Hoe heet het?
Shishito, shishito pepper, shishi tōgarashi / 獅子唐辛子 (Japans. Letterlijk vertaald: “kop van de leeuw chili”), kkwarigochu / 꽈리고추 (Koreaans, letterlijk vertaald: jodenkers peper). Bijnaam: Sweet Wrinkled Old Man Pepper.
Wat is het?
De shishito peper is een meestal groene, ± 9 cm langwerpige, als een Spaanse churro in de lengte geribbelde chilipeper uit Japan met een relatief dunne huid. Op de schaal van scoville stelt ze niks voor, shishito smaakt eerder naar paprika, misschien ietsje bitterder. Maar de grap is dat 1 op de 10 shishito’s tóch pittig is.
Hoe te gebruiken?
Shishito pepers gebruik je niet zoals normale chilipepers om gerechten te kruiden maar je eet ze als groenten of beter gezegd als snack of bijgerechtje. Bakken in wat olie of grillen tot er zwarte plekjes op komen. Tempura van maken kan ook. Prik er wel eerst een gaatje in, anders bollen ze eerst op om daarna te ploffen (zie foto). Serveren met bijvoorbeeld een drupje sesamolie, citroensap en wat zeezout. Maar de variaties zijn eindeloos. Het steeltje dient als handvaatje en eet je niet op. In de koelkast nog zo’n twee weken te bewaren. Invriezen kan wel, maar ik weet niet of ze dan nog zo lekker grillbaar zijn.
Tips, weetjes & recepten
- Je kunt shishito eventueel vervangen door de wat makkelijker verkrijgbare Pimientos de Padrón, die lijken er verdacht veel op, zeker qua Russisch chili-roulette-gehalte.
- Shishi tōgarashi niet verwarren met shichimi tōgarashi, Japans zevenkruidenpoeder.
- Meer foto’s na de klik
Wat is er zoal te koop?
merk: Westlandpeppers land van herkomst: in de zomer uit Nederland, in de winter uit Spanje, Israël en Marokko. etiket: Shishito Peppers prijsindicatie: € 3,75 p/500g verkrijgbaar bij: Westlandpeppers (webshop en winkel in De Lier, voor particulieren en bedrijven). Misschien ook bij groenteboer of toko’s, maar ik heb ze nog nooit gezien, maar ook nooit gezocht. |
Extra Foto’s
Zo’n 10 minuten gegrilld in een droge grillpan.
Zo’n 7 minuten gebakken in een dun laagje olie.
Naar Koreaans recept van Maangchi : kkwarigochu-jjim.