Hoe heet het?
Panko (パン粉), Japans paneermeel, Japans broodkruim, Japanese breadcrumbs
Wat is het?
Panko zijn kleine, droge vlokjes/stukjes brood, bedoeld als coating voor gefrituurde snacks. Zoeter en luchtiger dan ons Westerse paneermeel.
Hoe te gebruiken?
Gewoon zoals je paneermeel gebruikt. Je bestuift een product (stukjes vlees, vis, garnaal, whatever) eerst met wat bloem, haalt het dan door een losgeklopt eitje en drukt het in een bord met panko zodat alles gelijkmatig bedekt is. Daarna frituren in olie van 170°C-180°C. Het is groffer dan paneermeel en daardoor knapperiger, maar je kunt eventueel de panko eerst wat fijner malen of er bijvoorbeeld met een deegroller overheen rollen. Droog en luchtdicht bewaren en je kan er maanden zo niet jaren mee vooruit.
Tips & weetjes & recepten
- Simpel recept voor: Gefrituurde reepjes kip
- Recept voor: Hollandse bitterballen met Japans paneermeel
- Recept voor: Tonkatsu (Japanse schnitzel) met tonkatsu saus
- Niet verwarren met: Paneer, dat is jonge, Indiase kaas.
Wat is er te koop?
Welke is het lekkerst?
Op zich smaken alle merken gewoon hetzelfde, maar pas op, bij sommige merken is het paneermeel erg grof, met vierkantige blokjes in plaats van langwerpige fliebertjes. Die vierkantjes krijg je ook niet makkelijk fijner gemalen. De helft houdt dan zijn structuur, de andere helft wordt poeder. Ik heb het zakje weggegooid en ben naar de toko gereden voor nieuw paneermeel. Zie hier het verschil, links zoals het hoort, rechts zoals het niet hoort.
Misschien als je het gebruikt voor een schnitzel die je in een pan bakt of als je het gebruikt in combinatie met tempura dat die groffe panko wel werkt. Maar voor kroketten raad ik het af.
Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* Toko’s in België
* Online Toko’s
* tegenwoordig ook vaak bij gewone supermarkten zoals AH of Jumbo.
Voorbeelden
Eigengemaakte kroket met panko in plaats van paneermeel.
Waar kan ik dit kopen in Nederland?
Nou, eigenlijk wel zo’n beetje in elke willekeurige toko of Aziatische supermarkt. Kies er eentje uit deze : adreslijst toko’s en 98% kans dat ze panko verkopen. ;-)
En ik hoor soms van mensen dat hun Jumbo het ook verkoopt.
Heb een niet-aziatisch receptenboek waarin een aantal keer staat dat er panko gebruikt moet worden (“en beslist geen paneermeel!” staat er zelfs bij) en nu weet ik eindelijk wat het is en waar ik het kan krijgen.
Moet een goed boek zijn! ;-)
Panko is inderdaad veel en veel lekkerder dan paneermeel. Zelfs de kroketten worden er beter van:
waar in de buurt van hoogeveen kan ik panko kopen?
een recept met gebakken spiering mag panko niet missen
In de toko adreslijst staat er eigenlijk maar eentje, in Emmen. Die zal het vast wel hebben, maar misschien is een dagje Groningen ook een idee? Dan kun je naar de grote Amazing Oriental op de Korreweg
Wat misschien ook een idee is: erom vragen bij de Jumbo. Die hebben de policy dat ze leveren waar de klant om vraagt en panko is zo bijzonder niet meer tegenwoordig. Toch?
Of anders online bestellen? Hier is een lijstje met: online toko’s
ik heb lang naar Panko gezocht. In België is het te krijgen in Colruyt winkels
Goede ontwikkeling dat supermarkten steeds vaker panko in hun assortiment opnemen!
In Doetinchem verkoopt de Xenos regelmatig Panko voor een heeeel lage prijs. Dus smullen.
Panko deze week te koop bij de Lidl
Jammer dat er suiker / glucose in zit, daarom smaakt het zoeter natuurlijk!
Jammer? Lekker juist!
Kan er ipv panko niet ook havermout of gierst, al of niet gemalen, gebruikt worden?
Ja hoor, dat kan: havermout in een foodprocesser kort (30 seconden) pulseren totdat je zo’n zelfde soort kruimel textuur hebt. Je kunt ook wat kruiden meepulseren voor een smaakje. En dan dat gebruiken ipv panko. Waarschijnlijk heb je iets meer havermout nodig in een recept dan wanneer je panko zou gebruiken. Hetzelfde geldt voor gierstvlokken. Ik denk niet dat het werkt met gewone bolletjes gierst.
Panko lijkt me wel lekkerder! ;-)
vind het niet lekker die panko te veel korst de korst heeft nl de overhand
geef mij maar paneermeel naturel sommige mnsen hebben ook last van
de harde knapperigheid ivm hun kunstgebit maak zel wel mijn kroketten
zonder de e nrs er in.
cornflakes werkt ook en je kunt dan de grofheid zelf bepalen.
Dan kies ik toch liever voor panko. ;-)
Oh, wacht, je reageerde op Martin, die niet van panko houdt.
Ja, voor hem zijn cornflakes misschien een alternatief, al lijkt hij me redelijk tevreden met zijn paneermeel.
Ik maak de paneermeel altijd zelf van oud brood. Heel makkelijk. In de oven, op niet al te hoge temperatuur. Als het hard is (mag niet verkleuren) dan met deegrol of in keukenmachine zo fijn of grof malen als je zelf wilt.
Je kan het in de diepvries bewaarden.
Ja, wij maakten vroeger ook onze eigen paneermeel. Maar gewoon of zelfgemaakt paneermeel is toch wel iets anders dan panko. Ik heb nu liever panko.
Kan panko ook gebruikt worden ipv paneermeel om gehakt te mengen met ei en paneermeel om gehaktbrood te maken voor lactose intolerante kinderen?
Ik weet niet zeker of alle panko lactose-vrij is, maar als ik internet mag geloven wel. Verder weet ik wel zeker dat je panko inderdaad gewoon net zoals paneermeel kunt gebruiken, dus ook in zoiets als gehaktbrood. Ik gebruik het zelf ook in gehaktballen. Gaat prima!
Panko is te koop bij Jumbo en AH. Het staat bij de afdeling speciale produkten , en dan bij de sushi artikelen. De verpakking is rood. Ik heb er ook lang naar moeten zoeken.
Woestijn kip van Tai Wu, heb je daar het recept van? Man wat is dat lekker met rijst, heeeeerlijk.
Ik zou het dan eerst eens bij Tai Wu moeten bestellen. Dan kan ik er daarna vast wel een recept bij vinden/bedenken. Ik probeer het te onthouden!
Kan je panko ook met water aanmaken ipv ei?!
Nee, dat zou ik zo niet doen.
Ik zou dan eerder in plaats van het losgeklopte ei een klein “papje” maken van water en aardappelzetmeel of maizena. Elders lees ik van mensen die na het bestuiven met meel of maizena de stukjes door wat gesmolten boter of melk halen. Karnemelk of yoghurt kan ook.
Hoe dan ook wil je eerst bestuiven, dan iets plakkerigs zodat het paneermeel blijft plakken. Met water zie ik dat niet zo gebeuren.