Veel mensen zeggen dat ze pomelo niet lekker vinden, maar als je een schaaltje met gepelde partjes pomelo op tafel zet gaat het waarschijnlijk schoon op. Het pellen is een werkje, maar eenmaal gepeld blijven de partjes een paar dagen goed in de ijskast. Je maakt er in een handomdraai een Thaise salade van, gewoon met een simpele dressing op basis van vissaus en wat geroosterde kokos. Maar met wat grote garnalen, iets meer werk en verse kruiden maak je er iets bijzonders van. Simpel of ingewikkeld, je kunt de onderdelen prima van tevoren voorbereiden en op het moment suprême door elkaar mengen.
Yum Som-O (salade van pomelo)
De basis
300 grote garnalen
1 pomelo in partjes (zonder vel)
halve komkommer in staafjes
De Vinaigrette
2 el vissaus
2 el limoensap
1 el water
1 el palmsuiker
1 tl heldere rijstazijn
De strooisels
3 el fijngehakte, verse koriander
1 el fijngehakte, verse munt
1 lente-uitje in ringetjes
1 (liefst Thais) sjalotje in ringetjes
1 rode verse chilipeper, fijngehakt
3 el geroosterde gedroogde kokos
2 el grofgehakte, geroosterde pinda’s
De voorbereiding
Maak de dressing eerst zodat palmsuiker nog rustig kan oplossen.
Rooster de pinda’s in 15 minuten goudbruin in een oventje van 180°C en hak fijn.
Rooster de geraspte kokos in een paar minuten goudbruin in een droge koekenpan.
Pel de pomelo. (lees bij de post over pomelo hoe je dat doet: pomelo)
Snijd de komkommer eerst in schuine plakjes en dan in staafjes. (zie foto hieronder)
Gaar de garnalen. (bijvoorbeeld 2 minuten in een grote pan kokend, zout water)
Was en snijd de koriander, munt, lente-ui, sjalot en chilipeper.
Bereiding
Hussel alles behalve de pinda’s en kokos voorzichtig door elkaar en besprenkel met de dressing. Strooi daarna pas de gehakte pinda’s en geroosterde kokos erover. Meteen opdienen en meteen opeten!
Short cuts
Gebruik kant-en-klare seroendeng in plaats van de pinda’s en kokos.
Gebruik pinda’s van Duyvis. Zelfs gezouten kan best.
Gebruik kant-en-klare cocktail-garnalen.
Kant-en-klare dressings op basis van vissaus zijn er vast ook. Maar dat wil ik eigenlijk niet weten. Er zijn grenzen.
Ontdoe de pomelo niet alleen van de schil, maar ook van alle velletjes. Anders dan met sinaasappel “pel” je de partjes.
Snij een komkommer schuin in plakjes. Stapel een paar plakjes op elkaar en snijd er “in de lengte” staafjes/batons van. Voor het mooiste effect gooi je de buitenste reepjes weg (of eet je als kok gewoon op tijdens het koken).
Via FB hier weer terecht gekomen. Deze salade staat op het lijstje om binnenkort te maken.
Leuk, laat je weten of het lekker was?
Echt heel erg lekker! Ik kon geen pomoloog krijgen, maar de grapefruit smaakte ook goed. Ga ik zeker vaker maken.
Leuk te horen. Dank je. :-)
Oh, ik verlang zo naar deze salade. Heb er in Thailand vaak van genoten. Staat nooit op de menukaart in NL. Morgen naar de toko!
De zin bij short cuts: Kant-en-klare dressings op basis van vissaus zijn er vast ook. Maar dat wil ik eigenlijk niet weten. Er zijn grenzen. Deed het hem voor mij
Fijne website dit vol tips, producten en recepten!
Wordt mijn nieuwe go-to als hobby kok die verliefd is op de Aziatische keuken
Tijd geleden dat ik het schreef, dus met vers oog gelezen en sta er nog steeds achter. :-)
Ik ben soms wat laat met reageren, maar welkom!