Hoe heet het?
Rijstsiroop, rijststroop, bruine rijstsiroop, brown rice syrup, Korean syrup, cooking syrup, ssalyeot / 쌀엿 (Korea)
Algemenere namen: oligosaccharides / oligo-dang / 올리고당 en cooking sugar / 요리당
Wat is het?
Rijstsiroop is een soort stroop die op een natuurlijke manier wordt gewonnen uit zilvervliesrijst. De zilvervliesjes zorgen voor de bruine kleur. Rijstsiroop smaakt een klein beetje als oerhollandse keukenstroop, alleen iets minder zoet.
Hoe te gebruiken?
In elke Koreaanse keuken staat wel een flesje rijstsiroop (of maissiroop, die twee zijn redelijk inwisselbaar) om koude sauzen te zoeten, maar ook om ze stroperig en glanzend te maken. Wokgerechten krijgen een mooie glans door een lepeltje rijstsiroop. Buiten de koelkast nog jaren te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- In Korea kent men ook nog een vergelijkbare, heldere siroop gemaakt van mais: mulyeot / 물엿. De twee zijn onderling goed verwisselbaar.
- Wordt in “verwesterde” Koreaanse recepten vaak vervangen door bijvoorbeeld ahornsiroop, kandijstroop, golden syrup, honing of gewoon wat suiker. Dat kan meestal ook prima, maar lees in de blogpost van David Lebovitz wanneer je beter geen substituut gebruikt.
- Recept: Gamja Jorim (Koreaanse aardappelblokjes)
- Lees de andere posts: Aziatische suikers & siropen op een rijtje
Wat is er zoal te koop?
I finally bought a bottle of this korean rice syrup yesterday. I can’t read Korean, but the only thing I can make out is these 3 characters which look similar to what you wrote. 요리당
I am gonna make a sidedish Potato Jorim with this syrup. Hope it turns out well. :) http://bit.ly/13oNyNM
요리당 means “cooking syrup” so it could also be the other one made of corn instead of rice: mulyeot / 물엿. But I don’t think it will make any difference for your recipe. Actually, your recipe asks for corn syrup, not rice syrup.
But mine looks very brownish. Ingredients are sugar, water, frutooligosaccharide, dextrin. No mention of rice. :S
Korean text is so difficult, I tried to write down what you posted on the 2 syrups to compare with what is being sold in the chinese store, but I gave up, and I just bought the one that has a longer expiry date :p
Then I think it’s rice syrup too. :-)
i just bought this Rice syrup in Jakarta, but is it gluten free?
I don’t know for sure. You’d better ask the producer. Their email is: webmaster@daesang.com
bruine rijststroop is te koop bij de Chinese boot daar is een supermarkt op.Hij ligt bij de parkhaven in Rotterdam.
Ja, daar kocht ik die onderste, enigzins platte fles met ruitjes ook! :-)