Thaise viskoekjes (Tod Man Pla)

Thai Fish Cakes
Thaise viskoekjes en ik hebben een haat-liefde-verhouding of, beter gezegd, het recept en ik hebben dat. En eigenlijk is het ook uit, al een tijdje. De relatie is langzaam doodgebloed na de laatste, mislukte, ietwat melige, ietwat korrelige, ietwat stinkende, enigszins uit elkaar vallende viskoekjes. Wel eetbaar, maar alles wat een viskoekje niet moet zijn. Een Thais viskoekje moet springerig, niet rubberig, maar wel elastisch zijn, een beetje als een zachte frikandel, zeker niet als gehakt. Dus ik maakte ze niet meer, maar bestel wel altijd een portie bij de Thai, want goede viskoekjes zijn lekker!

En toen kwam ik op Thaise foodblogs opeens het fenomeen kant-en-klare vispasta tegen en wat bleek, ook de toko in Nederland verkoopt vispasta! Ik bak sindsdien stressvrije viskoekjes. Ze zwellen mooi op in de olie om uitdruipend op het keukenpapier te imploderen tot een verschrompelde pruim. Precies zoals het hoort.


RECEPT VOOR THAISE VISKOEKJES
(Tod Man Pla / ทอดมันปลา)

Ingrediënten
400g vispasta (kant-en-klare vispasta of zelfgedraaid zoals hieronder uitgelegd)
2 el Thaise rode currypasta
3 el kousenband (in stukjes van 2 mm)
4 blaadjes limoenblad (in superdunne reepjes)
2 el fijngesneden steeltjes van koriander (optioneel)

Voorbereiding
Meng de (ontdooide) vispasta en currypasta in de keukenmachine (dat is die brede kom met twee halvemaanvormige messen) tot je een mooie egale vispasta hebt. Roer er daarna met de hand de kousenband en het limoenblad door. Doe alles in een grote spuitzak om straks blopjes van op een met maizena bestoven bord of direct in de pan te spuiten. Kliederen met twee lepels of twee kaasschaven kan ook.

Bereiding
Verhit een koekenpan met een klein laagje olie. Zo’n 2 à 3 mm is genoeg, de viskoekjes gaan namelijk toch drijven, wat meer olie kan ook en een frituurpan ook. Verhit de olie niet al te heet, 160ºC is genoeg. Je kunt de koekjes van tevoren proberen in de vorm van een plat poffertje te vormen of je laat met twee lepels steeds een kloddertje in de pan glijden of je gebruikt dus een spuitzak. Frituren/bakken tot de buitenkant mooi bruin is, afhankelijk van de grootte van de koekjes zo’n 1 tot 3 minuten. Regelmatig keren. Uit laten lekken op keukenpapier. Serveren met zoete chilisaus eventueel opgeleukt met wat korianderblad en een paar gehakte pinda’s of cashews.

Zelf vispasta maken
200 gram vis
1 eiwit
2 el zetmeel zoals tapioca, maizena of aardappelzetmeel
1 el vissaus
Als je zelf vispasta maakt kun je de hoeveelheid vis beter aanpassen dan wanneer je zo’n pakje koopt. Kabeljauw is een goede, maar wel dure keus. Het schijnt dat zoetwatervissen het meest geschikt zijn, maar met genoeg bindmiddel kan het in theorie met elke witvis. Bij mij mislukte het regelmatig, vandaar dat ik nu alleen nog maar kant-en-klare vispasta gebruik. Maak je zelf vispasta, dan moet je bovenstaande ingrediënten dus langdurig, minutenlang pureren tot je een zijdenzachte, fluffy substantie overhoudt.

Pro tips
Voor tips om zelf de juiste structuur te krijgen, lees het blog : The High Heel Gourmet!

Extra foto’s
Featherback Fish
Ontdooide, gemalen featherback vis.

Thaise Fishpaste maken
Featherbak vis na een minuutje malen in de keukenmachine.

Thai fish cake maken
Vispasta voor viskoekjes gemengd met rode currypasta, kousenband en limoenblad. En omdat mijn zelfgemaakte rode currypasta nogal “onrood” was uitgevallen besloot ik wat rode kleurstof door de vispasta te roeren. Echt een ieniemini mespuntje en dat was natuurlijk alweer teveel. Stom. Ze hoeven helemaal niet rood. Gelukkig proef je er niks van.

Thaise viskoekjes uit een spuitzak
Vispasta in een spuitzak. Klaar om blobjes mee te maken. Direct in de pan of eerst op een bord. Hoe dan ook gaat dit het handigst als je met zijn tweetjes bent.

Thai fishcake molding
Druk de blobjes vispasta plat met bijvoorbeeld een kaasschaaf of een ander plat ding.

Echte Thaise viskoekjes
Voila: Originele, Thaise viskoekjes van featherback fish.


Reacties

Thaise viskoekjes (Tod Man Pla) — 12 reacties

  1. Robin,
    Ook ik was aan het zoeken en kwam het volgende tegen. De vis die ze gebruiken is een Pla Grai een Chitala Ornata. Maar het vissebeest kan ook vervangen worden door Talapia. Andere vissoorten blijken minder stevig te zijn en worden minder stevig.
    Ik ga je zeker op de hoogte houden van mijn escapades maar moet even wachten. Zaterdag of zondag a.s. misschien Phad Tai met Thot man Pla.
    Je hoort van me.

    Remi

  2. Ben benieuwd of je die lokale vis gaat vinden.
    Ik sla de vissen in de vriezer van de toko meestal over, maar misschien is ie wel gewoon te koop!

  3. De lokale vis helaas niet gevonden, altans niet in de diepvries. Wel leverbaar door Smitvis in Schiedam/Rotterdam.
    We hebben vandaag TMP gemaakt maar met een beetje te veel eiwit. De smaak wat prima maar na het bakken zakte ze een beetje in en waren aan ze zachte kant, wat overigens wel gewaardeerd werd.
    De vispasta is eenmaal ontdooid een waar plaksel.

    Remi

  4. Ik heb ook nog af en toe gekeken/gezocht maar niks gevonden.
    Om zo’n vis nou speciaal te bestellen om hem vervolgens helemaal tot mousse te blenderen of stampen vind ik dan ook weer een beetje zonde. Ik doe het wel met die zakjes vispasta uit de vriezer. ;-)

    Dat inzakken na het bakken herken ik wel! Volgens mij hoort dat ook.
    Kijk, in de pan bollen ze op :

    OpbollendThaise Viskoekjes

    En zo gauw je ze uit de pan haalt zakken ze in en verschrompelen een beetje :

    Imploderend Thais Viskoekje

  5. We hebben ze eindelijk weer eens gemaakt. de pasta, eenmaal ontdooit is een kleverige troep. Ik maakte de fout om te veel ei toe te voegen waardoor de koekjes na het bakken/frituren behoorlijk inzakte.
    De smaak was overigens goed maar het werken met de kleverige pasta is een crime, wat een kleverige massa.

  6. Remi, aan die kant-en-klare pasta hoef je juist helemaal geen eiwit meer toe te voegen. Alleen de smaakmakers zoals currypasta. Maar kleverig is het inderdaad! Ik gebruikte een spuitzak. Ik heb die tip nu boven in de post verwerkt, hopelijk voorkomt dat meer geklieder. :-)

  7. Probeer dit recept:

    150 Gr wit vis ( behalve kabeljauw )
    1 inktvis tube
    1 ei
    2 el goede kwaliteit curry pasta
    1 tl suiker
    1 tl vissaus

    Meng alles goed door elkaar in een kom en doe daarna in de mixer tot alles 1 mooie kleur wordt ( zalm oranje)
    Snij
    10 limoen blaadjes hele fijne reepjes
    8 kousenband heel fijne ringen

    Meng ze door de pasta heen.
    Frituur op 150-170 graden voor 2 min en draai ze om
    Oranje is een mooie kleur – bruin is net te donker

    Groetjes
    Thais koken met Noi

  8. Dank je, Noi! Ik weet zeker dat er lezers zijn die toch liever zelf aan de slag gaan met vis dan die kant-en-klare pasta gebruiken.

    Vraagje : heb jij die vis (Chitala Ornata)die ze in Thailand gebruiken voor deze koekjes wel eens in Nederland gezien? Diepvries of vers?

  9. hoe krijg je dat het een beetje taai wordt ik kan de gewone wel maken maar ik krijg de juiste structuur niet. Iemand tips voor mij bedankt!!

  10. Hallo allemaal, Ik heb de site net ontdekt, en word hier echt heel blij van. Voor de viskoekjes gebruik ik als basis het recept voor Tod man Kung van Dokkoon Kapueak (Boo Raan) hier vervang ik de helft van de garnalen voor een stukje stevige witte vis (Zeebaars, Rode Poon, en als ik niets anders heb een stukje Kabeljauw) Om te voorkomen dat er taaie stukjes limoenblad in de viskoekjes komen, maak ik een paar uur van tevoren, een infusie van Djeroek Poeroet. Een stuk of 8 blaadjes in een kopje kokend water, en dat een paar uur laten staan, door de maizena of aardappelmeel wordt dit weer gebonden daarmee krijgt de vispasta een heerlijke limoensmaak.
    Dankjewel voor de heerlijke recepten.
    Klaas

  11. Dank je en welkom Klaas. :-)
    Ik moest even googelen, want ik kende chef Dokkoon Kapueak en haar restaurant Boo Raan nog niet. Terwijl het volgens Michelin het beste Thaise restaurant in de Benelux is. Misschien dat ik haar kookboek ook bestel, wat Knokke ligt wel een beetje uit de richting voor mij om te gaan eten.

    De Thaise Keuken van Boo Raan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *