Takoyaki is een Japanse snack, een soort bol poffertje met in het midden wat octopus, rode gember en andere smaakmakers. Eroverheen gaat okonomiyakisaus, kewpie mayonaise, aonori en bonito flakes. Maar omdat octopus niet altijd makkelijk te krijgen is maak ik het met stukjes grote garnaal. Vroeger gebruikte ik een Hollandse poffertjespan (zie foto onderaan de post), maar in een Japanse gaat het beter (zie foto bovenaan de post). Lees voor je aan de slag gaat alle posts over de ingrediënten die je nodig hebt en meer over de takoyakipan en kijk dit filmpje om de techniek van bakken en draaien te zien.
TAKOYAKI RECEPT
Beslag
1 losgeklopt ei
340ml ijskoud water
½ tl dashi-poeder
½ tl zout
1 tl sojasaus
100g zachte bloem
Vulling
150g gare octopus
(of rauwe garnaal)
4 el tenkasu
6g beni shoga
2g sakuraebi
Garnering
Okonomiyaki saus
aonori
Kewpie mayonaise
bonito flakes
lente-ui in dunne ringetjes
Meng bloem en water met een garde tot beslagje, voeg het losgeslagen ei, dashipoeder, sojasaus en zout toe en meng. Doe eventueel over in een maatbeker of iets waarmee je makkelijk schenkt.
Verhit de pan, vet in met wat olie en als die heet is schenk je de uitsparinkjes bijna vol. Laat er een stukje octopus in vallen, besprenkel met de andere smaakmakers. Draai de poffertjes zo gauw dat kan een kwartslag (bekijk een filmpje op youtube om moed te krijgen, het is wel te doen, maar valt nog niet mee). Wacht even en draai nog een kwartslag. Blijf daarna draaien tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Leg op een bord. Okonomiyakisaus erover, de aonori, de mayonaise, de bonitovlokken en de lenteui. Warm opeten!
Over de bloem voor takoyaki
Het lekkerste is een bloem met een laag glutengehalte te gebruiken zoals bapaomeel of cakemeel (let op: niet cake mix). Er zijn ook kant-en-klare mixen voor okinomiyaki (lekker, maar prijzig). Met gewone bloem lukt het natuurlijk ook, maar het resultaat zal iets minder fluffy/zacht zijn. Trucje om het toch weer zachter te krijgen: vervang 1 eetlepel van de gewone bloem door maïzena.
Verschil met poffertjespan
De “kommetjes” in een poffertjespan zijn breder en minder diep. Hier zie je de 2 pannen naast elkaar:
Takoyaki gemaakt met een Hollandse poffertjespan :
HOLLANDSE TAKOYAKI MET APPEL, SPEK EN STROOP
Beslag
1 losgeklopt ei
340ml ijskoud water
1/4 tl zout
1/2 tl suiker
100g zachte bloem
Vulling
75g ontbijtspek
75g appel of nashipeer
Garnering
Zeeuwse appelstroop
Poedersuiker
Bak de dobbelsteentjes ontbijtspek zachtjes uit en laat uitlekken op keukenpapier. Bak wat rozemarijn mee als extra twist. Met plakjes ontbijtspek kan het ook, verkruimel die na uitbakken in stukjes. Meng bloem en water met een garde tot beslagje, voeg het losgeslagen ei, suiker en zout toe en meng. Doe eventueel over in een maatbeker of iets waarmee je makkelijk schenkt. Verhit de pan, vet in met wat olie en als die heet is schenk je de uitsparinkjes bijna vol. Laat er wat uitgebakken spekjes en blokjes appel (of nashipeer) in vallen. Draai de poffertjes zo gauw dat kan een kwartslag (bekijk een filmpje op youtube om moed te krijgen, het is wel te doen, maar valt nog niet mee). Wacht even en draai nog een kwartslag. Blijf daarna draaien tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Leg op een bord. Stroop erover en een beetje poedersuiker. Warm opeten!
Briljant idee, die Hollandse versie! Ik ga een takoyakipan krijgen voor mijn verjaardag, dus daarna kunnen we los!
Meer tips uit de praktijk zijn altijd leuk! Dus kom gauw terug. ;-)
In Japan hebben we ook de vegaversie geleerd. Met shi take dashi en zeewier. Overnacht 1 hele gedroogde shitake weken in 340ml water. Voor de vulling gebruik je stukjes gedroogd zeewier (wij hebben het meegenomen uit Japan, volgens mij hier niet verkrijgbaar dus neem wat je wel kan kopen), de in blokjes gesneden shitake, tempura kruimels, lenteui en gember. Het is lekker om de takoyaki als ze klaar zijn op je bord te versieren met aonori, kelppoeder en nori in reepjes. Voor wat pittigheid Japans chillipoeder eroverheen.
Klinkt goed!