Hoe heet het?
Rijstmeel, rijstbloem, rice flour, rice powder, komeko (Japan), mǐ fěn / 米粉 (China).
Of: kleefrijstmeel, ketanmeel, sweet rice flour, glutinous rice flour, mochiko (Japan), nuò mǐ fěn / 糯米粉 (China).
Wat is het?
Rijstmeel is eigenlijk niks anders dan gemalen, ongekookte rijst. Als je maar een beetje nodig hebt kun je ook gemakkelijk zelf wat rijst fijnmalen in een koffiemolen. Let op dat er 2 soorten zijn. De ene gemaakt van gewone rijst, de andere van kleefrijst. Die twee zijn niet zomaar onderling uitwisselbaar. Een gerecht kan echt finaal mislukken als je de verkeerde soort gebruikt.
Hoe te gebruiken?
In het Westen wordt rijstmeel vooral gebruikt als vervanger van tarwemeel in glutenvrije diëten. Let op dat die vervanging meestal niet gewoon 1 op 1 is. Het is dus raadzaam een aangepast recept op te zoeken van iemand die daar ervaring mee heeft. In het Oosten wordt rijstmeel gebruikt als bindmiddel, maar ook als basis van gebak. (bijvoorbeeld kleefrijstmeel in mochi) En natuurlijk als basis van allerlei soorten noodles en rijstproducten.
Zelf rijstmeel maken?
Neem wat ongekookte, rauwe rijst en maal die in een minuut of twee fijn in een electrische koffiemolen. Het wordt niet zo fijn als rijstmeel uit de winkel, maar wel fijn genoeg om gewoon door een zeef te gaan. Als je het per se nog fijner wilt kun je daarna nog met een vijzel aan de gang.
Tips, weetjes & recepten
- Recepten: glutenvrije cakes en koekjes
Recept: onde onde (Indonesische kleefrijstbolletjes, gerold in sesamzaadjes met zoete mungbonen-vulling) - Ook al doet de naam glutinous rice misschien anders vermoeden, ook kleefrijst is glutenvrij.
- Er is ook nog zoiets als Cooked Glutinous Rice Flour (aka Gao Fen / 糕粉). Dat is zeker niet zomaar te vervangen met bovenstaande rauwe kleefrijstbloem. Misschien later meer daarover.
Wat is er te koop?
is dit net zo iets als mochiko, ik wil namelijk nog een keer in de toekomst ichigo daifuku
Yep, mochiko is kleefrijstmeel/ketanmeel. Dus niet gewone rijstmeel. Ik zal het er zo eens bij zetten.
En ja, van kleefrijstmeel maakt men mochi.
Hi Robin, leuke site!
Even een vraagje. Voor Koreaanse recepten heb ik die Mochiko nodig; weet je waar ik die in Nederland kan kopen? Ik heb geprobeerd met gewone ketanmeel, maar de smaak daarvan is heel anders en verpest het gerecht.
Als je me kunt helpen ben ik helemaal gelukkig!
groetjes
Hee, dat is gek, ik zou bijna durven zweren dat Mochiko en ketanmeel echt hetzelfde zijn! Wat raar zeg, dat je er zo’n slecht resultaat mee krijgt. Voor echte Koreaanse of Japanse mochiko zou je eens langs kunnen gaan bij een van de Japanse winkels of Koreaanse winkels. ( <= klik voor overzicht) Interburgo of Dank hebben het vast wel, maar de anderen misschien ook. Ik zou ze van tevoren even bellen, dan weet je zeker dat je niet voor niks gaat. Bij een "gewone" toko geef ik je weinig kans. Ik zal er eens op letten. Of misschien heeft iemand anders een tip.
Hoi Robin,
Ik heb altijd begrepen dat Mochiko gemaakt is van voorgekookte rijst en vervolgens gedroogd en gemalen en Ketanmeel van ongekookte rijst wordt gemaakt. Vandaar dat de smaak misschien verschilt tussen beiden? Groetjes.
Aha, dat zou heel wat kunnen verklaren ja. Dan wordt het denk ik tijd dat ik er eens induik en wat homemade mochi ga maken. :-)
WELKE RIJSTBLOEM MOET IK NEMEN VOOR BIJMENGEN IN PANNENKOEKENMEEL
Ik vermoed de gewone rijstbloem, niet die gemaakt van kleefrijst. Maar ik heb daar verder geen enkele ervaring mee, ik gok maar wat.
goede site. duidelijke uitleg. mijn dank.beide zijn dus glutenvrij maar kan ik er ook van uitgaan dat het voor mij veilig is en hier geen kruisbesmetting heeft plaatsgevonden bij het verwerken?
Daar zou ik echt geen antwoord op durven geven. Ik vermoed van wel, maar daarvoor moet je echt bij de betreffende fabrikant zijn.
Weet iemand, of ik Klepon ook van gewone rijstmeel kan maken? Wellicht in combinatie met tapioca ??? Of dat Klepon uitsluitend van kleefrijstmeel gemaakt wordt? dankjewel
Waarom zou je dat willen? Ik zou het echt niet doen. Of probeer eerst een klein mengseltje. Ik denk dat je het dan snel opgeeft.
Kun je ook rijstmeel zelf maken voor tjendol? Zoja, welke rijst is dan het beste.
groetjes Bea
Ik denk dat alle soorten witte rijst daarvoor geschikt zijn, zolang het maar geen ketan/kleefrijst is. Ik zou het eerst met slechts een beetje rijst proberen. Want ik vraag me af hoe de fliebertjes worden als je de rijst niet echt superfijn gemalen krijgt…
Ik zou denk ik toch gewoon het liefste mungbonenmeel gebruiken…
Dankje Robin, denk dat ik dan morgen maar even langs de toko ga :)
Okay, kijk dan uit naar zo’n rolletje mungbonenmeel, dat is speciaal gemaakt om fliebertjes te maken!
Fijne website met veel informatie. Ik kijk hier regelmatig voor achtergrondinfo voor mijn bakblog met oa glutenvrije recepten: https://dasanderekoek.wordpress.com/
Ik heb geprobeerd van zelf rijstmeel te maken maar ik krijg hem ni fijn.
Ik heb eerst met de blender gedaan, dan daarna in de koffiemolen en dan nog met de groenten snijder van de mixer.
Ik krijg er geen fijn meel mee.
Het blijft zo grof als griesmeel
Wat kan ik nu nog doen
Naar de winkel gaan om een pak rijstmeel te kopen ;)
Is het een ouderwetse hand-koffiemolen of een electrische, Weiremans? In mijn electrische koffiemolen wordt het wel fijner dan griesmeel, maar niet zo fijn als in de winkel. Ik denk dat als je het echt poederfijn wilt hebben je nog met een vijzel aan de slag moet.
Ik heb het net nog even zelf geprobeerd en vind het resultaat best acceptabel, voor als je maar een beetje nodig zou hebben:
Pffff, wat een gedoe.
interessant artikel maar het wel een taalfoutje: Als je het perse nog fijner wilt
moet zijn ‘per se'(twee woorden) en niet persé of perse etc.
Zinnen beginnen met een hoofdletter Annika en je bent het woord ‘heeft’ vergeten in je eerste zin.
Geeft niks, dit is een site voor liefhebbers van de aziatische keuken en niet voor taalpuristen ;-)
Toch hou ik niet van taalfouten, dus ik heb het meteen veranderd! Thanks, Annika. :-)
Altijd leuk met die betweters, of is het nou bedweters?
Stomme vraag misschien. ik wil kue lapis maken en in het moderne tecept hebben ze het over rijstemeel maar als ik het oud indische kookboek erbij neem hebben ze het over ketanmeel. welk meel kan ik nu het bste gebruiken want ik ge niet in z’n geheel het hele oude recept gebruiken van 1929 maar de recepten van dezer tijd varieren ook wel heel erg. Wat is nu het juiste dan???
Voor kue lapis zou ik zeker geen ketanmeel gebruiken. Ik denk dat dat niet goed gaat. Ik gebruikte ooit ketanmeel (=kleefrijstmeel) in plaats van gewone rijstmeel om gestoomde rettich cake te maken en dat ging niet goed:
Hallo! Ik probeer Higashi te maken, maar er wordt verwezen naar ‘cooked’ glutinous rice flour. Is dit een andere variant dan traditionele glutinous rice flour? Ik kan er echt nergens iets over vinden..
Ja, dat is blijkbaar iets anders! Ik kende het niet, anders had ik er wel wat over geschreven, want ik snap dat je nu nog vragen hebt.
Maar hier is een post (in het engels) waar er meer over te lezen is : Guai Shu Shu. Je kunt het in het uiterste geval ook zelf maken, als raden ze dat niet aan.
Ben toch nog steeds op zoek naar een adres in West brabant, of een webshop, waar ik de enig echte Mochiko van Koda Farms kan kopen…..wie helpt??
Ik heb ee nrecept gevonden voor Orange Chicken, dit vraagt om rijstbloem maar vermeld niet welke soort. Welke kan ik het best gebruiken? (Recept is Koreaans als dat helpt)
Als het er niet expliciet bij staat kun je er vanuit gaan dat het meel/bloem van gewone rijst betreft, niet van kleefrijst.