Pad See Ew, geroerbakte, verse rijstnoedels is zo’n gerecht dat op iedere straathoek in Thailand en in ieder Thais restaurant in het Westen te krijgen is. Zelfs slechte versies zijn nog best lekker, maar goede versies zijn briljant lekker. En daarvoor is eigenlijk maar 1 ding nodig: verse rijstnoedels. In de vorige post kon je lezen hoe je ze vrij gemakkelijk zelf kunt maken en geloof me, dat is de moeite waard!
RECEPT PAD SEE EW
voor 1 persoon
Het varkensvlees
120g varkenshaas (in dunne reepjes gesneden)
½ tl Thaise vissaus
¼ tl suiker
1 knoflookje, geraspt
De noedels
180g verse rijstnoedels (kant-en-klare verse of homemade)
Het roerbaksausje
1 el Thaise, dunne sojasaus (of gewone, Chinese, lichte sojasaus)
1 tl Thaise, zwarte sojasaus (of ketjap manis)
1 tl suiker
1 snufje witte peper
(Tip: maak iets meer en kijk bij het bereiden of je meer wilt gebruiken)
Verder nog nodig
knoflook olie om in te bakken (gewone olie kan ook)
2 knoflookjes, in stukjes
1 groot ei
60g Chinese babybroccoli in stukjes van 3cm
(geblancheerd als ze niet zo baby zijn. Choi sum of spinazie kan ook)
Op tafel om het af te maken / op smaak te brengen
Prik Nam Pla (= 1 Thais chilipepertje + 2 el Thaise vissaus)
Prik Nam Som (= 1 milde chilipeper + 2 el rijstazijn
Prik Phon Khua (geroosterd chilipoeder, zie recept hieronder)
Suiker
BEREIDEN
Verwarm wok of koekenpan en voeg een scheutje olie toe om in te bakken.
Voeg de reepjes varkensvlees (+ marinade) toe en roerbak in 1 a 2 minuten tot bijna gaar. Haal het vlees uit de pan en zet tot gebruik klaar.
Zorg dat je verse rijstnoedels klaar zijn voor gebruik. Komen ze uit de winkel, dompel ze dan even onder in kokend water, droog goed af en haal ze voorzichtig van elkaar. Snijd in repen als dat nog niet gebeurd is. Heb je net zelf verse rijstnoedels gemaakt, dan zijn ze al klaar voor verwerking.
Verhit een grote wok of koekenpan gloeiendheet. Voeg olie toe en als die begint te roken voeg je de rijstnoedels toe.
Schep ze voorzichtig om/rond en roerbak 30 seconden.
Voeg stukjes knoflook toe en roerbak nog eens 15 seconden.
Voeg de gailan (of andere groenten) toe en roerbak 30 seconden of langer.
Schuif alles aan de kant en voeg het ei toe.
Laat het ei even bakken, draai het dan om en schep het door het gerecht.
Doe nu het varkensvlees terug in de pan.
Voeg het roerbaksausje toe.
Roerbak en warm goed door.
Laat op een bord glijden en breng (aan tafel) op smaak met chilipepers in azijn, chilipepers in vissaus, een snufje suiker en geroosterd chilipoeder.
Recept vrij naar: Andy Ricker’s Pok Pok
Verse rijstnoedels zijn de ster van dit gerecht.
Maak ze zelf: homemade ricenoodles.
Of koop ze bij de betere toko: verse rice sticks
Prik Phan Khua (geroosterd chilipoeder)
Verwijder eventuele steeltjes van 15 gedroogde Italiaanse peperoncini (=30g). Zet raam open en afzuigkap aan. Doe de chilipepers in een degelijke koekenpan met dikke bodem en zet op hoog vuur. Als de pan goed heet is zet je het vuur lager. Roer nu zo’n beetje onafgebroken zo’n 15 tot 20 minuten tot ze mooi donker en bros geworden zijn, maar niet aangebrand. Ontsnapte zaadjes gooi je weg, die zijn bitter. Zaadjes die in de chilipepers zitten zijn okay. Laat de chilipepers afkoelen en vijzel ze tot grof poeder. Dit kan eventueel ook in een schone koffiemolen. Het poeder is luchtdicht verpakt nog maanden bruikbaar.
NB. Ik gebruikte 30 van de chilipepers die ik altijd op voorraad heb, dat was 22g.
Andy Ricker gebruikt knoflookolie (of sjalottenolie) in dit recept, ik vind het niet echt nodig, maar voor wie toch voor the real thing wil gaan, het recept voor die knoflookolie vind je: hier.
Ooit gehoord van majiang lianpi? ofwel cold noodles met sesame paste een gerecht van oorsprong uit Xian.
https://en.wikipedia.org/wiki/Liangpi#Majiang_Liangpi
Ja, die verwarde ik altijd met Liang Fen. :-)
Ik zal de Lian Pi deze zomer ook eens maken. Kan me herinneren dat die er lekker zijn in de zomer.