Sojabrokken

sojabrokken
Hoe heet het?
Sojabrokken, sojabrokjes, soja stukjes, sojagranules, kunstvlees, sojavlees, soy meat, soya chunks, soy bean meat, textured vegetarian protein (TVP), textured soy protein (TSP), 大豆肉 / dà dòu ròu (China), 콩고기 / kong-gogi (Korea).

Wat is het?
Sojabrokken worden gemaakt van sojabonen waar eerst de olie uit is geperst. Van dit restproduct wordt een soort pap gemaakt die in een machine wordt verwarmd en onder druk in allerlei vormen wordt geperst. De laatste stap in het proces is een soort poffen, zoals popcorn wordt gepoft. Dit zorgt voor de luchtige structuur die na bereiding aan vlees doet denken. De smaak is een heel ander verhaal: tijdens het weken ruiken sojabrokken sterk naar hondenvoer en na bereiding smaken ze licht naar karton. Maar als je die smaak bij de bereiding weet te maskeren (en dat kan echt!) heb je een superproduct dat vanwege het hoge eiwitgehalte en pure vorm zeer geschikt is als vleesvervanger. Beter dan tofu.

Hoe te gebruiken?
Sojabrokken zijn in allerlei groottes te koop: fijn granulaat om gehakt na te bootsen, grof voor “nasivlees”, groot voor saté of curry. Je kookt de sojabrokken een paar minuten in ruim water met bijvoorbeeld een bouillonblokje of nasikruiden. Laat 20 minuten of beter een hele nacht weken, knijp uit, bak mooi bruin en voeg flink overheersende smaakmakers toe. Mijn favoriet is nu lao gan ma chilisaus. Haal ze uit de pan, maak je roerbakgerecht en voeg op het laatst de sojabrokjes weer toe. Je kunt sojabrokken ook direct, ongeweekt aan een curry- of pastasaus toevoegen om mee te laten sudderen. Gedroogde sojabrokken zijn afgesloten nog maanden zo niet jaren te bewaren. Altijd roerbakvlees op voorraad!

Tips, weetjes & recepten

  • Sojabrokken zijn eigenlijk niet een Aziatische, maar een Westerse uitvinding. De Nederlandse Wikipedia zegt van de Zevendedagsadventistenin 1922, de Engelse Wikipedia beweert van het Amerikaanse bedrijf Archer Daniels Midland in de jaren ’60.
  • Let op: er zijn veel producten op de markt waar allerlei andere ingrediënten aan zijn toegevoegd om ze op varkensvlees of vis of eend of weet ik veel wat te laten lijken. Duurder en vaak ook minder lekker, want nog meer vreemde bijsmaakjes. Ik zou altijd de pure sojabrokken nemen en lekker zelf smaken toevoegen. En ik zou sojabrokken ook altijd eerst weken in bouillon – ik verbeeld me dat je met het weekwater ook weer wat van die kartonsmaak kwijtkraakt. Uiteraard zijn dit tips voor de beginnende sojabrokkeneter, de tegensputterende carnivoor, niet voor volleerde sojabrokkeneters en willige vegetariërs.

Wat is er zoal te koop?


Sojabrokken

merk: Supreme (huismerk Amazing Oriental)
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Sojbrokken grof, soy chunks coarse
ingrediënten: soja. Bevat geen gemodificeerd eiwit
prijsindicatie: € 2,75 (250g)

Soy Protein

merk: Mong Lee Shang
land van herkomst: Taiwan
etiket: Dehydrated Textured Soy Protein (imitatie varkensvlees)
ingrediënten: soja eiwit (80%), tarwezetmeel (13%), tarwe eiwit (5%), calciumcarbonaat, calciumsulftaat.
prijsindicatie: € 2,50 (150g)


Waar is het te koop?
Sojabrokken koop je natuurlijk bij een toko, maar je vindt ze ook zeker bij de biologische supermarkt en tegenwoordig zelfs gewoon bij Jumbo en Albert Heijn enzo. Al noemen die ze liever sojastukjes, niet brokjes. ;-)

Extra foto
Soja brokken pastasaus


Reacties

Sojabrokken — 17 reacties

  1. Maekjeok gemaakt van sojabrokken

    Prima spul! Handig en zo klaar om te verwerken, zuigt smaakmakers goed op. Koreaanse doenjang sate (maekjeok) mee gemaakt en smaakte goed.

  2. Cool! Het ziet het lekker uit. Voor het geval iemand je na wil doen, ik neem aan dat je de sojabrokken eerst kort gekookt hebt in bouillon, daarna uitgeknepen en een nacht weggezet in de marinade?

  3. Heb ze vaak zien liggen bij de toko maar nooit geweten wat ik er mee kon. Ga het nu zeker een keer proberen. Is het ook een beetje knapperig te bakken of wordt het zacht?

  4. Knapperig, hm, ja, nee. Een beetje zoals kip, denk ik. Dat wordt ook niet echt knapperig zonder maizena of aardappelzetmeel. En dan nog vind ik knapperig de lading niet dekken. De binnenkant blijft sowieso sappig.

    Truc is dus wel om ze goed uit te knijpen en droog te deppen, want door het weekvocht hebben ze de neiging te gaan sudderen ipv koken.

    Ik ben benieuwd of het je gaat bevallen. Laat je het weten?

  5. Dit pracht product is ook heel goed te gebruiken in stoofschotels.
    Ik heb laatst stiekem een hoeveelheid grove soyabrokken aan een stoofschotel toegevoegd en iedereen was verrast over de smaak en structuur.
    Mijn vrouw en schoonmoeder wilde weten wat het is. Ze dachten eerst aan kip maar het was luchtiger en sappiger. Vanavond zitten we aan een stoofschotel met een Thaise twist (rode thaise curry) en cocosmelk. Natuurlijk gaat er een hand soyabrokken door heen (geweekt in kippenbouillon).
    Natuurlijk niet van te voren verklappen.

  6. @Robin. Het was een succes. Gekookt in kippenbouillon met chili flakes, paar djeroek poeroet blaadjes en knoflook. Daarna in de bouillon overnacht de koelkast in. Volgende dag uitgeknepen en opgebakken met lepel gochujang. Bij bami goreng gegeten, was echt niks mis. Proeft alleen de kruiden en de structuur is goed, beetje als stevige tahoe. Zeker handig om altijd in de kast te hebben.

  7. ja ik ben gek op deze brokjes. Voor sate week ik ze in een marinade aangelengd met kokend water. Als ze goed uitgezet zijn goed uitknijpen, de smaak blijft er in. Dan op hoog vuur in olie bakken, niet teveel tegelijk. De buitenkant wordt dan iets harder en de binnenkant blijft sappig met een lekker smaakje. Lekker met sate saus of ketjapsaus. Ook heerlijk in spaghetti met tomatensaus, of in bami of nasi. MAAR……waar kan ik die heerlijke grote brokken kopen? Hopelijk ergens op internet.

  8. Ik koop sojabrokken het bij Jumbo. Ik laat het in heet water weken, afspoelen, uitknijpen, en dan snij ik het door de helft. Bakken in zonnebloem olie, ui, knoflook, beetje tomaten puree, en je andere eigen kruiden.

  9. Ik had de brokjes naar aanleiding van deze blogpost al eeuwen in de voorraadkast liggen en wegens bij nader inzien geen tijd om boodschappen te doen en vandaag toch wat vegetarisch willen eten ze eindelijk maar eens van de plank getrokken. Dit recept aangehouden: https://veryveganval.com/2021/05/23/gluten-free-and-vegan-mongolian-beef-from-soya/ – was een ontzettend succes! Wát een smakelijke textuur zeg! Van buiten en beetje chewy en plakkerig van de lekkere saus, maar van binnen serieus sappig! Deed nog het meeste denken aan varkensspek en dat zeg ik als groot liefhebber van varkensspek :) Dit spul gaat absoluut vaker op tafel komen, hoezee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *