Een specialiteit uit Java, maar geliefd in heel Indonesië en daarbuiten. Geroosterde stukjes geitenvlees, kort gemarineerd in ketjap en knoflook, geserveerd met een ketjap-saus. Beetje gefrituurde uitjes erover, paar blokjes lontong erbij, selamat makan!
Omdat ketjap hier de belangrijkste smaakmaker is geldt hoe lekkerder de ketjap, hoe lekkerder de saté kambing en de lekkerste ketjapsauzen zijn van ABC, Kaki Tiga of Bango. (klik voor een overzicht: hier) En omdat het vlees niet lang gemarineerd of gegaard wordt is het bovendien belangrijk vlees van een jong, mals geitje te gebruiken.
RECEPT
De sateetjes
400g geitenvlees in kleine blokjes van 1 a 1½ cm
3 el ketjap manis
2 teentjes knoflook, geperst
Marineer de stukjes geitenvlees in de ketjap met knoflook. Een uurtje is genoeg, maar het kan best langer. Daarna aan satestokjes rijgen. Traditioneel 3 stukjes per stokje. Veeg de marinade er een beetje af, smeer in met een wat olie en rooster boven gloeiende kooltjes rosé (=medium done). In een grillpan lukt het ook. Let op, de marinade verbrandt snel. Op een bord leggen, beetje ketjapsaus (zie hieronder) erover lepelen en serveren met gefrituurde (bawang goreng) of rauwe sjalotjes.
Ketjapsaus I
naar recept van Jeff Keasberry
1 uitje, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, nog fijner gesnipperd
1 el olie
50 ml ketjap manis
2 el citroensap
½ tl suiker
½ tl zout
Verwarm de olie in een klein pannetje, voeg de ui toe en bak rustig tot het hier en daar bruin begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak die nog even mee. Voeg de ketjap toe en laat zo nodig een beetje indikken. Breng op smaak met het citroensap, zout en suiker. Nu niet te lang doorkoken want de citroen kan dan bitter worden.
Ketjapsaus II
naar recept van Lonny Gerungan
2-4 rode rawit chilipepers (die kleintjes)
1 teentje knoflook
25g gebrande pinda’s
1 tl petis udang
3 el gesmolten gula jawa
1 el (pinda-) olie
5 el (=75ml) ketjap
2 el limoensap
zout
Wrijf eerst de chilipeper met de knoflook fijn in een vijzel (of pers de knoflook en hak de chilipeper heel fijn). Voeg de pinda’s, petis udang, gula jawa, zout en olie toe en wrijf fijn in de vijzel. Ik vind het lekkerder als de pinda’s niet helemaal fijn gemalen worden, dus ik hak die vooraf in stukjes en wrijf ze maar half fijn. Giet het mengsel in een schaaltje, roer er de ketjap door en breng op smaak met het limoensap.
Heerlijk, geitenvlees, maar ik kan het nergens krijgen… Heb jij een tip misschien?
Ik kocht deze geitenschouder hier in R’dam, op de kruiskade bij Schell.
Hier een lijstje met: verkooppunten van biologisch geitenvlees.
(daar staan ook webwinkels tussen, misschien is dat wel het handigste, gewoon laten bezorgen, bijvoorbeeld door okvlees.nl. Die hebben een goede naam wat dat betreft.)
En verder is het ook wel hier en daar te krijgen bij islamitische slagers.
Dank je, ik ga de buurtslager eerst maar eens proberen!
Marrokaanse en Hindoestaanse slagers hebben ook altijd wel geitenvlees. Turkse slagers vaak niet. In Den Haag heeft de slager op de Haagsche Mart geitenvlees én de slager in de winkel aan het einde van het vismarktgedeelte.
De satés in Singapore zijn meestal geserveerd met pindasaus, die heel lekker is. Zelf heb ik nooit ketjapsaus geprobeerd. :)
Oeps, ik haat pindasaus op de saté. ;-)
Ik vind dat ook niet lekker. Ik maak meestal een pittige tahin-saus. Dat heeft niet dat hele vette, maar is wat verfijnder van smaak, vind ik.
Moet ik ook niet over de saté. Uh-uh.
Wel lekker over de bang bang chicken!
Nee, over de saté blief ik eigenlijk altijd, alleen maar ketjapsaus. Hmm.
Smaken verschillen, gelukkig.
Sorry. :-)
Vandaag ben ik van plan om deze recept te proberen – saté ayam met citroengras, kruiden, en romige pindakaas. :)
http://www.mykitchensnippets.com/2012/05/chicken-satay-quick-and-easy-way.html
Als het lukt, dan zal ik mijn aangepast recept op mijn blog zetten.
Ik ben benieuwd.
Zei zij beleefd. ;-)
Het is gelukt! Ik gebruikte bijna dezelfde ingrediënten behalve de chilipoeder die ik verving door 1 of 2 eetlepels Thaise knoflook chilisaus. Mijn hubby vond de saus erg lekker, maar te weinig saus. Dus de volgende keer moet ik nog proberen om de recept aan te passen om meer liquide toe te voegen zonder verdunnen van de smaak.
By the way, I used dutch peanut butter (Calvé brand) which I bought while on holiday in Ameland :)
Mooi zo. Meer saus, dus dat je gewoon saté met pindasaus krijgt. ;-)
Nou, ik vind het wèl lekker hoor, saté met pindasaus.
Het licht er natuurlijk wèl aan wàt voor pindasaus het is.;-)
Ik kom wel eens “originele” recepten tegen, o,o,o, dan maar liever niets over de saté.
Maak het nog uit welk deel van de geit je het best kan gebruiken om de saté te maken? Is er een voorkeur?
@Ria hoe maak jij de tahin saus? Bij mij is die altijd een beetje korrelig.
Jaimy, Ik doe van alles, maar de crux is de tahin niet door te koken, als je het op het einde toevoegt. Dus: je moet dan snel zijn met op smaak maken.
Jaimy,
Dus de tahin niet aan de kook te brengen.
Ik denk dat het belangrijkste is dat je jonge geit gebruikt, Jaimy. Het haasje is heel chique en mals, maar ik denk dat bout gebruikelijker is.
Maar ja, ik gebruikte dus schouder, liet ‘m wel iets langer marineren (met een kneep limoensap, dat wel) en die was toch ook heel mals. Maar moet erbij zeggen dat ik die schouder zelf uitbeende en dat ik daar nogal een pietje precies in ben. De mooiste stukjes waren voor de sate, de minder mooie stukjes voor de gule kambing:
(klikken op foto voor het recept)
@Ria bedankt voor je reactie. Ga het binnenkort gelijk testen!
@Robin thanks! Gule Kambing heb ik nog nooit op, maar het lijkt me wel heerlijk! Heb sowieso zin om vaker geitenvlees te gaan eten. Het is alleen hier in Zeeland niet echt makkelijk verkrijgbaar.
Weet nu iig achter welk deel ik aan moet gaan :).
@Ria heb het vandaag geprobeerd en het is gelukt. De tahinsaus was eindelijk een keer niet korrelig :). Nogmaals bedankt.
Geitenvlees kan je via internet bestellen. Kijk bij okévlees.nl
Yep, okvlees.nl staat hierboven ook vermeld. ;-)
En ik zie dat het weer voorradig is ook. In juni waren ze helemaal uitverkocht.
Jaimy,
Ik zag je laatste reactie pas nu. Goed zeg!
Dag,
Jong geitenvlees en lamsvlees verschilt nauwelijks van elkaar. Dus je kunt ook lamsvlees gebruiken. Mooiste is dan van de achterpoot (lamsbout). Schoudervlees gebruik ik vooral voor de stoof. Volop en voordelig verkrijgbaar bij de Turkse/Marokkaanse slager. Geitenvlees heeft helaas een verkeerd imago en verkoopt daardoor hier slecht. Maar daar is dus geen reden voor.
Wil je echt het verschil tussen geit en schaap proeven, neem dan een ouder beest, maar dat leent zich meestal vooral voor stoofgerechten.
Dag!
Prakkie
(prakkie.wordpress.com)
Als het echt een heel jong geitje is kan schouder ook best, al gaat mijn voorkeur ook uit naar bout. Maar op de een of andere manier hebben mijn slagers nooit geitenbouten. Misschien dat die populairder zijn en snel weg of gereserveerd?
Hoe lang moet geit braden? Ik heb een bout aan grotere stukken
Ja, dat vind ik een moeilijke vraag hoor. Ik denk vergelijkbaar met een lam, dus ik zou een vergelijkbaar recept voor lam opzoeken op internet en dan die braadtijd overnemen.
Maar als je het toch over sate hebt, dan zou ik 1 blokje even proef bakken. Dan weet je het ongeveer, of het te eten zal zijn. ;-)
Kwam dit filmpje van Esther (chefkok van restaurant Tandjong Priok) tegen. Zij maakt Sate kambing van de rug en nek/procureur van jonge geitenbokjes en marineert ze pas vlak voordat ze op de grill gaan: https://www.youtube.com/watch?v=Nh0sY8F1CR0
Nog minder dan een uur. Dat kun je nauwelijks nog marineren noemen he? Maar ja, ik weet het, traditioneel wordt het niet gemarineerd, maar ik doe dat liever wel. Mijn bokje was ook ouder dan 10 dagen. ;-)
Dit kun je dan ook geen marineren noemen.
Geef er enkel een smakelijk korstje aan denk ik.
Super lekker saté kamping bij https://selamat-makan.nl/
De marinade in het recept is ok maar ik zou nog een halve limoen uitknijpen in de marinade. Wordt het vlees nog wat zachter van en accentueert de smaak.
Ben er gek op heerlijk ! Heb het gegeten in Indonesië ten tijde van mijn vakantie’s
✌