Hoe heet het?
Verse shiitakes / 椎茸 / シイタケ (Japan), xiāng gū / 香菇 (China), Pyogo / 표고 (Korea), hed hom / เห็ดหอม (Thailand), nấm hương (Vietnam), Lentinula edodes (L).
Wat is het?
Shiitake is een Aziatische paddenstoel die groeit op dood hout. “Shii” is de naam van de specifieke boom waar ze in Japan op groeien en “take” betekent paddenstoel. Oorspronkelijk uit China en Japan, maar tegenwoordig wordt de shiitake over de hele wereld gekweekt, ook in Nederland. Er bestaan meerdere variëteiten, van klein tot groot, dik tot dun en van gaaf hoedje tot craquelé hoedje.
Hoe te gebruiken?
Schoonvegen of gewoon snel even wassen. De steeltjes kunnen taai zijn en worden daarom vaak weggegooid of voor de bouillon gebruikt. De hoedjes van de shiitakes in plakjes een paar minuten bakken op hoog vuur of mee laten sudderen in soepen en stoofschotels. In hun geheel stoven of grillen kan ook, snijd er dan een decoratief kruisje bovenop (foto) om gelijk marineren & garen te helpen.
Let bij aankoop op dat er geen vieze schimmelpuntjes op zitten of dat ze glibberig zijn. Als je er met een vinger op drukt moet ie weer terug veren. Blijft er een deuk, dan zijn ze niet goed. Van binnen horen ze roomwit te zijn. Mooie, verse shiitakes zijn in de koelkast tot nog wel 14 dagen te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Zelf thuis shiitakes kweken kan ook, er zijn ondertussen vele winkels & website waar je groeitimbaaltjes kunt kopen.
- Shiitakes zijn zeer geschikt voor het maken van duxelle of tapenade
- Let op: in recepten wordt met Chinese champignon meestal gedroogde shiitake bedoeld, maar soms bedoelt men de meer op onze champignon lijkende strochampignon. En om het spannend te houden worden verse shiitakes meestal gewoon (verse) shiitakes genoemd en niet verse Chinese champignons.
- Klik hier voor een overzicht: Aziatische paddestoelen op een rijtje
Wat is er zoal te koop?
Shiitake zijn heerlijk! Bij de grote toko’s vind ik ze duidelijk lekkerder dan uit de gewone super. En het is voordeliger… Ook omdat ze droger lijken te zijn.
Ik ben deze jongens aan het kweken op 5 eiken boomstammetjes. Theoretische opbrengst 5 kilo per jaar – en dat weer 5 jaar lang.
Het duurt anderhalf jaar voor je opbrengst krijgt, daarom probeer ik het, als experiment, ook op stro. Kreeg van de leverancier een dubbele hoeveelheid zogenaamd broed omdat ik pionier ben. (In Nederland)
Met de zogenaamde voorgeprepareerde groeibaaljes haal je de aanschafprijs er volgens mij niet uit. Wel leuk om te zien groeien.
Cool! Als je foto’s hebt ben je welkom ze hier te delen. :-)
Shitakes moeten op hout geteeld worden. Kies mooie niet te dikke stammen zonder schimmel. Het duurt niet zo lang, je moet de stammen af en toe in de sloot gooien. Dat klinkt wellicht bizar, maar zo werkt het, anders duurt het eeuwen eer je de eerste kunt oogsten. Nooit op vers hout telen, de stammen een maand of 2 laten liggen. Niet langer, dan gaatjes boren en de duveltjes met her broed erin slaan. De beloning bestaat uit de lekkerste shitakes die je ooit gegeten hebt.
@ Marel.
Shiitake op eikenhout is de klassieke wijze, maar het zeker niet de enige manier. Het Nederlands bedrijf Ekoshii-take.com bijvoorbeeld werkt met stro en geperste beukenhout. Ze exporteren wereldwijd. http://www.ekoshii-take.com/NL/de-teelt-van-shii-take
Ook onder Amerikaanse amateurs worden goede resultaten bereikt met shiitake op stro.
Je zegt: ”Het (doorgroeien van de stammetjes) duurt niet zo lang”. Ik heb dit voorjaar eikenhout geënt, goede kans dat de eerste opbrengst in 2016 is. En dan zelfs pas in de herfst. Reken gemiddeld zeker op anderhalf jaar voor je echt kan oogsten.
Onderdompelen kan de vruchtvorming op gang brengen, maar beïnvloed niet het doorgroeien van het mycelium zelf – en daar gaat het om… Zonder plant geen bloem…
Telen moet op hout dat twee weken gerust heeft. Wacht je langer, dan kunnen concurrerende schimmels ook bezit van het hout nemen hetgeen contraproductief is. Jouw advies om het hout twee maanden te laten liggen is volgens mij onjuist.
Ik weet niet of er wezenlijk smaakverschil is tussen de verschillende kweekwijzes, ik ben beide aan het proberen dus kan wellicht later een oordeel geven.
Bij Dun Yong een potje xo mushroom sauce gekocht, €1,99 voor 210 gram. Is gebaseerd op shiitake. Ze hebben het in verschillende smaken. Te gebruiken op noodles en als dipsaus. Ik vind het erg lekker op brood. Ik had nog nooit shiitake geprobeerd, maar ik ga dit zeker meer doen.
Ah, je bedoelt die potjes: X.O. Mushroom Saus ;-)
Ja, die zijn lekker he? En lekker makkelijk.
Jij weet ook echt alles hè? :D
Haha, was het maar waar! ;-)