Een klassieker uit Sichuan: mǎyǐ shàng shù / 蚂蚁上树. Letterlijk vertaald: mieren die een boom beklimmen, waarbij het rul gebakken gehakt doet denken aan mieren en de glasnoedels aan boomtakjes. Hadden onze Hollandse gerechten maar zulke mooie namen. Hoewel, “blote-billetjes-in-het-gras” is toch ook niet mis?
RECEPT KLIMMENDE MIEREN
bijgerecht, voor 2 personen
De noodles:
125g glasnoedels (glasmie)
Gehakt:
125g gehakt (rund, varken, lam, kip, wat je wilt)
½ tl Shaoxing rijstwijn
½ tl donkere sojasaus
½ tl sesamolie
zout
olie om te bakken
Verder:
1½ el chilibonensaus
2 lente-uitjes (of 1 sjalotje) gesnipperd
1 el fijngehakte gember
1 teentje knoflook, fijngehakt
Saus:
150 ml kippenbouillon
1 el lichte sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn
½ tl zout
½ tl suiker
½ tl sesamolie
Garnering:
1 lente-uitje, in dunne ringetjes
Week de glasnoedels 5-10 minuten in heet water.
Meng het gehakt met de Shaoxing wijn, sojasaus, sesamolie en snufje zout.
Bak het gehakt rul tot het lekker bruin en knapperig is.
Schuif het even aan de kant en bak de lente-ui, gember en knoflook erbij.
Voeg de chilibonensaus toe en bak een paar tellen mee.
Voeg de ingrediënten voor de saus en de geweekte glasnoedels toe en laat het geheel zo’n 8 minuten zachtjes pruttelen tot het meeste vocht verdampt en opgenomen is.
Breng eventueel nog op smaak met wat lichte sojasaus.
Bestrooien met lente-uitjes en serveren.
Ik vind je site erg leuk én handig, komt echt goed van pas… en je heb een grappige schrijfstijl, van de manier waarop je dit beschreef werd ik echt vrolijk!
Groetjes
Marian
Dat is leuk te horen! Dank je!
Ik wil je recept klimmende mieren gaan maken. De hoeveelheden in het recept zijn die voor een portie?
groet Desiree
Nee, ik zou zeggen voor 2 personen. Maar dan niet als volledige maaltijd, daar moet dan nog wel wat bij.
Heb het er voor de duidelijkheid nu bijgezet.
Wat eet je er dan bij? Een salade of zo?
Tsja, wat eet je erbij. Geroerbakte groenten of een salade ja.
Ik heb even wat receptlinkjes die me er wel lekker bij lijken gecopypaste uit de receptenindex:
Chinese broccoli (gai-lan)
Choy Sum met oestersaus
Drooggebakken sperzieboontjes
Pak choi salade (warm)
Allereerst de beste wensen, en ga door met deze site, voor mij als hobbykok een geweldig handboek.
Gisteren dit recept gemaakt, het was vrij eenvoudig maar ontzettend lekker.
En alles in één wokpan te maken.
ps, is de chillibeansauce te vervangen door bijv. Hoisinsauce.
Ik zou chilibonensaus eerder vervangen met sambal of harissa of zo. Maar als je niet van chilipeper houdt dan zou hoisinsaus inderdaad ook wel kunnen. Of gelebonensaus. Ook lekker. Persoonlijk zou ik de chili wèl missen. ;-)
Ik heb uiteindelij toch de chilibeansauce gedaan, maar ipv 1,5 el een 0,5 tl gedaan, en dat was voor ons tweetjes meer dan zat. Wij zijn niet erge hete eters.
Gewoon doen wat je zelf lekker vindt inderdaad. Je zou ook een beetje chilibonensaus èn een beetje hoisin kunnen doen.