Hoe heet het?
Sesam blad kimchi, perilla blad kimchi, sesame leaf kimchi, kkaennip/gaennip kimchi / 깻잎 김치 (Korea).
NB. Paarse perilla wordt in Korea “wilde sesam” (deulkkae) genoemd en het blad sesamblad (kkaennip). Vertalers vertalen dit jammer genoeg vaak letterlijk in plaats van de naam te gebruiken waaronder wij deze plant in het Westen kennen: shiso of perilla. Met sesam heeft het namelijk niks van doen.
Wat is het?
Alsof de naamsverwarring over het blad nog niet genoeg is, lijkt de benaming “kimchi” op het etiket ook niet helemaal juist gekozen. Kkaennip kimchi is eigenlijk een van de meer salade-achtige soorten kimchi, fris en vers. In dit bakje zit perilla leaf pickles / kkaenip jangajji / 깻잎장아찌. In sojasaus ingelegde perillabladeren. Ook lekker. Je proeft de sojasaus, sesamolie en chili met daaronder de donkere anijssmaak van de perilla.
Hoe te gebruiken?
Als bijgerechtje of smaakmaker, samen met een hapje rijst. Maar met iets meer moeite kun je er ook een dolma-achtig of sushi-achtig hapje van maken. In de ijskast een paar maanden te bewaren, na openen waarschijnlijk minder lang.
Tips, weetjes & recepten
- Maangchi maakt het zelf: Perilla leaf kimchi & perilla leaf pickles recipes
- Lees ook: alle posts over en recepten voor kimchi op een rijtje
- Lees ook: over rode en groene shiso
Wat is er zoal te koop?
Als iemand een adres weet waar je de verse bladeren kan kopen, hou ik me aanbevolen!
Ik zie die Amerikanen met stapels kkaennip uit hun tuin, dus volgens mij is het wel heel makkelijk zelf te kweken. In Nederland is het volgens mij alleen bij de groothandel te krijgen: makro, sligro enzo. Misschien een keer langs gaan bij Rob Baan in Monster, die teelt ze voor de Nederlandse markt. Hoewel dat dan wel de Japanse variant is, dat is ietsje anders, maar niet veel.
Gered door dit spul! Ik kocht ooit eens een blikje bij de Wah Nam Hong naar aanleiding van dit artikeltje, omdat het me wel lekker leek. Toen ik gisteren een recept wilde gaan maken van gegrillde buikspekrolletjes met shiso zat ik een beetje sip te zijn omdat ik binnen de drie uur die ik nog had geen mogelijkheid had om ergens vers shisoblad vandaan te halen. Tot mij een lichtje opging en ik na een kwartier zoeken in de krochten van mijn voorraadkast het blikje tegenkwam. En tadaaah:
(Pre-grillen)
Verrukkelijk gegeten. Dus dankjewel! :)
Cool! Het lijkt me zelfs lekkerder met dit spul dan met verse shiso!
Ja, dat leek mij eigenlijk ook wel. :)