Saté-poeder (uit de Frans-Vietnamese keuken)

Sate poeder
Hoe heet het?
Saté poeder, satay powder, sate en poudre, mélange d’épices saté.

Wat is saté-poeder niet?
Dit saté-poeder is niet een droog specerijenmengsel om het vlees voor je sateetjes mee te kruiden. Dat noem je eerder satékruiden of satay seasoning mix.
En het is ook niet zoals de instant pindasauzen die we bijvoorbeeld kennen van het merk Ratu Culinair. Al lijkt het daar al wat meer op. (zie ook onderaan de post over petjel-saus)

Wat is saté-poeder dan wel?
Saté-poeder is een kant-en-klaar mengsel dat je kunt tegenkomen in Frans-Vietnamese recepten, maar wat we hier in Nederland en misschien ook wel de rest van de wereld niet kennen. Het ziet eruit als vochtig, rood zand. Het hoofdingrediënt is ook níet pinda, maar chili! Van de twee merken die ik in mijn zoektocht tegenkwam staan hete peper, knoflook en suiker voorop in de ingrediëntenlijst, daarna pas kwamen pinda en andere specerijen. Het is dus eerder een instant chilisaus dan wat we in Nederland satésaus noemen maar wat we eigenlijk pindasaus zouden moeten noemen.

Hoe te gebruiken?
In het kookboek Hanoi Saigon, Recepten uit Vietnam kom je satépoeder bij veel recepten tegen. Allereerst natuurlijk om er (een vrij dunne) satésaus van te maken, maar ook in simpele marinades, gelakt buikspek, soepjes, roerbakrecepten voor kip, rundvlees, garnalen en zelfs coquilles. Bijna altijd in combinatie met wat vissaus, vaak ook sojasaus. Een ruim inzetbaar ingrediënt dus. Tot slot wordt het ook gebruikt bij Vietnamese fondue: de ene helft van de pan een milde bouillon, de andere helft gepimpt met dit satépoeder.

Tips, weetjes & recepten

  • Zoek je een vervanger voor saté-poeder, dan zou ik allereerst aanraden gewoon een ander recept te zoeken. Eentje zonder dit kant-en-klare ingrediënt dat moeilijk te vinden is. Maar anders? Misschien een schepje sambal badjak en wat fijngemalen pinda?
  • Hieronder 4 verschillende “saté-mengsels” in mijn zoektocht naar de juiste (vlnr):
    1. Eigengemaakt specerijenmengsel, 2. Het juiste saté-poeder uit Frans/Vietnamese recepten, 3. Satay Seasoning Mix van Lobo en 4. Satehkruiden van Amazing Oriental.

    4 soorten saté-poeder


SATÉ POEDER (gebruikt in Frans-Vietnamese recepten)

Sate en poudre (Sing Quang Yin)
merk: Sing Quan Yin
land van herkomst: Frankrijk
etiket: Sate en poudre, sate powder, puder-sate
ingrediënten: hete peper, knoflook, suiker, zonnebloemolie, specerijen (mosterd, zoethouut), pinda’s, sesam, sjalot, zout, smaakversterker E621. Kan sporen van soja en tarwe bevatten.
prijsindicatie: € 10,95 (500g)

SATÉ-KRUIDEN (wat echt wat anders is)

saté-kruiden van Lobo
merk: Lobo
land van herkomst: Thailand
etiket: Satay Seasoning Mix
ingrediënten: suiker, maltodextrine, kruiden en specerijen (kurkuma, komijn, koriander, mosterdzaad), zout, smaakversterker: E621, gemodificieerd tapiocazetmeel
prijsindicatie: € 1,50 (35g)
Satékruiden van het huismerk van Amazing Oriental
merk: Supreme (het huismerk van Amazing Oriental)
land van herkomst: verpakt in Schiedam
etiket: Satehkruiden, Satay Spices
ingrediënten: koriander, kerrie, turmeric, paprika, zwarte peper, gember, ajinomoto E621, selderij, foenigriek, komijn, nootmuskaat, karwij, kaneel, mosterd, chillies, piment, kruidnagel, venkel, knoflook
prijsindicatie: € 3,- (250g)

De vier volkomen verschillende “saté kruidenmengsels” op een speklapje:
4 Soorten satepoeder op speklapjes


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *