Sojabonensaus, sojabonenpasta, gele bonen, gefermenteerde sojabonen, gezouten sojabonen, ieder land in Azië lijkt zijn eigen sojabonensaus te hebben. Wat is sojabonensaus en wat is het verschil tussen de ene en de andere? Welke lijken op elkaar en welke kun je eventueel met elkaar vervangen?
=> De eerder besproken soorten op een rijtje (vlnr op de foto) :
(klik op de namen voor de gebruikelijke bespreking, of klik hier voor alle besprekingen onder elkaar)
- Hoisinsaus
Uit: Zuid China, Kanton
Smaakt zout en zoet tegelijk, duidelijk friszuur pruimensmaakje.
Lijkt op: “zoete bonensaus met ketchup”. - Zoete bonensaus
Uit: Noord China
Smaakt minder zout en zuur dan hoisin. Heeft een lekker sojasaus-achtig smaakje en is tegelijkertijd ook zoet.
Lijkt op: Japanse agadashi miso en Koreaanse chunjang. (niet op foto) - Chu Hou saus
Uit: Zuid China, Kanton
Smaakt hartiger dan zoete bonensaus, door de sesampasta en andere smaakmakers.
Lijkt op: “zoete bonensaus of gele bonensaus met sesampasta”. - Gele bonensaus (taotjo)
Uit: China (ook bekend in Indonesië en Thailand)
Smaakt zout en hartig, helemaal niet zoet en ook geen sojasaussmaakje. Vaak met hele boontjes, soms glad gemalen.
Lijkt op: lichte miso of doenjang. - Miso
Uit: Japan
Complexer met een duidelijker gefermenteerd alcoholachtig smaakje. Steviger, stugger ook. Meer een pasta dan een saus.
Lijkt op: eigenlijk moeilijk te zeggen, want er zijn vele varianten. Maar de shiro miso op de foto lijkt het meest op gele bonensaus of doenjang. - Doenjang
Uit: Korea
Smaakt vooral zout en hartig en is het dikste en grofste van textuur.
Lijkt meest op: lichte miso en gele bonensaus.
=> Bewust niet in dit overzichtje opgenomen, maar wel al besproken zijn:
- Toban jiang (chilibonensaus uit Sichuan)
Gochujang (chilipasta uit Korea).
Beide sauzen bevatten wel gefermenteerde sojabonen, die ook bijdragen aan hun bijzondere karakter, maar toch zijn ze op de eerste plaats chilisaus en weinig vergelijkbaar met de sauzen hierboven. - zwartebonensaus
Zwarte bonensaus is meer een kant-en-klare (wok)saus met gefermenteerde zwarte boontjes, dan een saus van gefermenteerde, gewone sojabonen. Zwarte bonensaus smaakt compleet anders dan bovenstaande bonensauzen die wel met elkaar vergelijkbaar zijn in smaak en gebruik.
Handig zo op een rij, maar voor het bonensauzenschap sta ik volgens mij het langst bij de Oriëntal. Waar die * gele bonensaus staat die Ching nogal vaak in recepten gebruikt. Welke van de chilibonenpasta’s etc. Nog even en weer asperges, daarbij zwarte bonensaus, wel een favoriet (voor mij dan, de rest wil liever een zwembad boter enzo).
Ja, erg duidelijk is het nooit, welke gele bonensaus mensen bedoelen in hun recept. Ik ga altijd op het land af. Dus in de gerechten van Ching zou ik voor die vierde gaan: taotjo van Mee Chun, bedrijf uit Hongkong.
Ik bekeek net even een video waarin ze gele bonensaus gebruikt en volgens mij was dat deze: Wing Yip. Nooit gezien in Nederland. En in een andere video gebruikt ze weer een ander potje dat ik niet herken. Qua smaak denk ik echt dat je met taotjo het dichts in de buurt komt. Misschien even wat fijner maken, hoewel ik die halve boontjes juist wel lekker vindt.
Gebruik je kant-en-klare zwarte bonensaus? Welk merk is favoriet?
Ah dan heb ik de goede, van Mee Chun. De zwarte bonensaus (een ook chilipasta) van Lee Kum Kee is favoriet, wel zout dus doe ik er shaoshing, soja, sesamolie, honing, gember en chili- of szechuanpeper door. Volgende keer ‘gewone’ zwarte boontjes proberen, voor zoveel mogelijk groffe stukken :-)
Kwam ik hier trouwens terug via googelen op boomoor (serveerde HanTing) en jahoor, ook daarover heb je geschreven ;-)
Oops Shaoshing, Shaohsing dus. Shaoxing, Shao Hsing… sichuan, szechuan, fijn die verschillende spellingen.
Jaja, het begint er eindelijk een beetje op te lijken. Hoewel, als je bedenkt hoeveel ingrediënten en producten er nog op het to-do-lijstje staan, dan ben ik nog wel tot na mijn pensioen bezig. ;-)
Binnenkort ook een postje aan zwartebonensaus wijden en dan uiteraard een “receptje” om ’t zelf te maken. Maar ben het wel met je eens hoor, die van LKK is eigenlijk best lekker.
Ik heb Lao Gan Ma “gefermenteerde zwarte bonen met chili” saus in huis, het ruikt heerlijk….maar er ligt inderdaad een dikke laag olie op
Beste Robin,
Heb je site als tip gekregen tijdens een avondje salamat makan bij onze vriendin Ibu N. Besar gewoon. Mooie foto’s van de ingrediënten, zelf gemaakt? Chapeau en een veer in uw daglichtvrije zone….
Vraagje: Zwartebonenpasta van LKK = taotjo?
Met culinaire groet,
Joepie
Leuk te horen dat mensen mijn site tippen! En ja, alle foto’s (op 2 na, maar dat staat er dan bij) zijn door mijzelf gemaakt. :-)
En wat betreft je vraag: nee, zwarte bonen (saus) zijn en smaken heel anders dan gele bonen (saus). En taotjo is gele bonensaus.