Voor wie eens iets anders wil dan die eeuwige “Moules marinières” is dit een makkelijk en superlekker recept. Goed excuus om eindelijk eens zo’n gele pot doenjang sojabonenpasta te kopen. En sherry azijn. De rest is redelijk standaard.
RECEPT
Ingrediënten:
2 kg mosselen (schoongemaakt en ontbaard)
4 el arachide-, rijst– of andere neutrale olie
240 ml sake (Japanse rijstwijn)
versgemalen zwarte peper
1 lente-uitje, julienne gesneden
Voor de saus:
5 el doenjang (Koreaanse sojabonenpasta)
2 el sherry azijn
2 el gember, fijngehakt
2 el lente-uitjes, fijngehakt
6 teentjes knoflook, in dunne plakjes
Mix de ingrediënten voor de saus door elkaar en zet klaar.
Verhit in een grote pan met deksel (hapjespan is ideaal) de olie tot die nog net niet gaat roken. Niet te heet dus.
Voeg de mosselen toe en roer om zodat ze allemaal bedekt zijn met wat olie.
Voeg de sake toe en roer een keer rond.
Laat de mosselen nu met de deksel op de pan 4 minuten op hoog vuur stoven of tot alle mosselen geopend zijn.
Haal de deksel van de pan en schuif de mosselen een beetje aan de kant zodat je een stukje bodem hebt om de saus met het mosselvocht te mengen. Als dat goed vermengd is schud je de mosselen nog even door deze saus. Verdeel de mosselen nu over de soepborden (2-4) en schep de saus die meer op bouillon lijkt over de mosselen.
Garneren met de julienne van lente-ui en versgemalen peper.
Lekker met brood.
NB. Die Koreaanse sojabonensaus (doenjang) kun je eventueel ook vervangen door Japanse sojabonensaus (witte miso).
Sherry azijn was niet altijd makkelijk te vinden, maar tegenwoordig wel en is echt heus de moeite waard. Ook heerlijk in vinaigrettes.
Ik heb hem altijd gemaakt met die van twaalf jaar, die van 25 leek me te zoet. Heb jij dat wel eens gedaan?
Maar inderdaad, heerlijk recept: iets bewerkelijker dan de traditionele bereiding maar dan heb je ook iets lekkers. Jammer dat het niet niet in pakjes te verkrijgen is, scheelt weer een hoop moeite ;-) .
Dit mosselseizoen heb ik het nog niet gemaakt en kan me eerlijk gezegd niet meer herinneren welke sherry azijn in gebruikte. Die van 12 of 25 jaar. Maar ik gok ook die vna 12 ja.
Waarom vind je dit bewerkelijker? Dat valt toch wel mee? Ik zie niet veel verschil met traditionelere bereidingen.
Nou ja, toch iets, bij mij althans: anders mik ik gewoon alles in de pan, na eerst de groenten een beetje aangebakken te hebben. Maar het belangrijkste is dat ik standaard geen sake in huis heb (zo ja, drinken we die op). Dus het bewerkelijke zit hem vooral in het naar de sake-winkel fietsen :-).
A-ha, kijk. Ik vind sake niet lekker om te drinken, dus dat is altijd wel op voorraad. Alle ingrediënten eigenlijk wel, dus hoef alleen mosselen te kopen. Het meeste werk heb ik aan het schoonboenen en ontbaarden van de mosselen. De rest is een peuleschil.
Ja, dat ook de laatste mosselen die ik had waren klein en half kapot met enorme baarden. Scheermessen genoeg zou je zeggen.