Hoe heet het?
Chinese zure pruimen thee, gerookte zure pruimendrank, sour plum drink. Suan Mei Tang / 酸梅汤 (China).
Wat is het?
Een eeuwenoud, Chinees, keizerlijk, zomers drankje gemaakt van water, suiker, gerookte pruimen, gedroogde Chinese meidoorn, osmanthus, zoethout en soms ook gedroogde sinaasappelschil. Verkoelend bij warm weer. De smaak zou zoet, zuur, zout en een beetje rokerig zijn, maar in de praktijk smaken de kant-en-klare pruimendrankjes vooral zoet.
Hoe te gebruiken?
Zure pruimen “thee” drink je liefste ijskoud bij warm weer, maar de laatste jaren is het in China een traditie geworden om suan mei tang ook bij hotpot te drinken. Jammer genoeg zijn de flesjes kant-en-klare suan mei tang niet echt heel lekker, daarom is het leuker om het zelf te maken. Niet moeilijk, niet duur en als je witte wijn gebruikt in plaats van water meteen een stuk interessanter qua smaak. Verderop het recept.
Tips, weetjes & recepten
- De gerookte pruim in dit drankje is weer een iets andere variant op de eerder besproken gezouten en gedroogde Chinese pruim en heet in China “wumei / 乌梅 / 烏梅“, in Korea “omae / 오매” en in Japan “ubai / うばい”. Niet te koop bij gewone toko’s maar misschien wel bij Chinese medicine shops. Dried hawthorn (Chinese meidoorn / shanzha / 山楂) is wel makkelijk te vinden. Misschien later meer daarover.
- Lees alle artikelen over Chinese pruimen, pruimenwijn, umeboshi, etc op een rijtje
Zet een uuurtje of nacht in ruim koud water:
* 30 gram dried hawthorn (een Chinese soort meidoorn)
* 30 gram gerookte pruimen
* 3 gram zoethout
* 3 gram gedroogde sinaasappelschil
Na het weken laat je het uitlekken en gooit het weekwater met eventueel zand of gruis weg. Doe de geweekte ingrediënten in een pan (gebruik geen aluminium pan) en voeg daaraan toe:
* 1 fles witte wijn (of gewoon water)
* 3 gram zoethout
* 1 gram osmanthus bloemetjes
Laat het mengseltje zo’n 45 minuten zachtjes koken. Echt heel zachtjes. Voeg op het laatst de suiker toe:
* 30 gram Chinese kandij suiker (gewone suiker kan ook prima)
Laat daarna afkoelen, zet in ijskast. Je kunt het direct of een dag later zeven. Als je een zoete witte wijn gebruikt (ik vond de suan mei tang gemaakt met Moscato van Stormhoek erg lekker), dan hoef je ook minder of geen suiker toe te voegen. De wijnfles is handig om de pruimendrank terug in te gieten. Bij gebrek aan echte gerookte pruimen gebruikte ik deze ingemaakte pruimen met 2 drupjes liquid smoke.
Wat is er zoal te koop?
Welk merk is het lekkerste?
De zure pruimendrank in het grappige, ronde flesje is het lekkerst, daarna komt die in het langwerpigste flesje van Mr Kong en tot slot het flesje van Jiu Long Zhai. Alleen bij dat laatste flesje is een kleine rooksmaak te herkennen. Mijn advies blijft: maak het zelf!
Volgende update keer niet over pruimen ;)
Niet dat deze content niet te pruimen valt.
Hihi, nee, komt goed. Ik ben er ook wel klaar mee. :)