Thit bo kho is een beroemd runderstoofpotje uit Vietnam, eerder kruidig & warm dan pittig. Bijzonder door het gebruik van steranijs en Thaise basilicum, al is het met normale basilicum of zelfs helemaal zonder basilicum ook al lekker. Het is gewoon weer eens wat anders dan een bœuf bourguignon of oma’s sudderlapjes, maar niet eens zo heel anders. Gewoon een lekker runderstoofpotje. In Vietnam, met zijn Franse invloeden eten ze het vaak met baguette, lekker soppend in de saus. Als ontbijt.
RECEPT
500g runderstoofvlees (bv magere runder-, rib-, of sucadelappen)
2 tl kurkuma (koenjit)
2 el (arachide) olie
3 sjalotjes, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 rode chilipepers, fijngehakt
2 stengels citroengras, superfijngehakt
1 el kerriepoeder
1 el gemalen steranijs (of 3 hele, geroosterd en tot poeder gemalen)
2 dl hete runder- of kippenbouillon. (tip: bouillon + sojasaus + vissaus kan voor sommigen te zout uitpakken, gebruik dan water ipv bouillon)
2-3 el Vietnamese vissaus
2 el lichte sojasaus
1 el (ruwe riet)suiker
zout en zwarte peper
½ bosje verse thaise basilicum, zonder stelen
1 rode ui, in dunne ringen voor de garnering
Snijd het vlees in blokjes, meng het met de kurkuma en zet het apart.
Bak sjalotjes, knoflook, chilipeper en citroengras in wat olie tot het geurig is.
Voeg kerriepoeder en de helft van het steranijspoeder toe en bak 10 sec mee.
Voeg het vlees toe en bak het vlees een beetje bruin.
Voeg warme bouillon, vissaus, sojasaus en suiker toe.
Breng aan de kook, voeg extra warm water toe zodat al het vlees onder staat en laat sudderen tot het gaar is. Ik zou zeggen minstens 4 uur, maar het veiligste is om stoofpotjes altijd een dag van tevoren te maken. Dan kun je het zonder stress laten pruttelen zolang als nodig is en bovendien is stoofvlees de volgende dag nog lekkerder ook. Meer maken om in te vriezen is altijd een goed idee.
Voor serveren proeven en op smaak brengen met peper, zout en de rest van het steranijspoeder. Eventueel de saus binden met een maizenapapje (2 tl maïzena + 1 el koud water).
Thaise basilicum in reepjes en rode ui in dunne ringen toevoegen en serveren met witte rijst en bijvoorbeeld sperzieboontjes. Of met baguette dus!
NB. Het citroengras moet echt heel erg fijn gesneden of geraspt worden (zie foto), als dat niet gaat lukken kun je hem uiteindelijk toch beter in zijn geheel & gekneusd mee laten sudderen. Want middelgrote stukjes citroengras in je stoofvlees is niet lekker.
Het was erg lekker! Ondanks dat ik te lam was om Thaise basilicum te halen en de rode ui vergat toe te voegen. En ondanks de stooftijd van maar drie á vier uur was alles heerlijk mals. Helaas had ik vlees gehaald (laten meebrengen eigenlijk) bij de AH en kon ik 1/3 wegsnijden omdat dat vol zenen zat, grrr.
Ik hield wel veel vocht over. 2 tl maizena bond dat nauwelijks, maar goed.Ik had er aardappels bij ipv rijst omdat dat zo uitkwam, geen probleem.
Ik was wel een beetje verrast door het kerriepoeder, dacht altijd dat dat weinig met Azië te maken had (nou ja, natuurlijk wel, maar dat het gewoon een westers/verwesterd product was, die standaard potjes.)
Maar erg de moeite waard dus, mede dankzij de heerlijke steranijs.
Ha, dat was ook precies wat mij in eerste instantie tegenstond toen ik het recept las: die kerrie! Heb ik normaal gesproken ook iets tegen. Maar niet omdat het Westers zou zijn, tssss, post over kerriepoeder niet gelezen? ;-)
Erg Vietnamees is het niet natuurlijk niet, kerriepoeder. Maar ook daar laten ze zich al heel lang beïnvloeden door andere keukens.
Gelukkig is het uiteindelijk de overdaad aan steranijs die het gerecht zo bijzonder maakt en speelt de kerrie een bijrol. De rauwe ui en Thaise basilicum maken het nog bijzonderderder, maar zonder is ook al lekker inderdaad. Fijn te horen dat jij het ook erg de moeite waard vond. Thanks.
Dag,
Wat een smulgerecht is dit zeg! En een leuke variatie op een gerecht zoals ik dat maak (naar een recept van Ken Hom): een bijna warm winters gerecht!
In reactie op Boudewijn twee tips:
– haal lamsvlees bij de Turkse/Marokkaanse slager. Je staat er dan met je neus bovenop wat ze afsnijden of je uit de vitirne aanbieden (mooier en goedkoper dan AH!).
– laat tijdens het sudderen de deksel van de pan, dan verdampt al veel overtollig vocht. En wordt het te droog kan je altijd weer wat water toevoegen.
Dag!
Prakkie
(prakkie.wordpress.com)
Bijgaand de toegezegde variatie.
Ik heb er ook gelijk een verwijzing in opgenomen naar jullie Vietnamees stoofvleesgerecht.
https://prakkie.wordpress.com/2011/12/26/gestoofd-rundvlees-vietnamese-stijl/
Dag!
Prakkie
Dit recept ga ik ook proberen. Hiervoor ga ik de sucadelappen variant proberen ;-)
Ik blijf dit maken. Ik moest de afgelopen twee dagen alleen eten en wilde niet teveel junkfood eten dus dit klaargemaakt. (Met een zelfgekweekte habanero-peper er heel in, om eens te kijken hoe dat zou gaan.Lekker, flink scherp, net niet té.)
Maar ik at het een beetje vrijgezellig: zonder rode ui en basilicum, en met stokbrood en één dag zelfs met wat groente. Bij elke hap zat ik in mijn eentje smulgeluiden te maken.Waarom is het zo lekker? Ik dacht eerst de sojasaus en vissaus-combinatie, want die proefde ik duidelijk, maar dat is het niet alleen natuurlijk. Ik ga eens proberen om de saus in wat snellere gerechten (prutjes) te verwerken. En het was nog steeds wat vochtig, maar dat is juist heerlijk met stokbrood.
Volgens mij is het de steranijs. Of nou ja, alles gewoon. :-)
Tijd dat ik het ook weer eens maak. Soms verdwijnt het van mijn rader. En zonder ui en basilicum klinkt bekend. Zeker als je een portie uit de vriezer eet.
vraagje kan het ook in de slowcooker?
Absoluut!
Van een Cambodjaanse vriendin kreeg ik ooit verrassend lekker bo kho te eten. Zij, en ik vanaf toen ook gebruiken de kruidige blokjes Bo Kho. Deze zijn voor 0,59 € te koop bij Amazing Oriental.ik voeg er nog steranijs, knoflook, gember,sereh en djeroek purut aan toe.
All time favorite. Dag tevoren bereiden geeft intensivering van smaken.
Zit momenteel weer in de Creuset, op het gas om zo in de hooikist tot smakelijke hoogte te garen. Weet even niet hoe een plaatje toe te voegen anders liet ik een voorbeel zien van de blokjes in se verpakking.
In hun webshop zijn er geen hits op “bo kho”.
Een plaatje kun je altijd naam me mailen, dan edit ik hem in je comment. Plaatje van het eindresultaat is ook altijd leuk. :-)
Absoluut een aanrader wat een heerlijk gerecht ik heb hiervoor sucadelappen gebruikt na 7 uur pruttelen heerlijk mals
Goed te horen. :-)