Hoe heet het?
Witte miso, lichte miso, shiro miso / 白みそ / 白味噌 (Japan), ชิโระมิโซะ (Thailand).
Wat is het?
Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst (of soms gerst) met zout en koji. Koji is een goedje gemaakt van óf rijst óf gerst óf sojabonen dat men laat fermenteren door er een specifieke schimmel genaamd Koji-kin aan toe te voegen. Afhankelijk van de basis van dit goedje krijg je:
* witte shiro-miso (koji obv rijst)
* rode aka-miso (koji obv gerst) of
* zwarte kuro-miso (koji obv sojabonen)
Van deze drie soorten miso is shiro miso het minst zout en het minst gefermenteerd. Een goede “miso voor beginners”.
Hoe te gebruiken?
Als smaakmaker. Kan “rauw” in dressings en sausjes verwerkt worden, of warm in soepen, (lak-) sauzen en stoofpotjes. Niet te lang meeverwarmen, want de smaak loopt dan snel terug. Witte miso lijkt qua structuur een beetje op smeuïge, gladde pindakaas. De kleur is niet wit maar gelig tot roodbruin. En de smaak is behoorlijk zout met die typische smaak van fermentatie: beetje alcohol-achtig, maggie-achtig, marmite-achtig. Niet iedereen is er dol op. Gewoonlijk wordt de pasta eerst verdund met wat water en dan beetje bij beetje toegevoegd aan een gerecht, tussendoor steeds proevend of het niet te zout wordt. Na openen in een afgesloten potje in de koelkast nog maanden houdbaar, maar je zou het ook (in deelblokjes) in kunnen vriezen.
Tips, weetjes & recepten
- Ligt qua smaak redelijk dichtbij Chinese gele- en zoete bonensaus, wat natuurlijk niet raar is, want het waren ook de Chinezen die in de 6e eeuw de voorloper van miso samen met het Boeddhisme introduceerden in Japan. Klik hier voor: al die sojabonensauzen op een rijtje
- Recept: Aubergines met miso uit de oven.
Of: 5 recepten met miso van Janneke Vreugdenhil - Voor wie veel dieper in de misomaterie wil duiken is deze link misschien interessant: gevonden in google books
- Afhankelijk van de verhouding sojabonen-rijst of sojabonen-gerst, de soort rijst, de fermentatietijd (van dagen tot jaren), de soort en hoeveelheid koji en de hoeveelheid zout zijn er in Japan vele varianten miso op de markt. Teveel om allemaal te bespreken, vooral omdat ze hier toch niet allemaal te koop zijn.
- Tip: bij de ruim gesorteerde biologische supermarkt blijken meer varianten te koop dan bij de ruim gesorteerde aziatische supermarkt.
- Lees alles over miso op Just Hungry (Engels)
Wat is er te koop?
merk: Maruman land van herkomst: Japan etiket: 本つ”くり in het japans ingrediënten: sojabonen, rijst, zout, rijstmout (waarmee koji wordt bedoeld) prijsindicatie: € 4,75 (500g) |
Geeft u a.u.b. mij de verkoopadressen van soja (zonder toevoeging van suiker) en van misa in Thailand, want daar woon ik. Ook de spelling van deze producten, en van nasso in de Thaise taal, want in die taal zijn de ettiketten hier (op Koh Chang).
Hartelijke dank.
Beste Willem, ik heb omdat je het zo aardig vraagt de Thaise namen voor je opgezocht en genoteerd bij lichte en donkere sojasaus, ketjap, miso en natto. Maar waar je dit kunt kopen in Thailand, daar kan ik je hier vanuit Rotterdam echt niet mee helpen. Succes!
Goedemiddag
Ik heb pasgeleden zakjes misosoep bij de A H gekocht.
Is dit eigenlijk wel goed?
Ik bedoel,is dit ook erg gezond,
Ik heb altijd een beetje twijfels als het in een zakje zit.
Ben benieuwd naar Uw antwoord.
Heel hartelijk bedankt.
mvg Tonni Jansen
Ik gebruik miso voornamelijk als een vervanger voor wijn!
De witte miso smaakt prima in een risotto bijvoorbeeld, als vervanger van witte wijn dus.
De rode miso geeft een heerlijke diepe en brede smaak in sauzen en (vegetarische) “stoofpotjes” waar je normaal rode wijn in zou doen.
Oh, dat vind ik wel een goeie tip. Die ga ik proberen te onthouden. Al heb ik persoonlijk niks tegen wijn, maar toch handig om te weten. Thanks.
Hallo,
Kan iemand mij vertrllen of misonpasta veganistisch proof is? Ik dacht namelijk dat er altijd umami in verwerkt was (van tonijn)
Om misosoep te maken vermengt men miso met dashi. En dashi is een bouillon die vaak gemaakt wordt van kombu (een soort zeewier) en bonito vlokken (bonito is een tonijnsoort).
En daarom is misosoep meestal niet vegetarisch. Soms wel, dan wordt het aangelengd met een vegetarische dashi of enkel water.
Misschien dat hierdoor de verwarring/twijfel is ontstaan? Want miso/misopasta zelf is gewoon 100% vegetarisch en veganistisch.
Omdat ik regelmatig sushi maak ben ik altijd op zoek naar Japanse ingrediënten. Ik kan Kazaguruma aan de Pannenkoekstraat in Rotterdam echt aanraden. Heel behulpzame eigenaar, heeft veel tips en een uitgebreid assortiment aan sauzen.
Eens! Ik heb ooit een stukje over ze geschreven: Kazaguruma.
En ik vond de eigenaar ook superlief en behulpzaam. Als je alleen Japanse of Koreaanse boodschappen nodig hebt of als je toch in de buurt bent is het zeker een aanrader.
Ik heb miso gekocht (donkerbruin, van sojabonen) en na opening een paar weken buiten de koelkast bewaard. Ik wist niet dat hij koel bewaard moest worden. Kan hij nu al bedorven zijn? Ik vind de smaak niet meer hetzelfde.Is heel lang geleden dat ik miso gebruikte, dus ik weet niet zeker of hij goed is. Vandaar mijn vraag.
Ik vind dat moeilijk te zeggen, maar ik denk dat het wel kan hoor, in Japan werd het natuurlijk ook nooit in de koelkast bewaard. Ik denk wel dat de smaak zich buiten de koelkast verder doorontwikkeld en in de koelkast niet.
Ik heb het ook enkele weken buiten de koelkast bewaard. Hij ruikt nog goed. Ik ga straks uitproberen of ik gezond blijf nadat ik de misosoep heb gegeten.
Hallo ik ben hilde doof .
Ik wil graag Azië kruiden, pasta,sausje kopen
Dag Hilde, kijk, hier is een lijst met Aziatische winkels in België:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst-belgie/
En hier een lijst met Belgische en Nederlandse webshops, waar je online Aziatische producten kunt bestellen:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/online-tokos/
Ik verkoop zelf niks, ik geef alleen informatie. :)
Hallo Robin en medereageerders, heb bij de toko misopasta gekocht (Honzukuri Shinshu Genen Miso). Moet ik nu ook nog dashipoeder kopen, daar een bouillon van maken en op het einde, nadat ik tofu, lente-ui, zeewier enzo, de misopasta erbij doen? Als ik recepten lees valt het mij op dat er niet veel wordt gezegd over de verhouding water/misopasta. Heb je hiervoor een paar richtlijnen? Ik vind het lastig hoeveelheden te bepalen. Met vriendelijke groet, Uwe van Willigenburg, Amstelveen
@Uwe van Willigenburg
Ja, ik zou toch ook wel een doosje dashi kopen. Dat is ook praktisch eeuwig houdbaar en toch wel heel specifiek van smaak. Er zitten al zo weinig ingredienten in misosoep. :-)
Maar je kunt uiteraard ook een misosoepje maken met wat groentenbouillon als basis.
De verhouding bouillon:miso ligt zo rond de 200ml bouillon met 1 eetlepel (18 gram) miso. En daarna dus naar smaak aanpassen, sterker of minder sterk.
Ik zou wel eerst de soep maken en dan pas de tofu er even in opwarmen (misosoep niet laten koken) en er tot slot de lente-uitjes over strooien.
goeden dag, ik lees net dat de geopende miso in de koelkast lang houdbaar is. Ik heb het in de vriezer gedaan. Kan dat ook? Heeft iemand daar ervaring mee? mvg miep
@miep Ja, miso kun je prima invriezen. Het is daarna wel dood, maar aan de smaak zal dat niets afdoen. (het gaat ook dood als je het kookt)
Het is waarschijnlijk wel handig om het dan in deelblokjes in te vriezen.