Bij de toko koop verkopen ze frietsticks, dezelfde als in het chipsvak van de supermarkt, maar dan ongezouten. Het voordeel is dat je ze zelf kunt kruiden. Gewoon met Sichuan gunpowder, garam masala, kerriepoeder of een eigen kruidenmengsel. Maar het lekkerste is toch deze sambal goreng kering kentang! Spicy, sweet & sticky. En helemaal niet moeilijk te maken.
RECEPT SAMBAL GORENG KERING KENTANG
Men neme
500g frietsticks van de toko
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, nog fijner gesnipperd
Bak de ui in wat olie in 5 minuten enigzins bruin.
Voeg op het laatst de knoflook toe en bak even mee.
Voeg dan toe en bak even mee:
1 el sambal oelek
1/2 el pedis (of 1 tl trassi)
1 cm laos, geraspt (of 1/2 tl laospoeder)
1/2 tl zout
Voeg dan toe:
100g goela djawa (of bruine suiker)
1 blaadje salam
1 el rijstazijn
Verwarm dit voorzichtig door tot de suiker goed is opgelost. Pas op dat de suiker niet verbrandt. Ik gebruikte goela djawa siroop uit een flesje, in dat geval moet je iets langer roeren om de saus wat in te koken. De bedoeling is dat de saus straks als een kleverige enigzins gecarameliseerde laag om de frietsticks heen gaat zitten zonder dat die zompig worden. Als je denkt dat de saus zover is roer je de frietsticks door het mengsel en laat het afkoelen.
Lekker met een biertje!
PS 1. Ook lekker met tempeh. (Zoals ongeveer in dit recept: tempeh kering)
PS 2. Of met zoete aardappel friet sticks. Als je die kunt vinden.
PS 3. Sommige toko’s verkopen ook bakjes kant-en-klare kentang kering.
lijkt mij lekker.
Dit ga ik maken voor komende zaterdag, zo leuk al die recepten hier! Hoe ver van te voren kan ik dit maken? (zonder dat het smaak of textuur verliest)
Het is hier meestal binnen een dag op! ;-)
Maar ik denk dat je het zeker 1 dag van tevoren klaar kunt maken en waarschijnlijk wel 2 of 3 of 4 dagen ook. Het wordt misschien ietsiepietsie zachter, maar het blijft lekker.
Laat je weten hoe het beviel? En hoe lang van tevoren je het uiteindelijk maakte? Nu ben ik wel benieuwd geworden.
Het was lekker en werd erg gewaardeerd! Ik heb t uiteindelijk een dag van te voren gemaakt. De knapperigheid was er wel een heel klein beetje af maar absoluut niet storend!
Ik heb je getagged in de foto’s op facebook, dan kan je zien hoe ze zijn geworden :)
Ik zag het. Een tafel vol lekkers. Yummie.
Is ook lekker om met chips te doen! (Naturel met ribbel gaat het beste)…Mijn ervaring dat het een dag houdbaar is want dan worden ze “slof”
Mijn tip is om een dubbele portie te maken. Als ik dit maak gaat er namelijk al heel veel op voordat het überhaupt af kan koelen :D Echt een super lekkere snack. Bij ons krijgen ze dan ook geen kans om slof te worden haha.
Een dubbele portie, een kilo kentang dus? Haha, cool! :-)
Je kan dit recept ook met Kellogg cornflakes doen. Ook erg lekker ,…
Oh, wat een grappig idee, sambal goreng kering kellog! :-)
Ik heb nooit cornflakes in huis, maar ik ben nu wel benieuwd.
Ik zie dat er ook wel recepten online staan, sambal kering cornflakes, lekker met ikan teri (gedroogde ansjovisjes) en pinda’s.
Ik heb een zakje kant en klaar van Toko Lien (gewoon bij de Jumbo gekocht). Ze noemen het “Javaantjes” (Sambal goreng kentang) en er zitten ook vliespinda’s bij in. Op het zakje staat dat je het voor het opdienen over je indonesische maaltijd moet strooien. Maar dat gaat dit zakje écht niet halen, dan is het wel op. Jummie!
Kan ik me voorstellen. :-)
Gaaf, ziet er heerlijk uit. Alleen heb ik geen rijstazijn in huis, kan ik het met neutrale azijn vervangen?
Alvast super bedankt
Ja hoor, kan prima. Witte wijn azijn. Of gewoon natuurazijn (of hoe heet dat tegenwoordig). Citroensap zou ook nog kunnen.
Het is gelukt, weet alleen niet hoe ik een foto kan plaatsen
Voor de pittigheid en zoetheid kan je gewoon extra toevoegen? Of raad je iets anders aan.
Heel blije kok, hartelijk dank
Je kunt foto’s mailen. Naar robin@aziatische-ingredienten.nl
Voor pittigheid kun je inderdaad gewoon meer sambal toevoegen. Of een pittigere sambal. En voor zoetheid extra ketjap of suiker.