg je dan eerder een soort deegballetjes met ui erin. De smaak van de specerijen zit dan in het deeg en niet in de ui. Ik geef er de voorkeur aan de uien te kruiden.
  • De rijstmeel wordt gebruikt om het beslag extra knapperig te maken maar je kunt ook gewoon alleen maar kikkererwtenmeel gebruiken. Of in plaats van het rijstmeel wat maïzena toevoegen.

Reacties

Pakora van ui (Indiaas gefrituurde uien beignets) — 5 reacties

  1. Heb dit gemaakt, erg lekker. Ik had niet al het meel nodig en heb bij gebrek aan ajwain komijn gebruikt.

  2. Weet je, ajwain heeft best een sterke smaak en overheerst dus gauw. Ik lees in veel andere recepten dat mensen er toch vaak de voorkeur aan geven ajwain te vervangen door komijn. Ik heb het een keertje met ajwain gemaakt en dat was toen geen succes, maar er was toen wel meer mis met die versie. Ondertussen maak ik het gewoon altijd met komijn. Komijn is gewoon altijd lekker! :-)

  3. Haha, leugenaar. Je mag hier ook best zeggen dat je uienringen in bierbeslag lekkerder vindt. Smaken verschillen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *