Hoe heet het?
Sichuan peper, Sichuan peperkorrels, Szechuan pepper, “bloempeper”, huā jiāo / 花椒 of shān jiāo / 山椒 (China), sanshō / 山椒 (Japan), chopi / 초피 (Korea).
Wat is het?
Sichuanpeper of szechuanpeper is de donker-roze (soms nog groene) schil van de kleine vruchtjes (Ø 2-3 mm) van een aantal soorten planten in het geslacht Zanthoxylum. In het Chinees heet het huajiao (“bloempeper”), ook wel shanjiao (“bergpeper”). Dit is ook de Japanse naam, maar dan uitgesproken als sanshō. Sichuanpeper heeft een geheel eigen smaak en geur die lastig met andere smaken te vergelijken is. Het is niet heet/pedis zoals de naam zou kunnen doen vermoeden, maar het heeft een droge citrusachtige smaak die een vreemd, verlammend effect op de tong heeft. Een beetje alsof je met je tong een batterij aanraakt. Het Chinees heeft een apart woord voor deze smaaksensatie: ma (麻).
Hoe te gebruiken?
Onbehandeld bakken in olie tot het geur afgeeft, in marinades, of meestoven in gerechten. Een andere manier is de peperkorrels even droog te roosteren in een hete pan, net lang genoeg tot het begint te geuren. Daarna kunnen ze grof of fijngemalen verwerkt worden in gerechten. Onmisbaar in de Sichuan keuken.
Het is soms beter om voor gebruik de losse takjes, doornen en onregelmatigheden er tussenuit te vissen.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: Sichuan chili olie (“Sichuan in een flesje”).
- Recept: Sichuan peper-zout (lekker over sperzieboontjes of boerenkool).
- Lees over het Indonesische zusje van de sichuanpeper: Andaliman peper
- Lees meer op wiki over: Sichuanpepper (engels)
Wat is er te koop?
Welke heeft de voorkeur?
Na deze test luidt de conclusie: Bai Wei Zhai en Wah Loong komen als beste uit de bus; op 3 Golden Lily en op 4 Golden Diamond.
Ik ben dol op de smaak van deze peper, maar heb toch een vraag over het gebruik. Als ik de korrels rooster en daarna fijnmaal in mijn vijzel, hou ik een soort gruizig zand over dat in gerechten je het gevoel geeft dat je vergeten bent de spinazie te wassen. Is die gruisigheid normaal? Als ik naar de korrels kijk bestaan ze uit een soort hulsje met daarin een klein glanzend zwart bolletje. Tegenwoordig stamp ik ze fijn en zeef het dan zodat ik een fijn poeder overhou, maar zelfs dat kan soms nog behoorlijk zanderig aanvoelen. Doe ik iets verkeerd of hoort dit erbij?
Ja, het ligt er gewoon aan wat je wilt. Meestal kneus ik ze alleen een beetje. Maar als ik ze echt heel erg fijn wil hebben, zoals met dat sichuanpeperzout, dan gebruik ik de koffiemolen. Gewoon omdat ik te lui ben met vijzelen. ;)
Ik denk eigenlijk dat het is zoals bij gewone peper, die kun je ook gebruiken van grof tot fijn gemalen. Ik denk niet dat je iets verkeerd doet.
Toch vreemd met die import-artikelen. Ik heb onlangs een zakje Golden Diamond gekocht en als ik puur naar jouw omschrijvingen zou kijken zou ik het koppelen aan die van Bai Wei Zhai. M.a.w. ik herken echt niets van de omschrijving welke jij geeft aan Golden Diamond.
Ik heb voordat ik deze test deed al eens eerder “smaak- en geurloze” sichuanpeper gehad, zo erg dat ik het meteen weggooide. Jammer genoeg heb ik toen niet onthouden om welk merk het ging.
Ik weet zeker dat ik met bovenstaande smaaktest geen fout of verwisseling gemaakt hebt. En aangezien ik Golden Diamond een nul gaf geloof ik ook niet dat het aan “persoonlijke smaak” kan liggen. Die discussie zou je nog wel kunnen voeren bij een 5/6/7/8 of zo. Maar dit was gewoon echt beneden peil.
Ik heb wel het gevoel dat het misschien afhankelijk is van “de productiedatum” of zo. Dat er slechte en goede batches zijn. Ik heb al van meer mensen gehoord dat ze Golden Diamond okay vonden. En ik wil dat wel geloven, maar niet van het zakje dat ik had.
Beste,
Sichuanpeper, komt oorspronkelijk uit de provincie Sichuan in Noordelijk China en dit is de enige provincie waar echt heet chinees eten wordt gesrveerd,zelfs Sjanghai heeft voor zover ik weet maar twee echte Sichuan restaurants, ik heb een ruim dertig jarige ervarig in oostersekookkunsten, je moet weten hoe je en waarbij je het toepast, dat zelfde geldt voor steranijs, niets branden,malen of vijzelen, gebruiken zoals het is,maar weet je het niet afblijven,het komt de smaak niet tengoede, het goedje bevat nogal wat etherische olieen,en wat doen die? smaakgeven,als je dat stuk maakt vervliegen de etherische olieen en weg smaak, vaktheorie en warenkennis een elementaire zaak in ons beroep,geldt ook voor chineese producten,met vriendelijke groet, Mario.Slodkowski Chef-kok grote vaart.
In Sichuan gebruiken ze Sichuanpeper niet alleen om te bakken of mee te stoven in gerechten, maar stampen of malen ze het toch echt heel fijn, ook in de combinatie met zout. Iedere keer rooster je wat verse Sichuanpeper vlak voordat je het gaat gebruiken, zodat een optimale smaak gewaarborgt blijft.
Naar wat ik begrijp uit alle commentaar gaat het hier over gedroogde producten,of halffabrikaten, dat is iets anders als vers, je roostert om het vocht te verdampen,
roosteren gebruik je dan als smaakversterker,direct gebruiken,dan heeft dit effect,nooit doorroosteren
Hallo Kattebelletje,
Weet je wat je eens moet proberen? je kent red snapper? fileren, licht zeezouten, half kopje chineese kookwijn, een hele anijsster, verse Sichuanpeper, afdekken, 24 uur in de koeling ongeveer 4 graden en dan bakken of licht roosteren, eet smakelijk.
Ik had een tijdje terug een zakje sichuanpepers gekocht en het viel me al meteen op dat het anders was dan een vorig zakje van paar jaar terug. Toen ik zakje open deed rook het nauwelijks, maar er zitten ook rare stukjes tussen zie foto aan de rechterkant.
Je kunt die stukjes ‘gruis’ makkelijk verpulveren, maar vraag me af wat het eigenlijk is. Misschien versteende sichuanpepers? Of een nieuw babymelkschandaal? Haal het er wel zoveel mogelijk uit. Heb het wel in een busje gedaan en het ruikt nu wel lekker en sterk als je het busje open doet trouwens.
Ik denk dat het ook Golden Diamond was, iig was het ook een rood zakje. Dus misschien was dat andere merk wat ik ooit had ook wel minder geurig direct uit verpakking. Deze zijn rood en bruin en die anderen waren meer bruin en zwart.
Oh, dat soort rare stukjes ben ik nog nooit tegengekomen. Alleen takjes en doorntjes.
Zouden het stukjes klei kunnen zijn misschien? Ik zal eens rondvragen en zoeken. Maar als iemand dit kent, laat het ons weten. Ik ben wel nieuwsgierig. Vind het er ook maar vreemd uitzien.
ik heb een tijdje terug andere sichuan pepers gekocht en die ruiken heel lekker sterk en zien er goed uit, maaaaaaaaar ze smaken heel erg raar. alsof je hele mond gaat tintelen, lijkt ene beetje op hele sterke menthol maar anders en erger! het overheerst heel je eten, je proeft verder niets meer.
Ben toch bang dat dat “the real stuff” is. Dat tintelende is nu juist de bedoeling. Beetje alsof je een batterij aanraakt met je tong. En daarna een koud & verlammend gevoel. Hoe beter van kwaliteit, hoe sterker het effect, dus ik wil wel weten waar jij het kocht! Ik doe het nu met een voorraadje die iemand voor me meenam uit China.
Als je het te krachtig vind moet je minder gebruiken. Of laat de pot een tijdje open staan, wordt het vanzelf oud. ;)
het zakje is te krijgen bij amazing oriental den haag. een beetje tintelen zou prima zijn, maar deze zijn echt heel erg. 1 pepertje van deze is sterker dan een heel zakje van een ander merk :)
Oh, die heb ik nog niet eerder gezien. Ik denk dat Kattebelletje die binnenkort maar eens moet gaan scoren daar in Den Haag, dan kan zij aangeven of er misschien iets raars mee is of dat jij niks gewend bent. ;-)
En ik zal mijn ogen ook open houden, vind het in ieder geval een mooi “authentiek” zakje.
Hoi Fur, die tinteling die jij ervaart is JUIST het kenmerk voor echte authentieke Sichuanpeper! Niet dat flauwe gedoe, maar gewoon direct een verlamde tong. Jippie! Er staat op het zakje ‘Sichuanpeper uit Sichuan’ en dat is een aanbeveling! Sommige merken komen uit andere provincies en zijn niet zo sterk. Dus ik ga binnenkort naar de toko om dit merk te kopen, ik ben blij!!
Ga ik een keer proberen :P.. na terug keer van Beijing, mis ik toch de 麻辣 smaak en vooral de 宫保鸡丁
Van het weekend ook Golden Diamond gekocht (bij Oriental tegenover de Makro in Amsterdam). Echt niks mis mee. Zo uit het zakje ruiken ze prima en geroosterd ook.
Leuk al die verhalen over de Sechuanpeper. Ik ben vorig jaar in Sechuan geweest en heb daar de echte Sechuanpeper geproefd, in een heerlijke maaltijd. Echt een smaakexplosie in je mond. Ik vond het geweldig. Ik heb ook peper gekocht bij een Toko in Deventer en heb ook gedacht dat er zand in zat, hetzelfde als Clary, een beetje gruizig. Vandaag heb ik ze eerst afgespoeld maar dat hielp niet. Ik ga ze de volgende keer in de pepermolen doen
Ik ben bang dat je gewoon op zoek moet naar een ander zakje, Riet. ;-)
Hallo Mario,
Ben jij de Mario van Magda en Karol? Het lijkt ons leuk weer contact met die Mario te hebben. Wij zijn de dochters van Jan en Dien Bank-Vervaart.
groetjes van Willy, Ans, Carla, Francien en Ingrid
Ik moet zeggen dat het potje sichuanpeper van het huismerk van de Makro best aardig is. Ruikt lekker en een aangename langdurige tinteling op de tong. Zowel gestoofd als fijngemalen gebruikt bij gebakken vis. Nog niet geroosterd.
Die ken ik niet, maar het klinkt inderdaad goed. Ik heb het idee dat de kwaliteit over het algemeen wel beter wordt en je steeds minder vaak van die lamme, oude, uitgewerkte sichuanpeper tegenkomt. Gelukkig.
Eindelijk een zakje van Bai Wei Zhai gevonden (in rode verpakking) bij de Amazing Oriental in Utrecht en het is beduidend beter dan het spul van de Makro.
heeft iemand die van fur nog geprobeerd?
Ja! Ik vond ze niet extreem smaken, maar gewoon zoals het hoort. Goed dus. Ook een 8. Misschien wel 9, maar dat zeg ik uit mijn hoofd. Ik heb ze na de vergelijking nooit meer allemaal naast elkaar geproefd.
Ik heb vandaag die sichuanpeper die Fur bedoelt in mijn handen gehad, maar de “Golden Diamond” gekocht. Ik lees nu pas dat die 0 scoort.
Mijn eigen ervaring met die Golden Diamond: beetje een citrus/anijs-smaak, ik kan ze gewoon eten (lijkt me geen goed teken), verdovend effect op mijn tong houdt wel 5 tot 10 minuten aan. Ik ben niet erg onder de indruk van de smaak.
Ik ga morgen die andere kopen. Als die dan niet bevalt, dan moet er maar een postorder-service voor die Bai Wei Zhai en Wah Loong opgezet worden …
Ik moet er dan wel even op wijzen dat deze “test” al van april 2008 is.
“Gewoon kunnen eten, met een verlammend effect van 5-10 minuten”, klinkt gewoon goed hoor. Toen ik die nul gaf, toen hadden die pepertjes NUL verlammend effect. Nog geen seconde.
En ik geloof dat ik later nog eens een zakje van Golden Diamond gekocht heb dat wel okay was. Dus eigenlijk moet ik de test nog eens uitvoeren, want ik had al de indruk dat de kwaliteit kan fluctueren. Of dat ze daarna gewoon betere kwaliteit zijn gaan leveren. Hoe dan ook, de beste test is nog altijd of je de sichuanpeper door de verpakking heen kunt ruiken. Als dat zo is, dan zit je waarschijnlijk wel goed.
Maar als jij zegt dat je nog 5-10 minuten een verlammend effect hebt gevoed, dan waren die sichuanpepers helemaal okay. Dat is ook precies waar het om gaat, dat effect.
Sichuan peper wordt in China NOOIT gemalen gebruikt.
Altijd in z’n geheel in het gerecht gebruiken. Het wordt niet opgegeten maar geeft op deze manier zijn typische smaak af aan het gerecht.
Met meer of minder toevoegen wordt dan de eigen smaak aangepast.
Daarover verschillen we dan van mening en lopen onze ervaringen uiteen.
Je kunt de peper roosteren en dan vijzelen, en vervolgens door een fijne zeef (bijvoorbeeld een theezeefje doen). Dat laat de harde stukjes (schillen en takjes) achter.
Geen voorraad maken, maar voor elke keer als je het gebruikt. Mijn,voorkeur is ook de Wah Loong, in Rotterdam te koop bij de grote chinese supermarkt op de Kruiskade.
Voor de Sichuan keuken zou ik een ieder het kookboek “Sichuan Cookery” van Fuchsia Dunlop aanraden. In het Engels, te verkrijgen bij Bol.com.
En dan nog even over malen of niet: je kunt de peperkorrrels ongemalen gebruiken om de olie te armomatiseren, of in marinades. Dat er in China nooit ongemalen Sichuan peper wordt gebruikt is onzin. Een van de smaakmakers is “peper en zout” (en dan van Sichuan peper) en die wordt wel degelijk geroosterd en gemalen.
en tot slot: de beste sichuan peper is on line te verkrijgen:
https://www.thespicehouse.com/sichuan-peppercorns
Sichuan Peper blijft een fascinerende specerij. In Engeland zit Otter Farm, daar kun/kon je Sichuan planten/boompjes bestellen.
Ze hebben ook een tuin/kookboek “A Taste of the Unexpected” , waarbij je gelijk zin krijgt allerlei bijzondere planten/bomen te bestellen en te planten en vervolgens leeg te eten!
De Sichuan Peper schijnt het in ons klimaat goed te doen. Nu zijn ze niet verkrijgbaar maar een half jaar geleden volop.
@ Mario Slodkowski… Ik geloof heus dat u ervaring heeft met het koken van oosterse gerechten, maar Sichuan ligt niet zoals u zei in het noorden van China, maar in het zuidwesten (ik woon er namelijk al 13 jaar). En ook schrijf je Shanghai in plaats van ‘Sjanghai’. Het maakt niet veel uit, maar wilde het wel even melden. Weet iemand toevallig een shop in de buurt van Heerhugowaard waar je Sichuan-pepper kunt kopen? Wilde mijn familie graag weten…
Ik ben net een weekje gerechten aan het koken met Sichuanpepers.
Hoe de Sichuanpeper hoort te smaken weet ik nog niet goed. Ik heb vandaag bij Amazing Oriental tegenover de Makro de onderstaande pepers gekocht.
merk: Bai Wei Zhai [百味斋]
land van herkomst: China
etiket: Chinese prickly Ash of Sichuan 四川花椒
Product of China, imported by Oriental Holding Europe, Hoofddorp
In tegenstelling tot wat ik in de plaatselijke toko heb gekocht (oude verfgeur) had dit wel een hele sterke (prettige) geur. Citrusachtig en wanneer ik er ongeroosterd op kauw heeft het een sterk verdovend effect.
Is dit de geur die Sichuanpepers behoren te hebben?
Ik heb geprobeerd ze te roosteren maar hierbij neemt de geur juist erg af.
Ja, dat is het merk/zakje dat ik nu ook al jaren gebruik. Lekker!
Inderdaad, zo hoort het te smaken, citrusachtig en verdovend.
Je hoefs ze maar heel kort te roosteren, eigenlijk is verwarmen een beter woord. Maar als je denkt dat het de smaak juist doet afnemen dan laat je het roosteren gewoon achterwege. Toch?
Dirk, je kunt het (Bai Weiz Hai) kopen in Beverwijk op de Bazar, bij Amazing Oriental (supermarkt).
Alleen maandags gesloten. Check even hier.
Bij Hal 30 naar binnen, tussen de planten door.
Hoi,
Ik heb de szechuanpeperboom in de tuin staan en oogst er elk jaar veel van. Heerlijk. Van tuinbezoekers uit China heb ik geleerd dat je in de keuken de zwarte zaden niet gebruikt, want dan wordt het ‘zanderig’. Je gebruikt dus allen het zaadomhulsel om te roosteren en te vermalen.
De smaak is idd met niets anders te vergelijken. Scherp, bitter, zout, zoet, wrang, alles tegelijk. Trouwens is ook het blad te gebruiken in de keuken. De smaak daarvan is veel milder.
Ik heb nog een paar planten in de kwekerij De Engelhoeve staan, maar verkoop evtl ook vers geoogste vruchtomhulsels zonder die zanderige zaden er bij…
Na zulke verhalen mis ik een tuin nog veel meer dan ik normaal al doe.
Wat lijkt me dat gaaf, je eigen sichuanpeper kweken!
Als je een balkon hebt kan deze ook in een grote pot.
Hoi Mike. Kun je mij een plant waar je het over hebt opsturen. Als dit kan laat graag horen wat het kost.
Groet Albert en ik ben blij met het blog.
Hij kocht het op de Engelhoeve, Albert. Dat linkje stond onder zijn naam, maar die website bestaat niet meer. Dus je moet nog even verder zoeken. ;-)
Dirk,
Beetje late reactie maar je kunt het ook kopen in Alkmaar in de Tropische Supermarkt de Mare in winkelcentrum de Mare.
En wat Mike stelt klopt.
Feitelijk is het product geen peper, je moet niet de korrel gebruiken maar de huls.
Quote `Deze “peper” is geen echte peper, maar behoort tot dezelfde plantenfamilie als de citrusvruchten, namelijk tot de Wijnruitfamilie´ quote
Mike,wanneer oogst je de vruchtomhulsels als ze aan de struik al opengebarsten zijn dus dat de zwarte zaden er al uit gevallen zijn? Ik heb nu wat roze bessen geplukt die nog aan de plant zelf zitten. Hoe zou je die het beste kunnen klaarmaken voor gebruik?
Ik lees nu bovenaan dat deze peper in Japan sansho peper wordt genoemd, is dus dit in feite hetzelfde als dit product?
https://www.amazon.com/Sansho-Pepper-12-grams/dp/B000WYCZX4
Of is Sichuan een hele andere peper?
Ja, het is vrijwel hetzelfde. Misschien een iets andere variant. Net zoals je goudrenetten en jonagolds hebt. Allebei appel, maar ze smaken net even iets anders. En dan denk ik dat sansho en sichuanpeper dichter bij elkaar liggen.
Stom toevallig kwam ik ‘Sechuan Buttons’, Sansho Buttons of Buzz buttons tegen. Het bloemhoofdje in verse vorm als import in NL verkrijgbaar kennelijk. (zocht op eetbare bloemen)
“Het bloemhoofdje wordt gegeten in de zuidelijke provincie van China, Sechuan. De keuken aldaar is bekend om zijn pittige smaken. Pittig scherp en Sechuan scherp. De bekende Sechuan Pepper (geen familie!) is een boom afkomstig uit hetzelfde gebied. Wanneer je kookt met Sechuan Pepper krijg je wel dezelfde vergelijkbare smaak. Daarnaast zijn de Sechuan Buttons ook te vinden in Afrika en Zuid-Amerika.” Het gaat dus kennelijk niet om hetzelfde ding?
Ik vond het niet onder die naam bij Aziatische ingrediënten en
het leek mij iets voor jou Robin om te onderzoeken maar misschien ken je ze al lang. Hoewel eventueel ’n hoog gimmick gehalte ben ik best benieuwd naar de biochemische achtergrond van deze verschijnselen.
Op die pagina ingebed ’n tamelijk vermakelijke video van proefpersonen die de smaaksensatie die ze ondergaan beschrijven ( de muziek van vermoedelijk Claus Wünderlich eronder helpt daarbij) maar zo te zien eten ze niet de verse vorm bloemhoofdjes. ‘N link naar enig artikel id Washington Post doet men ook niet aan.
Ik weet dat je niet zo van het linken bent Robin maar ze heten ‘de gezonde apotheker’, vraag me niet waarom. https://www.vers-bestellen.nl/a-51551968/eetbare-bloemen/sechuan-buttons-szechuan-buttons-buzz-buttons-bloemhoofdjes-teelt-regulier-schoon-geteeld-nederland-bakje-30-stuks/
Ik heb ze wel eens in huis gehad en wilde er ooit nog wel eens over schrijven, maar uiteindelijk op enig moment besloten dat niet te doen, volgens mij omdat ik het idee had dat sechuan buttons een helemaal nooit in een Aziatische keuken wordt gebruikt en het een Westerse uitvinding is. Namelijk van Rob Baan.
Maar goed, misschien had ik het mis of herinner ik het me verkeerd. Ik zal als ik tijd heb me er nog eens in verdiepen. :-)
(oh, ik ben niet tegen linken hoor, integendeel zou ik zelfs zeggen. Als het maar nuttig linken is)
Bij een Chinees restaurant in Den Haag is Sichuanpeper onderdeel van de sambal die standaard op tafel staat. Ik heb er de helft van opgelepeld, heerlijk!
De Sichuan Button heet zo vanwege het overeenkomstig effect. De plant heet Champagneblad, Parakers of Abc-kruid en komt uit Zuid-Amerika. De echte Sichuanpeper wordt geoogst van verschillende soorten heesters of bomen van het geslacht Zanthoxylum. Meestal Z. simulans, Z. piperitum en Z. bungeanum en Z. armatum. De Nederlandse naam is Kiespijnboom, want dat verdovend effect is handig bij kiespijn. De smaken verschillen, bungeanum is meer verdovend, maar de smaak wordt beïnvloed door temperatuur van de groeiplaats en individuele exemplaren met de beste smaak en hoogste opbrengst worden in China als cultivar vegetatief vermeerderd.
In het arboretum Trompenburg in Rotterdam is een Kiespijnboom te bewonderen, met enorme houten stekels op de stam met een brede vierkante basis. Idem in het arboretum in Oudenbosch, waar Z. alatum staat. Wrijf over het blad met de gevleugelde stelen en ruik aan je vingers, een fascinerende geur, je wilt er niet meer weg. Esveld in Boskoop levert ze als plant aan particulieren.
Leuk, al die extra informatie. Bedankt.
Misschien dat ik eens ga kijken bij Arboretum Trompenburg!
Toevoeging: de Sichuan Button of Parakers geeft mensen zonder smaak heel even wat smaak terug. Zie het boek Smaakvol van Joke Boon.
De groene Szechuanpeper van de afbeelding bovenaan heeft een afwijkende kleur omdat die van de soort Zanthoxylum schinifolium komt. Een zak groene van het merk Kirin in de Markthal in Rotterdam heeft een krachtige citrusgeur, met nog 10 maanden houdbaarheid. Restaurant SanSan in R’dam had schotels met Szechuanpeper, maar dat bleek een teleurstelling, de peper was oud en smakeloos.
Correctie van mijn bijdragen van 26-1-2020 en 5-2-2020. De naam Z. alatum blijkt een oude naam voor Z. armatum. Groene Szechuanpeper is gewoon onrijp geoogst, dat geeft een iets andere smaak. De bloemen van de mannelijke struiken worden ook gegeten en dat geldt ook voor het blad, als een soort toekruid in salade, soep en stoofschotel.
Naast het verdovende effect ervaren diverse mensen (zoals ikzelf en mijn vrouw), maar lang niet iedereen, na het eten van gerechten met deze Sichuan peperkorrels een sterk zoutig effect, ook wel bekend als het “salty tongue effect”. In dit kader is het wellicht aardig om te vermelden dat Tram Hong Le Bao, Siree Chaiseri & Yaowapa Lorjaroenphon in 2018 het artikel “Potential of Szechuan pepper as a saltiness enhancer” in de International Journal of Food Properties publiceerden. Op basis van hun onderzoek concludeerden zij dat de Sichuan pepperkorrels een zoutsmaakversterkende werking hebben van 28.74%. Bovendien vonden zij dat Sichuan pepperkorrels een relatief grote hoeveelheid zout bevatten.
De genoemde zoutsmaakversterkende werking van ruim 28% vind ik eigenlijk nog wat tegenvallen. Als ik deze bloempepers tegenwoordig nog gebruik (want ik hou zo van mapo tofu), dan doe ik dat in uiterst kleine hoeveelheden omdat het gerecht anders niet te eten is. Ook als ik dan water of melk drink, heeft dat een zoute smaak. Misschien heb ik gevoeligere smaakreceptoren.
Ik ben op deze site al een paar comments tegengekomen waarin mensen aangeven dat ze een bepaald recept (met Sichuan pepperkorrels) erg zout vinden en het dan zoeken in de gebruikte hoeveelheid sojasaus of oestersaus. Ik denk echter dat in die gevallen de oorzaak met name ligt in de gebruikte hoeveelheid Sichuan pepperkorrels.
Hoi Fred, interessant! Dank voor je reactie. Het klinkt eigenlijk best logisch/herkenbaar, dat sichuanpeper een zoutsmaakversterkende werking zou hebben. Ik had er nog niet van gehoord.
Als je de korrels gaat roosteren en vermalen moet je wel die ZWARTE PITJES eruit halen.
Anders is het inderdaad of er ZAND in zit. Dit is veel werk dus zoek even door en betaal iets meer voor de pepertjes die al schoon zijn zonder de zwarte bolletjes.
Ik heb zo’n zakje gekocht bij de Amazing Oriental in Beverwijk.
Deze waren ook veel heter dus even uitkijken met hoeveel je gebruikt. Je kunt altijd later wat toevoegen.
Ik heb de Szechuan Timut Peper Nepal Biologisch gekocht bij Naturaplaza, het is een goed product!
https://www.naturaplaza.nl/pepers/biologische-pepers/szechuan-timut-peper-nepal-biologisch.html
Ha, Mino, bedankt voor je reactie. Ik heb ook Timut peper in huis, maar ik vind de smaak toch wel heel anders dan Sichuan peper. Ik zou niet aanraden Timut peper te gebruiken in Sichuanese recepten. Ik heb er laatst een batch Sichuan Chili olie mee gemaakt, maar was niet erg enthousiast over het resultaat. Dat ga ik niet nog eens doen.
Niets mis met Timut peper, uiteraard, maar het is niet hetzelfde. Raar dat Naturaplaza doet alsof het wel hetzelfde is.
Er is in NL een fabrikant die kaas met Sichuan maakt…gewelduge sensatie!!
Zelf die ik plakken jong belegen kaas op bakpapier met grof gemalen prickly ash erop.
20 minuten op 170 graden…worden héérlijke kaascrackers!
Leuk, ik ga op zoek! En ondertussen heb ik je reactie verplaatst van de post over Sichuan chilipeper naar die over Sichuanpeper. Toch wel een verschilletje. :-)
Golden Diamond is tegenwoordig echt fantastisch spul.
Vorige maand bij Amazing Oriental gekochte rode Sichaun van Golden Diamod zitten in een groen gekleurde hersluitbare verpakking. De korrels voelen wat kleverig aan, en geuren heel erg sterk. Het tinteleffect is enorm. De smaak is licht citrusachtig. Wat ik wel jammer vind, is dat ik ook heel erg sterk het zoutende effect ervaar, en met mij het hele gezin.
Oppassen met de dosering dus.
Ook nog een waarschuwing: Er is een terugroepactie Dried Sichuan Green Pepper van Chuan Lao Hui (geel-rode verpakking)
Deze had ik ook meegepikt, nieuwschierig als ik ben. GRoene Sichuan peper, nog niet eerder gezien. De smaak is geweldig, erg citrusachtig en heel verlammend, maar batch 62116 is dus niet oke, vanwege een overschrijding van het max toegestane PAK’s gehalte (was dus de batch die ik heb gekocht, jammer….)
https://www.productwaarschuwing.nl/2023/01/terugroepactie-dried-sichuan-green-pepper-amazing-oriental/
Oh jee, dan moet ik mijn voorraadkast ook eens checken. De huidige batch zit al in een potjes, dus die kan ik niet meer checken. Hmmm.
Nog even een correctie op mijn bericht over de terugroepactie hierboven:
62116 is NIET de batchcode zoals ik aangaf, maar de productcode, die dus op alle etiketten gedrukt staat, ongeacht welke batch.
De terugroepactie is uitsluitend voor de batch houdbaarheidsdatum 10-08-2023.
In mijn geval betekent dat nog steeds dat ik de verkeerde batch te pakken heb, maar ga dus af op de houdbaarheidsdatum en niet de product code.
PAK’s? Die moeten dan bij het drogen in de specerij gekomen zijn. Dan zijn de zaden niet in de zon gedroogd maar boven een vuur.
Ik was verbaasd over de prijs van het merk Bai Wei Zhai. In het artikel is het €1,15. Maar in de Nijmeegse Amazing Oriental kost een zakje van 36 gram €4,50! Eens kijken waar ik het goedkoper kan krijgen. Ook heb ik daar extra hete chili flakes gekocht. Die zijn maar €1,50 gelukkig. Eens kijken kijken of Bai Wei Zhai elders goedkoper is te bestellen o.i.d. Ik heb gisteren voor het eerst chili olie gemaakt. Heb het redelijk naturel gelaten om uit te proberen. Is eigenlijk al prima. Prima vervanging voor het populaire Sambal Oelek. Ik ga ook op zoek naar groene Szechuan pepers, want heb zojuist op Youtube op een kanaal begrepen dat die nog meer dat verdovende effect hebben. Het kunnen gewoon dezelfde soort korrels zijn, maar jonger – vermoed ik.
Hoi Vladimir. Ik schrijf vaak de prijs op die ik betaalde toen ik het produkt kocht. Dat is in dit geval dus denk ik wel 20 jaar geleden!
Om de prijzen actueel te houden, dat is geen doen. Misschien moet ik ze maar overal weg gaan halen. Of er vanaf nu een jaartal/datum bijzetten.
In dit geval pas ik het natuurlijk wel even aan!
PS. De groene sichuanpeper is ook wel te koop bij Amazing Oriental. Maar ik proef geen wezenlijk verschil. ;-)