Hoe heet het?
Snack nori, snackzeewier, nori chips, norivelletjes, Koreaans zeewier, roasted seaweed, ajitsuke nori (味付けのリ), zǐcài piān (紫菜片), hǎi dài (海带 | 海苔)
Wat is het?
Snack nori zijn kleine velletjes nori die op de niet-glimmende kant heel licht worden ingesmeerd met (sesam)olie en andere smaakmakers als sojasaus, wasabi, kimchi, whatever. Daarna worden de velletjes voorzichtig geroosterd in een vlam of eventueel gefrituurd. Resultaat: een erg knapperig/breekbaar velletje nori.
Hoe te gebruiken?
Gewoon als snack bij de borrel. Verder ook als garnering te gebruiken in Japanse noodlesoup (ramen) of waar men verder nog nori gebruikt ter decoratie/garnering. Let wel, in Japan zou men dat niet doen.
In de verpakking een paar maanden te bewaren. Eenmaal geopend, luchtdicht, liefst in de koelkast nog een paar dagen te bewaren, maar pas op, als het vochtig/slap wordt is het echt niet lekker meer: taaie kauwgom. Je zou ze dan eventueel wel weer kunnen “oppiepen” in een warme droogkast, een bordenwarmer of een niet al te warme oven.
Tips, weetjes & recepten
- Combineert niet echt lekker met wijn of een kopje thee, maar des te beter met een glas whisky.
- Niet verwarren met zijn grote broer: nori. Al kun je daar wel zelf snack-nori van maken.
- Klik hier voor: alle posts over zeewier op een rijtje
Wat is er zoal te koop?
Deze snacks zijn zoooo lekker!
Helemaal mee eens. Vooral met een glas whiskey dus. *proost* ;-)
Het wordt gebruikt bij de maaltijd en men eet het met de rijst samen. Ook als garnering bij bimbimbap en allerlei soepen. Maar nooit gegeten tijdens nuttigen van alcohol!?
Het is gewoon 1 van de vele bijgerechten.
Toch heet het niet voor niks snack nori en ligt het bij de andere snacks, niet bij de sushi ingrediënten. ;-)
Hoi robin
Oh zo bedoel je in de schappen van een toko?! Ja daar heb je gelijk in, bij amazing oriental staat het wel keurig tussen alle zeewieren.
Met de gim en andere ingredienten maak je je “snack”.
Bijvoorbeeld met grote vellen gim maak je gimbap en de kleine eet je o.a. met rijst, gladnoedels etc etc.
In korea is het momenteel hip om met olijfolie te roosteren ipv sesamolie best wel lekker.
Zelf gemaakt van nori sheets is vele malen goedkoper, de techniek is eenvoudig en het is nog leuk ook. Kan gewoon met een koekepan.
Een tutorial: Korean style roasted seaweed
(btw ook leuk http://www.zeewierwijzer.nl ;)
@Robin, mochten ze slap worden, kun je ze in een warme droogkast/bordenwarmer stoppen, dan worden ze weer lekker crispy!
Je hebt een hele fijne site met veel info, ben zelf een kok met passie voor Oosterse ingedrienten. Bedankt Robin!
Dank voor je tip, ik heb hem er in de post bijgeschreven.
En bedankt voor je complimenten. *glim*
Zegt het voort! ;-)