Hoe heet het?
Turnipcake, rettich cake, daikon cake, radijs cake, rapentaartje, carrot cake, loh bak goh, luóbo gāo / 萝卜糕
Wat is het?
Turnip cake is een soort cake gemaakt van in ieder geval geraspte Chinese rapen (een soort daikon, rammenas, rettich, ook wel chinese radijs genoemd) en rijstebloem. Het mengsel wordt eerst anderhalf uur gestoomd in een cakevorm. Daarna worden er vierkante plakken van gesneden die goudbruin worden gebakken in een beetje olie. Naast chinese rapen en rijstebloem kunnen de ingrediënten variëren. Gedroogde garnaaltjes, shii-takes, Chinese worstjes, chinese ham, stukjes wortel en/of lente-ui.
De cake heeft een beetje een vettige, plakkerige beet, als een dikke, ongare pannenkoek. Het stelt natuurlijk niet veel voor, maar toch heeft het wel wat. Of misschien juist daarom wel?
Hoe te gebruiken?
Als je ze kant-en-klaar koopt, een klein beetje laten ontdooien en dan op matig vuur goudbruin bakken, een paar minuutjes per kant. Serveren met sojasaus, chilisaus, oestersaus of welke saus je lekker lijkt.
Tips, weetjes & recepten
- Ondanks de engelse naam (turnipcake) en ondanks de engelse ingrediëntenlijst (turnip) zit er geen turnip/knolraap in. Eenzelfde soort spraakverwarring is er in Maleisië, daar noemt men het carrotcake, ook al komt er geen wortel aan te pas. De vertalers van Masterchef Australië maakten er “rapentaartje” van. Ik denk dat het nooit meer goed komt met de naam.
- Recept: zelf turnip cake maken
- Klik voor alle posts: met of over rettich onder elkaar
Wat is er te koop?
merk: Mong Lee Shang 万里香牌 land van herkomst: Taiwan etiket: Turnip Cake 萝卜糕 (diepvries) ingrediënten:water, rijst, rettich, zetmeel, plantaardige olie, suiker, ui, zout, kruiden, droge garnalen prijsindicatie: € 2,20 (640g) |
|
merk: geimporteerd door Exostar land van herkomst: Vietnam etiket: Gateau Lo Pak Ko ingrediënten: garnalen, rettich, pinda, taro, ui, knoflook, rijstmeel, kruiden (diepvries) prijsindicatie: € 3,95 (600g) |
|
merk: Umeville Food land van herkomst: Taiwan etiket: Taro Cake / 芋頭糕 ingrediënten: rijstmeel, maïszetmeel, taro, zout, suiker, water prijsindicatie: € 1,75 (450g) NB. Kleine, lieve, mini cakejes. Zien er na bakken zo uit: foto |
Ik heb die van mong lee chang ook eens gehad veel minder van smaak dan die ik heb.
Oh, dat geloof ik meteen! Die op de tweede foto, die van jou dus, die hadden ze niet. Ik weet wel, als je gaat dimsummen, dat het de ene keer lekkerder is dan de andere. Of dat aan het merk ligt of dat ze het zelf, vers maken weet ik niet. Het staat wel op mijn lijstje van “nog eens zelf maken”. Dan zal ik het vast beter snappen, waar dat verschil ‘m nou in zit.
De chinese restaurants maken ze zelf,ik heb ze ook ooit gemaakt wel veel werk maar leuk om te doen ik heb het orginele recept ervan.
Die van mong lee chang is echt de minste kwaliteit die er van is en de plakjes zijn te dun normaal is zo,n plak de helft dikker.
Deze rettichcake is echt onwijs lekker als je hem ‘zelf’ maakt.
Het kost dan wel wat aandacht/tijd en liefde om hem te maken, maar dan heb je ook wat :D
Mijn vader maakte hem vroeger echt onwijs vaak om gewoon als tussendoortje te eten of voor bij de ‘warme lunch’
Ga ik zeker nog eens doen!
Heb je het recept robin? anders krijg je het van mij wel.
Ik heb een beetje een ingewikkeld recept liggen. Of nou ja, niet ingewikkeld, maar met stukjes chinese worst en nog meer ingredienten. En ik geloof dat dat me laatst ervan weerhield eraan te beginnen. Dus ja, als je een recept hebt voor “kale turnipcake”, graag.
Ik heb denk ik hetzelfde recept dan jij hebt ook met chinese worst en gedroogde garnalen,van kale retich cake heb ik geen recept van.
Het ligt aan de rijstbloem beslag en rettich ratio. Vaak heb je bij kant en klaar spul dat ze weinig rettich gebruiken..
Ik vind het zelf eigenlijk erg simpel om te maken. Op mijn blog heb ik een receptje staan :).
Ok, toegegeven: ik speel wel vals en gebruik een keukenmachine om rettich in kleine stukjes te krijgen ipv met hand te snijden.
Oooh ja.. als je recept zonder de garnaaltjes en wax sausage wilt hebben, is dit natuurlijk hetzelfde recept, maar dan zonder dat spul.. duh..
Leuke site Chrystal kijk ook naar mijn site ook erg leuk.